Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Farben koloren :D

bebos - 2007-08-25, 09:36
Temat postu: Farben koloren :D
Kompanieros jaki farbenos kolorentos??. Chcialem sobie zrobic zaprawki i takie takie no i mozna kupic u nas lakier oryginalny w spreju tylko trzeba znac numer farby, ale u mnie nie ma tabliczki nigdzie z tym numerem. Da rade jakoś inaczej sie dowiedziec jaki to numer nie dobierajac lakieru komputerowo??. mam bordowy kolor chyba nie ma az tak duzo odcieni??

Moze bym zrobil zdjecie i wstawil, a ktos by mial taki sam i by mi podal??

kovval - 2007-08-25, 09:46

w bagazniku, podnies material i poszukaj to ja ujrzysz
spyro - 2007-08-25, 12:15

A oprócz tego jeśli masz papiery od auta to jest wlepka w książce serwisowej bodajże. Poza tym z numeru VIN możesz dojśc do numery koloru. Nr VIN obczaisz, na forum ktoś podawał już strony rozszyfrujące VINy
bebos - 2007-08-25, 19:53

wielkie dziex poszukam jak bede mial czas

[ Dodano: 2007-08-25, 20:03 ]
sprawdzilem na stronce z tym numerem vin ale koloru bie podaje. Zobacze jeszcze w ksiarzce serwisowej mam nadzieje ze tam bedzie

[ Dodano: 2007-08-25, 20:12 ]
Wracajac do mojego problemu znalazlem fajny programik (demo dziala przez 6 miesięcy) http://www.stacja.com.pl/programy/autovin/vin.htm

MAPET - 2007-08-30, 23:15

tyle ze twoj lakier juz wyplowial po latach i jak wezmei sie z numeru to bedzie inny dlatego farby sie dorabia do obecnego stanu auta
spyro - 2007-09-01, 19:29

Dokładnie po tylu latach jak byś prysnął furkę z numeru lakieru to byłaby mega różnica w stosunku do tego co masz na aucie, słońce robi swoje...
yahoo - 2007-09-01, 22:37

jasne, ale z numeru lakieru można łatwo dojść do bazy pigmentu dla konkretnego lakieru, a odcień i tak dopasowuje się później
w przypadku vw vento/golf III to w sumie i tak nie problem, bo fachowcy na mieszalniach kumają bazową barwę pigmentu po jednym spojrzeniu na auto - same plusy popularnej bryki :OK:
jeśli chodzi o mazanie auta lakierem dorobionym wg kodu to raczej nie da rady, różnica będzie kolosalna i nie chodzi konkretnie o połysk, tylko o nasycenie barwy, chyba że chcesz malować całość, to już inna sprawa

bebos - 2007-09-03, 19:43

no to kijowo panowie to mnie nie pocieszyliscie. hm no ale do zaprawek to chyba moze byc i z reszta napewno bedzie lepiej niz teraz hehe bo dobieralem na oko w sklepie :D i jest laciato na maxa :D
yahoo - 2007-09-03, 20:08

do zaprawek, czy nie, różnica i tak będzie widoczna
nie lepiej załatwić sprawę w mieszalni i dobrać kolor taki, jak potrzeba ?

Morfeusz142 - 2007-09-04, 16:42

Masz lakier w metalicu czy akryl? Jeśli metalic to uważam,że nie ma problemu z dobraniem koloru.
laska404 - 2007-09-04, 17:04

jak masz bordowy kolor, bez metalica, taki jak ja http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=1628
to to będzie na 99% classic red, ale jak wpiszesz w tej wyszukiwarce VIN-u http://www.oilshop.ro/catalog/vagvin.php to bodajże 14 pozycja to jest kolor.
A tak w ogóle to najłatwiej ściągnąć klapkę wlewu i zanieść do mieszalni, to Ci dorobią. :)

yahoo - 2007-09-04, 21:28

Morfeusz142 napisał/a:
Masz lakier w metalicu czy akryl? Jeśli metalic to uważam,że nie ma problemu z dobraniem koloru.

w obydwu przypadkach nie ma problemu z dobraniem koloru

Morfeusz142 - 2007-09-04, 21:43

O ile nie jest wypłowiały co zdarza sie przy akrylu.
yahoo - 2007-09-04, 21:48

jeśli jest wypłowiały, to lekko poleruje się element według, którego będzie dobierana barwa lakieru i wszystko ok
po malowaniu pozostaje przepolerowanie autka, oczywiście ręczne polerowanie w zupełności wystarczy np, pasta farecla