Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Irytująca kierownica !!!!!!!!!!!

maximus - 2007-08-15, 12:56
Temat postu: Irytująca kierownica !!!!!!!!!!!
Witam wszystkich !! !
Mam taki kłopot, tzn bardzo mnie męczy moja kierownica. Otóż chodzi o to że jest ona jakby nie równo ustawiona. Koła są prosto a kierownica jakby skręcona lekko w prawo. Wiecie może czy da się po prostu ściągnąć kierownicę i ją prosto ustawić czy trzeba coś grzebać w układzie kierowniczym.
Mam jeszcze takie pytanko przy okazji. W którym miejscu w bagażniku znajduje się tabliczka z informacja o kolorze lakieru. Gdyż mam kilka odprysków i zarysowań i chciałem jakoś to troszkę podmalować.

Pozdrawiam wszystkich fanów Ventylek :-) ))) :hura: :OK:

theority - 2007-08-15, 13:00

maximus napisał/a:
Wiecie może czy da się po prostu ściągnąć kierownicę i ją prosto ustawić

Dokładnie tak to możesz zrobić ;) No chyba że zbieżności nie masz ustawionej, ale koszt wykonania zbieżności to 20 zł i mogą Ci ustawić od razu kierownicę ;)

maximus napisał/a:
W którym miejscu w bagażniku znajduje się tabliczka z informacja o kolorze lakieru

Pod dywanikiem przy dojazdówce lub w książce serwisowej jest taka sama naklejka ;)

maximus - 2007-08-15, 13:11

wielkie dzięki za błyskawiczną odpowiedź. punkcik za pomoc się nalezy jak złoto
theority - 2007-08-15, 13:15

maximus, spoko, mam nadzieję że pomogłem ;)
Gavel - 2007-08-15, 21:50

maximus napisał/a:
Gdyż mam kilka odprysków i zarysowań i chciałem jakoś to troszkę podmalować.

Możesz oczywiście skorzystać z informacji na tej tabliczce ale ja bym tak nie robił.
Autko ma już swoje lata i lakier raczej nie jest już w takim samym odcieniu jak wyjechał z fabryki. Słońce i inne czynniki atmosferyczne niestety robią swoje :(
Lepiej podjedź do jakiejś mieszalni farb i lakierów, odkręć klapkę wlewu paliwa (chyba 2 zwykłe śrubki) i na podstawie tego dorobią Ci identyczny odcień lakieru.

theority - 2007-08-15, 22:02

No ale skądś musi wiedzieć jaki był kolor wyjściowy ;)
Gavel - 2007-08-15, 22:09

jeśli chce to wiedzieć to masz rację
ale do mieszalnia taka informacja jest zbyteczna

Poldi - 2007-08-17, 13:04

Jeżeli zdecydujesz się na rozkręcenie kierownicy a masz poduszkę to będziesz musiał liczyć się ze skasowaniem błędu kompa po jej odpięciu. Chyba, że sciągniesz kierownicę nie odpinając wtyczki poduszki, taśma jest dość długa więc jest to możliwe. Przydały by się w takiej sytuacji dwie osoby, druga musiała by trzymać poduszkę.
vedka 93 - 2008-06-27, 10:24

siemanko.chcialbym obszyc skora swoja kierownice i mam pare pytan.po pierwsze czy to dobry pomysl a jak tak, to jak sie zdejmuje taka kierownice z poduszka.czy powinienem pozniej jechac do warsztatu z kompem, zeby poduche jakos tam zgrali z reszta auta?dziekowa.
Sir_Kamil - 2008-07-03, 08:44

maximus napisał/a:
Mam taki kłopot, tzn bardzo mnie męczy moja kierownica. Otóż chodzi o to że jest ona jakby nie równo ustawiona. Koła są prosto a kierownica jakby skręcona lekko w prawo. Wiecie może czy da się po prostu ściągnąć kierownicę i ją prosto ustawić czy trzeba coś grzebać w układzie kierowniczym.

U mnie jest to samo, tylko że skręcona jest lekko w lewo :lol: .

Ściągałem kierownicę, prostowałem, ale po jakimś czasie znów się leciutko przestawiła. Być może frezy są już trochę "zjechane" ;) . W czasie jazdy to w sumie nie przeszkadza.

craven4 - 2008-07-03, 16:24

a mi sie tak zrobilo po ustawianiu zbieznosci... tzn jak ustawiali zbieznosc to sie kierownica skrzywila w prawa strone, jest to bardzo wkurzajace wiec podjade do nich zeby to poprawili...

ja mam natomiast inny problem, przy skrecaniu z kierownicy odchodzi odglos tarcia, jakby plastik o plastik.... co to moze byc i jak to zniwelowac?

Sir_Kamil - 2008-07-03, 16:42

Przyjrzyj się uważnie przestrzeni między kołem kierownicy a kolumną (chyba tak to się nazywa :mrgreen: ). Powinno być tam widać taką wystającą blaszkę. I to najpewniej ona trze o metalowy element znajdujący się wokół otworu w kierownicy. Walnij trochę jakiegoś smaru albo towotu i będzie ok ;) .
craven4 - 2008-07-03, 16:57

mowisz o takim smarze w sprayu?
spyro - 2008-07-04, 00:01

tak, ta blacha wydaje z siebie dziwne dźwięki. Ja po pierwsze wszystko rozłożyłem i skręcięm ponownie na nowo. To już daje dużą różnicę. Do tego delikatnie jakimś smarem i bęzie jak nówka.
piru - 2008-07-04, 08:27

[quote="craven4"]a mi sie tak zrobilo po ustawianiu zbieznosci... tzn jak ustawiali zbieznosc to sie kierownica skrzywila w prawa strone, jest to bardzo wkurzajace wiec podjade do nich zeby to poprawili...

To straszne dziady Ci ustawiali tą zbieżność :młotek: jeśli kierownica się skrzywiła więc powinni od razu Ci to poprawić w cenie ustawiania i jest to znak że ładnie była ta zbieżność rozjechana. Ważne że ustawione a dziady niech poprawią i kierownice przestawią tak jak powinna być. ;)

spyro - 2008-07-04, 09:20

najlepiej samemu sobie ustawić kierę. Ja w końcu po którymś z kolei mechaniku który o tym nie pamiętał (np po wymianie kostki stacyjki itp) kupiłem porządny zestaw kluczy nasadowych i bez problemu odkręcasz kiere i ustawiasz. Ja jadę sobie z kluczem, przejeżdżam 50 metrów, zatrzymuję się i przekręcam o jeden ząbek i tak do skutku aż kiera jest idealnie prosto podczas jazdy.