Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Nasze Ventki - GLX by id

idgray_new - 2014-08-06, 10:34
Temat postu: GLX by id
Witam,
niestety z różnych powodów po 6 latach musiałem rozstać się z moim pierwszym, srebrnym vento:

po sprzedaży ciągle mi czegoś brakowało :( więc po 3 latach udało się kupić coś czego szukałem i tak w rok temu nabyłem zielone vento 1995 rok w wersji GLX.

Volkswagen Vento GLX (kupiony 22.08.2013)

rok 1995

silnik 2.0 automat przebieg 172383 km ( w dniu zakupu)

Wyposażenie:
- elektryczne lusterka
- elektryczne przednie szyby
- włoski klimatronik
- webasto
- światła przeciw mgielne
- wspomaganie kierownicy
- elektryczny szyber dach
- ori radio ze zmieniarką na 6 CD
- jasna tapicerka
- i standardy w vento oraz GLX: welur w bagażniku, fotel kierowcy regulowany jak tylko się da, dzielona tylna kanapa z podłokietnikiem itp.

wnętrze:

inne:

klima niestety nie działała sprężarka nie była szczelna ale wsio już ogarnięte i od 172354 km jest na chodzi z gwarancją 12 miesięcy od daty 28.08.2013

Auto miało być tylko i wyłącznie na sezon wiosenno/letni ale życie szybko zweryfikowało moje plany i auto jest/będzie używane na co dzień :(

W marcu tego roku dopiero auto zostało zarejestrowane, a od czerwca zaczęło jeździć normalnie a nie stać w garażu ;) w związku z czym został zrobiony serwis, oleje, filtry, rozrząd i inne pierdoły.

Wpadło też zawieszenie pneumatyczne na przełącznikach AVS, manometrach viair, kompresorze viair 380 z butlą 20 litrów, zestaw SIMPLE od airride-system:

tak się auto położyło na BBS RS 4x16x9,5 z oponami 195/40R16:

miało być jak najtańszy, funkcjonalny i jest, jestem mega zadowolony :)

Koła na dzień dzisiejszy, i do końca sezonu to BBS RF 17x8,5 ET 26 z oponami 195/40R17
Z przodu negatyw około 3,5 stopnia ustawiony przez diagnostę z tyłu negatyw 1,5 stopnia na camber shims'ach

Zmienił się też front, lampy zostały wymienione na nowe i przyciemnione, kierunki zostały wymienione na nowe pomarańczowe, tak samo jak zaślepki w zderzak, halogeny są stare ale przyciemnione no i grill z ostatniego wypustu został zmieniony na ten z pierwszej wersji. Wąski hokej ustąpił miejsca średniemu i kierunki w błotnikach pojawiły się pomarańczowe.

Auto na dzień dzisiejszy wygląda tak:

w tym roku udało się odwiedzić 7 edycję vag eventu, dwie fotki ściągnięte z sieci:

kolejne zloty, na które dostało się vento i na które mam nadzieje się pojawić to szanuj-się, the best of i style'd ;)

z nowości kupiłem styropian bagażnika od wojtas83, który wczoraj już zajął swoje miejsce :) do pełni szczęścia brakuje mi tylko oryginalnej wykładziny na ten styropian i bagażnik będzie komplety, płaski i funkcjonalny :)

pozdrawiam id

danielss - 2014-08-06, 11:51

Vento kosa, robi robote niesamowicie.
Rafik - 2014-08-06, 13:27

Jest godny następca :oklaski: jest klasycznie i bez zbędnego przesadyzmu czyli tak jak lubie niby zwykłe vento a jednak :D Powodzenia w Modach :)
wojtas83 - 2014-08-06, 17:19

Ładna sztuka, co najważniejsze widać że bardzo zdrowa i ta zieleń LC6P bardzo mu pasuje. Jakie plany na przyszłość? Jakiś swap jest w planach?
dratek - 2014-08-06, 20:52

Ładny. Polerowałeś go? Co ty masz na zderzkach za gumy? Webasto przydatna rzecz, szczególnie zimą (no bo chyba latem nie używasz :diabełek: )
Hormon - 2014-08-06, 21:25

Bardzo ładne Vento, jedynie mi ten automat nie podchodzi. Wyposażenie jest idealne. Chciał bym trafić taką sztukę.
pawel66600 - 2014-08-06, 21:33

Świetnie wygląda, delikatnie bez zbędnych rzeczy. Jasny środek idealnie komponuje się z LC6P. Widzę że masz ten rzadki dokładany climatronic.
idgray_new - 2014-08-07, 08:18

wojtas83 napisał/a:
Jakie plany na przyszłość? Jakiś swap jest w planach?

plany są ale co będzie się zobaczy, na pewno przód musi zejść niżej ale to na przyszły sezon no i przydało by się szersze koło :P
Żadnych swapów, nie planuje. Auto jest używane na codzień i 2.0 115 KM w zupełności mi wystarczy nawet w automacie ;)

dratek napisał/a:
Ładny. Polerowałeś go? Co ty masz na zderzkach za gumy? Webasto przydatna rzecz, szczególnie zimą (no bo chyba latem nie używasz :diabełek: )

Lakieru nie ruszałem, niestety wymaga on delikatnych poprawek.
Gum już dawno nie ma, to były pozostałości po poprzednim właścicielu.
Webasto jeszcze nie miałem okazji testować ;)

Hormon napisał/a:
Jedynie mi ten automat nie podchodzi.

Ja właśnie szukałem automata z dobrym wyposażeniem i jasną tapicerką :)

Dzięki za miłe słowa motywują do dalszych działań nad autem :)

patrolfak - 2014-08-09, 16:21

Moim zdaniem ideał :) Prosto i schludnie !! Climatronic rzeczywiście masz bardzo rzadki . Na RS'ach kozak :D
dratek - 2014-08-09, 16:41

Webasto uwierz mi bardzo przydatna rzecz. Jak jeszcze możesz ustawić godzinę to już w ogóle. Zabawa polega na tym, że przypuśćmy wyjeżdzasz do pracy o 5:30. Ustawiasz temp. o godzinie np 5:20 i wsiadasz o wpółdo do szóstej do nagrzanego samochodu, bez skrobania szyb :D Według nie mega przydatna rzecz bardziej przydana niż klima bo używasz jej trochę czerca lipiec i trochę sierpnia, a webasto prakrycznie od listopada do marca. W szwecji podobno w przepisach jest, że każde auto na ich rynek musi mieć webasto :D I znowu nie potrzebnie się rozpisałem :P
pawelvw - 2014-08-10, 14:49

prezentuje się konkretnie
nic się stało z lakierem po oderwaniu tych gum ze zderzaków

vwjanekvento - 2014-08-10, 15:21

No vento obczajam na innym forum takze jest kozak, fajnie bez przesadyzmu zrobione :oklaski:
slaw71 - 2014-08-10, 20:29

idgray_new napisał/a:
Dzięki za miłe słowa motywują do dalszych działań nad autem :)

a co tu więcej działać,chcesz coś popsuć :P Teraz tylko jeździć po zlotach i pucharki zgarniać :diabełek:

idgray_new - 2014-08-11, 09:37

dratek napisał/a:
Webasto uwierz mi bardzo przydatna rzecz.

Znam zasadę działania webasto tylko jeszcze nie testowałem bo nie było takiej potrzeby ;) auto całą zimę przestało w garażu ;)
pawelvw napisał/a:
nic się stało z lakierem po oderwaniu tych gum ze zderzaków

z trzema gumami nie było żadnego problemu i nie został ślad niestety jedna okazała się zawzięta i nie mogłem jej odkleić na szczęście udało się jest lekki ślad ale to akurat i tak nie jest ważne bo cały zderzak musi iść do malowania ;)
slaw71 napisał/a:
a co tu więcej działać,chcesz coś popsuć

nic nie chce psuć ;) muszę wysłać amortyzatory przednie do skrócenia bo nie chce się już niżej położyć ;) poza tym trzeba odświeżyć lakier bo 19 lat zrobiło swoje na szczęście blachy zdrowe :P poza tym koło będzie zmienione na kolejny sezon, na koniec zostawię sobie środek i wtedy już nic nie będę ruszał chyba :)

slaw71 napisał/a:
Teraz tylko jeździć po zlotach i pucharki zgarniać

To nie jest auto pucharowe tylko auto do jazdy na co dzień :) żeby myśleć o jakimś wyróżnieniu na zlotach na które jeżdżę trzeba mieć dobre koło, mega lakier, zrobiony środek, zrobiony silnik najlepiej z dużym stadem koni i wtedy jest jakiś cień szansy ;) tu nie przewiduje takich zmian więc wystarczy że auto cieszy mnie i mogę nim sobie jeździć

idgray_new - 2014-08-11, 09:41

Dwa zdjęcie:

powrót do domu ze zlotu Szanuj-Się.pl Wolin 2014. Z przodu caddy mk1 z abf kolegi z Nord-Vag.pl (auto zlotu TOP3 tego eventu ;) )

vwjanekvento - 2014-08-13, 11:45

A myslales cos o pakiecie us? ;)
Wydym - 2014-08-13, 11:56

Niech zostanie europa Us już jest w pyte :poklon: :poklon: :poklon: :poklon: :poklon: :poklon: :poklon:
slaw71 - 2014-08-13, 21:43

Wydym napisał/a:
Niech zostanie europa Us już jest w pyte

święta racja,ale zaraz ktoś powie-każdy robi auto tak jak chce.To niech będzie i usa :P

Hitchhiker - 2014-08-14, 07:23

Wydym napisał/a:
Niech zostanie europa Us już jest w pyte :poklon: :poklon: :poklon: :poklon: :poklon: :poklon: :poklon:
Ja tam też jestem za europą i w tej wersji zostaję :OK:
idgray_new - 2014-09-02, 07:59

u mnie zostaje vento nie będę pakował się w jette tym razem ;) ma zostać jak najbliżej oryginału
przemolas4 - 2014-09-02, 18:01

ale laleczka :-)
:D :D :D

idgray_new - 2014-09-03, 09:55

przemolas4 napisał/a:
ale laleczka :-)

laleczka mam nadzieje kiedyś będzie ;)

Jedna fota z eventu Szanuj-Sie.pl:

Kilka z The Best Of VolXzone 2014:

I film z TBO '14 gdzie na parę ujęć załapał się sedan ;)
http://vimeo.com/104657994

Czekam teraz na style'd, ostatni zlot w tym sezonie.

pozdrawiam

misiek - 2014-09-03, 10:28

:oklaski: :oklaski: :oklaski: daje radę :brawa: :brawa: :brawa: pamiętam poprzedni projekt :oklaski: :oklaski: prawdziwy fanatyk :OK: :OK: :OK:
idgray_new - 2014-09-15, 11:46

Style'd, ostatni zlot w tym sezonie zaliczony :)

gotowy do trasy:

i dwa strzały z tego klimatycznego zlotu:

Do puki piękna pogoda latam w taki setupie, potem setup zima ;)

No i na spokojnie kolejne 8 - 9 miesięcy będą na przygotowanie auta do nowego sezonu więc może się uda i wstydu nie będzie ;)

pozdrawiam

idgray_new - 2014-09-17, 08:07

nowe wałki czekają na hajs i zaczynamy ciąć, giąć i spawać by weszły :faja:

patrolfak - 2014-09-17, 11:59

Jaka szerokosc bo wyglada na więcej niż 9 cali ;)
pawelvw - 2014-09-17, 16:13

a cóż to fela będzie podaj jakieś parametry i pokaż jak wygląda
kowal323 - 2014-09-17, 16:20

Szeroko się szykuje :P
wojtas83 - 2014-09-17, 18:26

Będzie grubo :poklon: Lecz ja na Twoim miejscu przemyślał bym jeszcze raz czy warto ciąć i poszerzać nadkola w takim zdrowym egzemplarzu. Dla mnie mija się to z celem, ale to Twoje auto i Twoja decyzja. Zdradź tajemnicę co to za felga zalega w garażu?
hotdriver - 2014-09-17, 21:52

rejestracja goleniowska???
idgray_new - 2014-09-18, 15:42

parametry 4x17x9,5

wojtas83, budy nie mam zamiaru ruszać to się kłuci z moim światopoglądem :P

hotdriver napisał/a:
rejestracja goleniowska???

tak

dratek - 2014-09-18, 22:35

Tył w tej chwili mi wystaje i ociera o sprężyny, a mam 9cali. Nie wiem jak ty z przodu włożysz 9,5
piotr nowok - 2014-09-18, 22:56

o witamy pana idgraya ;) no powiem sztuka powala
idgray_new - 2014-09-19, 07:56

dratek napisał/a:
Tył w tej chwili mi wystaje i ociera o sprężyny, a mam 9cali. Nie wiem jak ty z przodu włożysz 9,5

jakie ET kół i jaki zawias? ja nie mam sprężyn więc może się jakoś uda :P

piotr nowok napisał/a:
o witamy pana idgraya ;) no powiem sztuka powala

witam, podziękował :)

dratek - 2014-09-19, 12:20

Nie powiem ci teraz jakie et bo nie pamiętam :D , ale zaiwas seria :D
idgray_new - 2014-09-19, 12:56

dratek napisał/a:
ale zaiwas seria :D

jak seria to ja z 3 -4 centymetrów mam więcej luzu do zawiasu co daje prawie jakiś 1 - 1,5 cala różnicy ;)

Mack - 2014-09-20, 14:58

pokaż rotor!!! :diabeł:
hotdriver - 2014-09-20, 19:46

jezeli goleniowska to czemu na szczecin nie latasz w ogole cie nie widac gdzie sie bujasz???
idgray_new - 2014-09-22, 08:45

hotdriver napisał/a:
jezeli goleniowska to czemu na szczecin nie latasz w ogole cie nie widac gdzie sie bujasz???

nie mam potrzeby jeździć do Szczecina, bujam się po Goleniowie ;)
a jak już muszę jechać do Szczecina to jadę passatem żony :)

idgray_new - 2014-09-23, 09:33

Style'd 2014:

Paweł J. - 2014-09-23, 18:27

A jednak wróciłeś do vento.

Ładnego rodzyna upolowałeś, w pięknym stanie, takiego to tylko od środka popsikać "mazidłami" i wytrzyma tyle co audi b4. ;) Kupiłeś go na rynku krajowym czy za granicą ??

danielss - 2014-09-23, 18:48

Robi te Twoje vento niesamowicie.
Powiedz mi jak z komfortem jazdy na ajerze i jak to wyszło cenowo?
Planuję na wiosnę do swojego zmontować.

idgray_new - 2014-09-24, 07:13

Paweł J. napisał/a:
Kupiłeś go na rynku krajowym czy za granicą ??

Hamburg

danielss napisał/a:
Powiedz mi jak z komfortem jazdy na ajerze

komfort zależny od zastosowanych amorków i ciśnienia w poduszkach może być twardo a może być komfortowo :)

danielss napisał/a:
i jak to wyszło cenowo?

dostałem 5% rabatu na ten zestaw:
http://www.airride-system...ento-p-413.html

i jeszcze jedna fota z the best of znaleziona na fb:

pozdrawiam

dratek - 2014-09-24, 12:07

Ładnie sobie leży :D Ogólnie nie masz jakoś w uj modów zrobione (bez obrazy oczywiście), a mimo to ładnie się prezentuje. Ma w sobie to coś czego nie mają inne ventki i nie wiem co to takiego :D
Hitchhiker - 2014-09-24, 13:05

dratek napisał/a:
Ma w sobie to coś czego nie mają inne ventki i nie wiem co to takiego :D

Słowo którego Ci brakuje to: "Stan" :faja: :faja: :faja:

Budda - 2014-09-24, 22:07

Hitchhiker ale ta Polówka też jest w niezłym stanie ale jednak oczy wolą Vento :D
dratek ma rację, coś jest w niej/nim (niepotrzebne skreślić :P ) co powoduje, że można oglądać i oglądać i oglądać...

Heavy - 2014-09-25, 11:04

powiedz mi jak z tym airem co kupiłeś? jak działa? :) i to masz zbudowane na gwincie? tez bede sie przymierzał do tego aira i chcialbym wiedzieć jak to wygląda u Ciebie :)
idgray_new - 2014-09-25, 15:55

dzięki za miłe słowa :)

Heavy, mam ten zestaw http://www.airride-system...ento-p-413.html

poszukaj tam na stronie są filmy jak to działa ;) działa bardzo wolno ale bez problemów ja jestem zadowolony. Łatwy montaż był i tak na gwincie to mam zrobione.

piotr nowok - 2014-09-25, 20:10

dratek id to stary wyga wie jak zbudować dobrye wozidlo :P
Heavy - 2014-09-25, 21:16

faktycznie bardzo wolno :D ale w sumie gdyby założyć węże nie 6mm a 10 mm było by troszkę szybciej :) ale jeśli mowisz ze jest dobry to chyba taki też przytulę :)

i vento masz zaacne :) czy on czasami kiedyś nie stał na tablicy na sprzedaż?

idgray_new - 2014-09-26, 14:23

Heavy napisał/a:
faktycznie bardzo wolno :D ale w sumie gdyby założyć węże nie 6mm a 10 mm było by troszkę szybciej :)

raczej zwiększenie węży nic nie da bo przełączniki mają wejścia na fi6 i tego nie przeskoczysz musiał byś zastosować zawory by zwiększyć szybkość na tych przełącznikach nie da rady ;)

Heavy napisał/a:
czy on czasami kiedyś nie stał na tablicy na sprzedaż?

na niemieckim e-bay stał i mobile.de ;)

Heavy - 2014-09-26, 15:08

mi się wydawało, że na olxie go kiedyś też widziałem :)
dratek - 2014-09-26, 20:00

Być może stan. Ładny lakier w aucie to podstawa. Id przeglądałem twojego fejsa trochę i cały czas się zastanawiam co ty miałeś w głowie tworząc to dwu kolorowe vento XD. Swoją drogą zasanawiam się dość często czy powróci kiedyś tuning rodem z szybkich i wściekłych. Wiecie, zmienione zderzaki, jakieś malunki rysunki, wielkie szpojley itp :D
idgray_new - 2014-09-29, 10:18

Heavy napisał/a:
mi się wydawało, że na olxie go kiedyś też widziałem :)

to na 100% nie był ten ;)
dratek napisał/a:
Ładny lakier w aucie to podstawa.

kiedyś mam nadzieję będzie bo "trochę" mu brakuje :P
dratek napisał/a:
zastanawiam co ty miałeś w głowie tworząc to dwu kolorowe vento

10 lat temu taka była moda mi się na tamte czasy pobadał poza tym nie widziałem innego kierunku modyfikacji... potem trafiłem na cultstyle.pl i zobaczyłem o co chodzi ;)

idgray_new - 2014-09-29, 12:31