|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Nasze Ventki - GLX by id
idgray_new - 2014-08-06, 10:34 Temat postu: GLX by id Witam,
niestety z różnych powodów po 6 latach musiałem rozstać się z moim pierwszym, srebrnym vento:
po sprzedaży ciągle mi czegoś brakowało więc po 3 latach udało się kupić coś czego szukałem i tak w rok temu nabyłem zielone vento 1995 rok w wersji GLX.
Volkswagen Vento GLX (kupiony 22.08.2013)
rok 1995
silnik 2.0 automat przebieg 172383 km ( w dniu zakupu)
Wyposażenie:
- elektryczne lusterka
- elektryczne przednie szyby
- włoski klimatronik
- webasto
- światła przeciw mgielne
- wspomaganie kierownicy
- elektryczny szyber dach
- ori radio ze zmieniarką na 6 CD
- jasna tapicerka
- i standardy w vento oraz GLX: welur w bagażniku, fotel kierowcy regulowany jak tylko się da, dzielona tylna kanapa z podłokietnikiem itp.

wnętrze:

inne:

klima niestety nie działała sprężarka nie była szczelna ale wsio już ogarnięte i od 172354 km jest na chodzi z gwarancją 12 miesięcy od daty 28.08.2013
Auto miało być tylko i wyłącznie na sezon wiosenno/letni ale życie szybko zweryfikowało moje plany i auto jest/będzie używane na co dzień
W marcu tego roku dopiero auto zostało zarejestrowane, a od czerwca zaczęło jeździć normalnie a nie stać w garażu w związku z czym został zrobiony serwis, oleje, filtry, rozrząd i inne pierdoły.
Wpadło też zawieszenie pneumatyczne na przełącznikach AVS, manometrach viair, kompresorze viair 380 z butlą 20 litrów, zestaw SIMPLE od airride-system:
tak się auto położyło na BBS RS 4x16x9,5 z oponami 195/40R16:

miało być jak najtańszy, funkcjonalny i jest, jestem mega zadowolony

Koła na dzień dzisiejszy, i do końca sezonu to BBS RF 17x8,5 ET 26 z oponami 195/40R17
Z przodu negatyw około 3,5 stopnia ustawiony przez diagnostę z tyłu negatyw 1,5 stopnia na camber shims'ach
Zmienił się też front, lampy zostały wymienione na nowe i przyciemnione, kierunki zostały wymienione na nowe pomarańczowe, tak samo jak zaślepki w zderzak, halogeny są stare ale przyciemnione no i grill z ostatniego wypustu został zmieniony na ten z pierwszej wersji. Wąski hokej ustąpił miejsca średniemu i kierunki w błotnikach pojawiły się pomarańczowe.
Auto na dzień dzisiejszy wygląda tak:

w tym roku udało się odwiedzić 7 edycję vag eventu, dwie fotki ściągnięte z sieci:

kolejne zloty, na które dostało się vento i na które mam nadzieje się pojawić to szanuj-się, the best of i style'd
z nowości kupiłem styropian bagażnika od wojtas83, który wczoraj już zajął swoje miejsce do pełni szczęścia brakuje mi tylko oryginalnej wykładziny na ten styropian i bagażnik będzie komplety, płaski i funkcjonalny
pozdrawiam id
danielss - 2014-08-06, 11:51
Vento kosa, robi robote niesamowicie.
Rafik - 2014-08-06, 13:27
Jest godny następca jest klasycznie i bez zbędnego przesadyzmu czyli tak jak lubie niby zwykłe vento a jednak Powodzenia w Modach
wojtas83 - 2014-08-06, 17:19
Ładna sztuka, co najważniejsze widać że bardzo zdrowa i ta zieleń LC6P bardzo mu pasuje. Jakie plany na przyszłość? Jakiś swap jest w planach?
dratek - 2014-08-06, 20:52
Ładny. Polerowałeś go? Co ty masz na zderzkach za gumy? Webasto przydatna rzecz, szczególnie zimą (no bo chyba latem nie używasz )
Hormon - 2014-08-06, 21:25
Bardzo ładne Vento, jedynie mi ten automat nie podchodzi. Wyposażenie jest idealne. Chciał bym trafić taką sztukę.
pawel66600 - 2014-08-06, 21:33
Świetnie wygląda, delikatnie bez zbędnych rzeczy. Jasny środek idealnie komponuje się z LC6P. Widzę że masz ten rzadki dokładany climatronic.
idgray_new - 2014-08-07, 08:18
wojtas83 napisał/a: | Jakie plany na przyszłość? Jakiś swap jest w planach? |
plany są ale co będzie się zobaczy, na pewno przód musi zejść niżej ale to na przyszły sezon no i przydało by się szersze koło
Żadnych swapów, nie planuje. Auto jest używane na codzień i 2.0 115 KM w zupełności mi wystarczy nawet w automacie
dratek napisał/a: | Ładny. Polerowałeś go? Co ty masz na zderzkach za gumy? Webasto przydatna rzecz, szczególnie zimą (no bo chyba latem nie używasz ) |
Lakieru nie ruszałem, niestety wymaga on delikatnych poprawek.
Gum już dawno nie ma, to były pozostałości po poprzednim właścicielu.
Webasto jeszcze nie miałem okazji testować
Hormon napisał/a: | Jedynie mi ten automat nie podchodzi. |
Ja właśnie szukałem automata z dobrym wyposażeniem i jasną tapicerką
Dzięki za miłe słowa motywują do dalszych działań nad autem
patrolfak - 2014-08-09, 16:21
Moim zdaniem ideał Prosto i schludnie Climatronic rzeczywiście masz bardzo rzadki . Na RS'ach kozak
dratek - 2014-08-09, 16:41
Webasto uwierz mi bardzo przydatna rzecz. Jak jeszcze możesz ustawić godzinę to już w ogóle. Zabawa polega na tym, że przypuśćmy wyjeżdzasz do pracy o 5:30. Ustawiasz temp. o godzinie np 5:20 i wsiadasz o wpółdo do szóstej do nagrzanego samochodu, bez skrobania szyb Według nie mega przydatna rzecz bardziej przydana niż klima bo używasz jej trochę czerca lipiec i trochę sierpnia, a webasto prakrycznie od listopada do marca. W szwecji podobno w przepisach jest, że każde auto na ich rynek musi mieć webasto I znowu nie potrzebnie się rozpisałem
pawelvw - 2014-08-10, 14:49
prezentuje się konkretnie
nic się stało z lakierem po oderwaniu tych gum ze zderzaków
vwjanekvento - 2014-08-10, 15:21
No vento obczajam na innym forum takze jest kozak, fajnie bez przesadyzmu zrobione
slaw71 - 2014-08-10, 20:29
idgray_new napisał/a: | Dzięki za miłe słowa motywują do dalszych działań nad autem |
a co tu więcej działać,chcesz coś popsuć Teraz tylko jeździć po zlotach i pucharki zgarniać
idgray_new - 2014-08-11, 09:37
dratek napisał/a: | Webasto uwierz mi bardzo przydatna rzecz. |
Znam zasadę działania webasto tylko jeszcze nie testowałem bo nie było takiej potrzeby auto całą zimę przestało w garażu
pawelvw napisał/a: | nic się stało z lakierem po oderwaniu tych gum ze zderzaków |
z trzema gumami nie było żadnego problemu i nie został ślad niestety jedna okazała się zawzięta i nie mogłem jej odkleić na szczęście udało się jest lekki ślad ale to akurat i tak nie jest ważne bo cały zderzak musi iść do malowania
slaw71 napisał/a: | a co tu więcej działać,chcesz coś popsuć |
nic nie chce psuć muszę wysłać amortyzatory przednie do skrócenia bo nie chce się już niżej położyć poza tym trzeba odświeżyć lakier bo 19 lat zrobiło swoje na szczęście blachy zdrowe poza tym koło będzie zmienione na kolejny sezon, na koniec zostawię sobie środek i wtedy już nic nie będę ruszał chyba
slaw71 napisał/a: | Teraz tylko jeździć po zlotach i pucharki zgarniać |
To nie jest auto pucharowe tylko auto do jazdy na co dzień żeby myśleć o jakimś wyróżnieniu na zlotach na które jeżdżę trzeba mieć dobre koło, mega lakier, zrobiony środek, zrobiony silnik najlepiej z dużym stadem koni i wtedy jest jakiś cień szansy tu nie przewiduje takich zmian więc wystarczy że auto cieszy mnie i mogę nim sobie jeździć
idgray_new - 2014-08-11, 09:41
Dwa zdjęcie:

powrót do domu ze zlotu Szanuj-Się.pl Wolin 2014. Z przodu caddy mk1 z abf kolegi z Nord-Vag.pl (auto zlotu TOP3 tego eventu )
vwjanekvento - 2014-08-13, 11:45
A myslales cos o pakiecie us?
Wydym - 2014-08-13, 11:56
Niech zostanie europa Us już jest w pyte
slaw71 - 2014-08-13, 21:43
Wydym napisał/a: | Niech zostanie europa Us już jest w pyte |
święta racja,ale zaraz ktoś powie-każdy robi auto tak jak chce.To niech będzie i usa
Hitchhiker - 2014-08-14, 07:23
Wydym napisał/a: | Niech zostanie europa Us już jest w pyte | Ja tam też jestem za europą i w tej wersji zostaję
idgray_new - 2014-09-02, 07:59
u mnie zostaje vento nie będę pakował się w jette tym razem ma zostać jak najbliżej oryginału
przemolas4 - 2014-09-02, 18:01
ale laleczka
idgray_new - 2014-09-03, 09:55
przemolas4 napisał/a: | ale laleczka |
laleczka mam nadzieje kiedyś będzie
Jedna fota z eventu Szanuj-Sie.pl:
Kilka z The Best Of VolXzone 2014:
I film z TBO '14 gdzie na parę ujęć załapał się sedan
http://vimeo.com/104657994
Czekam teraz na style'd, ostatni zlot w tym sezonie.
pozdrawiam
misiek - 2014-09-03, 10:28
daje radę pamiętam poprzedni projekt prawdziwy fanatyk
idgray_new - 2014-09-15, 11:46
Style'd, ostatni zlot w tym sezonie zaliczony
gotowy do trasy:
i dwa strzały z tego klimatycznego zlotu:

Do puki piękna pogoda latam w taki setupie, potem setup zima
No i na spokojnie kolejne 8 - 9 miesięcy będą na przygotowanie auta do nowego sezonu więc może się uda i wstydu nie będzie
pozdrawiam
idgray_new - 2014-09-17, 08:07
nowe wałki czekają na hajs i zaczynamy ciąć, giąć i spawać by weszły
patrolfak - 2014-09-17, 11:59
Jaka szerokosc bo wyglada na więcej niż 9 cali
pawelvw - 2014-09-17, 16:13
a cóż to fela będzie podaj jakieś parametry i pokaż jak wygląda
kowal323 - 2014-09-17, 16:20
Szeroko się szykuje
wojtas83 - 2014-09-17, 18:26
Będzie grubo Lecz ja na Twoim miejscu przemyślał bym jeszcze raz czy warto ciąć i poszerzać nadkola w takim zdrowym egzemplarzu. Dla mnie mija się to z celem, ale to Twoje auto i Twoja decyzja. Zdradź tajemnicę co to za felga zalega w garażu?
hotdriver - 2014-09-17, 21:52
rejestracja goleniowska???
idgray_new - 2014-09-18, 15:42
parametry 4x17x9,5
wojtas83, budy nie mam zamiaru ruszać to się kłuci z moim światopoglądem
hotdriver napisał/a: | rejestracja goleniowska??? |
tak
dratek - 2014-09-18, 22:35
Tył w tej chwili mi wystaje i ociera o sprężyny, a mam 9cali. Nie wiem jak ty z przodu włożysz 9,5
piotr nowok - 2014-09-18, 22:56
o witamy pana idgraya no powiem sztuka powala
idgray_new - 2014-09-19, 07:56
dratek napisał/a: | Tył w tej chwili mi wystaje i ociera o sprężyny, a mam 9cali. Nie wiem jak ty z przodu włożysz 9,5 |
jakie ET kół i jaki zawias? ja nie mam sprężyn więc może się jakoś uda
piotr nowok napisał/a: | o witamy pana idgraya no powiem sztuka powala |
witam, podziękował
dratek - 2014-09-19, 12:20
Nie powiem ci teraz jakie et bo nie pamiętam , ale zaiwas seria
idgray_new - 2014-09-19, 12:56
dratek napisał/a: | ale zaiwas seria |
jak seria to ja z 3 -4 centymetrów mam więcej luzu do zawiasu co daje prawie jakiś 1 - 1,5 cala różnicy
Mack - 2014-09-20, 14:58
pokaż rotor!!!
hotdriver - 2014-09-20, 19:46
jezeli goleniowska to czemu na szczecin nie latasz w ogole cie nie widac gdzie sie bujasz???
idgray_new - 2014-09-22, 08:45
hotdriver napisał/a: | jezeli goleniowska to czemu na szczecin nie latasz w ogole cie nie widac gdzie sie bujasz??? |
nie mam potrzeby jeździć do Szczecina, bujam się po Goleniowie
a jak już muszę jechać do Szczecina to jadę passatem żony
idgray_new - 2014-09-23, 09:33
Style'd 2014:

Paweł J. - 2014-09-23, 18:27
A jednak wróciłeś do vento.
Ładnego rodzyna upolowałeś, w pięknym stanie, takiego to tylko od środka popsikać "mazidłami" i wytrzyma tyle co audi b4. Kupiłeś go na rynku krajowym czy za granicą
danielss - 2014-09-23, 18:48
Robi te Twoje vento niesamowicie.
Powiedz mi jak z komfortem jazdy na ajerze i jak to wyszło cenowo?
Planuję na wiosnę do swojego zmontować.
idgray_new - 2014-09-24, 07:13
Paweł J. napisał/a: | Kupiłeś go na rynku krajowym czy za granicą |
Hamburg
danielss napisał/a: | Powiedz mi jak z komfortem jazdy na ajerze |
komfort zależny od zastosowanych amorków i ciśnienia w poduszkach może być twardo a może być komfortowo
danielss napisał/a: | i jak to wyszło cenowo? |
dostałem 5% rabatu na ten zestaw:
http://www.airride-system...ento-p-413.html
i jeszcze jedna fota z the best of znaleziona na fb:
pozdrawiam
dratek - 2014-09-24, 12:07
Ładnie sobie leży Ogólnie nie masz jakoś w uj modów zrobione (bez obrazy oczywiście), a mimo to ładnie się prezentuje. Ma w sobie to coś czego nie mają inne ventki i nie wiem co to takiego
Hitchhiker - 2014-09-24, 13:05
dratek napisał/a: | Ma w sobie to coś czego nie mają inne ventki i nie wiem co to takiego |
Słowo którego Ci brakuje to: "Stan"
Budda - 2014-09-24, 22:07
Hitchhiker ale ta Polówka też jest w niezłym stanie ale jednak oczy wolą Vento
dratek ma rację, coś jest w niej/nim (niepotrzebne skreślić ) co powoduje, że można oglądać i oglądać i oglądać...
Heavy - 2014-09-25, 11:04
powiedz mi jak z tym airem co kupiłeś? jak działa? i to masz zbudowane na gwincie? tez bede sie przymierzał do tego aira i chcialbym wiedzieć jak to wygląda u Ciebie
idgray_new - 2014-09-25, 15:55
dzięki za miłe słowa
Heavy, mam ten zestaw http://www.airride-system...ento-p-413.html
poszukaj tam na stronie są filmy jak to działa działa bardzo wolno ale bez problemów ja jestem zadowolony. Łatwy montaż był i tak na gwincie to mam zrobione.
piotr nowok - 2014-09-25, 20:10
dratek id to stary wyga wie jak zbudować dobrye wozidlo
Heavy - 2014-09-25, 21:16
faktycznie bardzo wolno ale w sumie gdyby założyć węże nie 6mm a 10 mm było by troszkę szybciej ale jeśli mowisz ze jest dobry to chyba taki też przytulę
i vento masz zaacne czy on czasami kiedyś nie stał na tablicy na sprzedaż?
idgray_new - 2014-09-26, 14:23
Heavy napisał/a: | faktycznie bardzo wolno ale w sumie gdyby założyć węże nie 6mm a 10 mm było by troszkę szybciej |
raczej zwiększenie węży nic nie da bo przełączniki mają wejścia na fi6 i tego nie przeskoczysz musiał byś zastosować zawory by zwiększyć szybkość na tych przełącznikach nie da rady
Heavy napisał/a: | czy on czasami kiedyś nie stał na tablicy na sprzedaż? |
na niemieckim e-bay stał i mobile.de
Heavy - 2014-09-26, 15:08
mi się wydawało, że na olxie go kiedyś też widziałem
dratek - 2014-09-26, 20:00
Być może stan. Ładny lakier w aucie to podstawa. Id przeglądałem twojego fejsa trochę i cały czas się zastanawiam co ty miałeś w głowie tworząc to dwu kolorowe vento XD. Swoją drogą zasanawiam się dość często czy powróci kiedyś tuning rodem z szybkich i wściekłych. Wiecie, zmienione zderzaki, jakieś malunki rysunki, wielkie szpojley itp
idgray_new - 2014-09-29, 10:18
Heavy napisał/a: | mi się wydawało, że na olxie go kiedyś też widziałem |
to na 100% nie był ten
dratek napisał/a: | Ładny lakier w aucie to podstawa. |
kiedyś mam nadzieję będzie bo "trochę" mu brakuje
dratek napisał/a: | zastanawiam co ty miałeś w głowie tworząc to dwu kolorowe vento |
10 lat temu taka była moda mi się na tamte czasy pobadał poza tym nie widziałem innego kierunku modyfikacji... potem trafiłem na cultstyle.pl i zobaczyłem o co chodzi
idgray_new - 2014-09-29, 12:31
|
|