Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Pozostałe - Podnośnik Pneumatyczny

kowal323 - 2014-08-03, 15:17
Temat postu: Podnośnik Pneumatyczny
Panowie Mechanicy oraz Ci w temacie. Chcę Wujasowi zrobić prezent i kupić mu podnośnik pneumatyczny, taki najmniejszy do 1,5 - 2 t, całego samochodu się przecież tym nie podnosi więc po co większy. Tylko pytam się pierw tutaj bo może ktoś już kupował takie cudo i mógłby coś polecić a przed czymś przestrzec ?

http://allegro.pl/podnosn...4442901319.html

Kupił bym coś takiego, niby ładnie opisane a co do czego siądzie po 2 podniesieniach i dupa będzie z prezentu ..

Przemek - 2014-08-03, 19:17

Pracowałem z podobnym i nie było problemu. Ważne żeby nie było wody w układzie .
Heavy - 2014-08-03, 20:34

BArdzo fajny podnośnik :) i tak jak mówi Przemek, nie może być wody w układzie, dlatego najlepiej przed zaworem wlotowym założyć odstojnik :)
kowal323 - 2014-08-03, 20:42

Ale Wam chodzi o to, żeby w czasie użytkowania nie dopuścić do wody w układzie ?

To myślicie, że warto kupować ten z aukcji którą podałem ? Jest to najtańszy dostępny podnośnik na Allegro więc może lepiej dołożyć stówkę i być spokojniejszym ? :D

Przemek - 2014-08-03, 22:18

kowal323, na wyjsciu ze sprężarki tzw separator z regulatorem ciśnienia
Heavy - 2014-08-04, 00:33

kowal, taki podnośnik na spokojnie starczy :) separator albo jak ja to nazywam odstojnik trzeba założyć :) regulator cisnienia też by było fajnie jak by się znajdował :) ale to to już akurat nie jest drogie :)
sebastian - 2014-08-04, 08:12

A dlaczego to jest akurat takie ważne, aby w tym podnośniku nie mogło być ani grama wody z układu ciśnienia? Ja też się kiedyś zastanawiałem nad kupnem czegoś takiego, a teraz mam okazję wysłuchać różnych opinii na ten temat.
Przemek - 2014-08-04, 17:16

sebastian napisał/a:
A dlaczego to jest akurat takie ważne, aby w tym podnośniku nie mogło być ani grama wody z układu ciśnienia?

Jeśli będzie woda w poduszce wystąpi problem z opuszczaniem i podnoszeniem.
I jeśli parę razy przedobrzymy z podnoszeniem i poduszka nam się przechyli na bok też może być problem z opuszczaniem.
A i należy pamiętać : poducha służy tylko do podnoszenia i opuszczania. Nie stosować jako koziołka i nie pracować pod autem gdy nie mamy sztywnej podpórki ( czyt. koziołka ).