Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - moje nowo zakupione vento nie odpala:(

kamilex5 - 2014-07-07, 10:38
Temat postu: moje nowo zakupione vento nie odpala:(
Witam kupiłem vento 1.8 B+G, 93r, dwa tygodnie temu, odpalał śmigał po prostu bajka:D ale po tygodniu zaczął gasnąć podczas jazdy, aż ostatnio czyli wczoraj zgasł i nie chce już odpalić, wymieniłem kostkę w stacyjce, kopułkę+palec, filtr paliwa i nadal nie chce odpalić nie podaje iskry na świece, jak to mówią chyrta chyrta ale nie chce odpalić:( dzisiaj jeszcze wymienię cewkę jak to nie pomoże to co mu dolega? pomóżcie, brak immo,
Gesiu_15 - 2014-07-07, 11:05

Jak iskry nie ma to cewke podmień :) Słychać pompę paliwową ? Jak nie to może pompa się przytarła i liche ciśnienie daje :(
kamilex5 - 2014-07-07, 11:26

pompę słychać, dla tego też czekam na nową cewkę i co jeszcze wyczytałem to może być uszkodzony jakiś czujnik położenia wału ale nie wiem czy ma to coś wspólnego z odpalaniem
Hormon - 2014-07-07, 14:36

A regulamin to się czytało ?

Wymień cewkę i sprawdź, bo ona często zawodzi.

Heavy - 2014-07-07, 14:58

jeśli czujnik położenia wału jest walniety nie ma opcji ze odpali, ale zacznijmy od tego ze w 1.8 tego nie ma. one są w 2.0 i VR
vwjanekvento - 2014-07-07, 16:25

A w jakich sytuacjach Ci gasnie? Mi np. gasnie po zmianie biegu z 3 na 2 przy skrecie np. na skrzyżowaniu, i tez walcze czytam i nic, odpala dobrze ;)
pablomed - 2014-07-08, 14:06

kamilex5, chodzi o czujnik halla w aparacie zapłonowym - naczęstsza przyczyna braku iskry. To się łatwo diagnozuje opis pouszkaj na każdym forum pełno tego jest. Ale tak najprościej: włącz zapłon i cyklicznie wujmuj i wkładaj wtyczkę tego czujnika, jeśli wystąpi iskra przy każdym wyjeciu a normalnie jej brak to czujnik lub cały aparat ze szrotu do zmiany
kamilex5 - 2014-07-09, 08:20

nareszcie się udało tak jak piszesz pablomed cały aparat zapłonowy miałem do wymiany a w szczegulności ten czujnik halla przez to gasł, "vwjanekvento" zaczynało się to od wchodzenia w zakręty i zmiany biegu do całkowitego braku możliwości odpalenia mojego "Ventyla" :D dla tego też proponuję ci wymianę tego czujnika. Dzięki wszystkim za pomoc :oklaski: :oklaski:

pablomed napisał/a:
kamilex5, chodzi o czujnik halla w aparacie zapłonowym - naczęstsza przyczyna braku iskry. To się łatwo diagnozuje opis pouszkaj na każdym forum pełno tego jest. Ale tak najprościej: włącz zapłon i cyklicznie wujmuj i wkładaj wtyczkę tego czujnika, jeśli wystąpi iskra przy każdym wyjeciu a normalnie jej brak to czujnik lub cały aparat ze szrotu do zmiany