Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Hyde Park - VW Sharan i silniki VR6

Hormon - 2014-10-28, 09:04
Temat postu: VW Sharan i silniki VR6
Tak przeglądam aukcje i zastanawiam się czy warto było by sie pchać w taki silnik. Są tam jednostki 2.8. W golfach i passatach były takie same ?

Dwie sztuki znalazłem całkiem zadbane i kwotowo tez przystępnie, ale ten silnik troszkę mnie martwi. Nie wiem czy słusznie.
Auto ma na co dzień robić minimum 40km, oczywiście na LPG.
Trochę się priorytety zmieniły i dlatego muszę się rozglądać za czymś większym od Vento.

tom cio - 2014-10-28, 13:49

Te same silniki, jakieś tam różnice tylko w sposobie mocowania są między golfem a sharanem. Typowo dla vr to porządne osłuchanie rozrządu, a reszta to wiadomo jak każdy inny. W sharanach chyba są inne skrzynie ale nie wiem czy też tak się sypią jak w golfach.
wojtas83 - 2014-10-28, 21:11

W sharanach też siedziały zwykłe AAA tylko mocowanie jest jak w mk4. Co do skrzyń w sharanach to w TDI montowane były zwykłe skrzynie jak w ventach albo skrzynie fordowskie, nie wiem natomiast jak to było w VR6.
patryk1989 - 2014-10-29, 17:03

Ja mam silnik z scharana i wszystko praktycznie P&P , skrzynia z toledo v5 ebs.
Przemek - 2014-11-22, 21:21

wojtas83 napisał/a:
Co do skrzyń w sharanach to w TDI montowane były zwykłe skrzynie jak w ventach albo skrzynie fordowskie, nie wiem natomiast jak to było w VR6.

skrzynie w sharanach są inne niż w vento i pochodnych. Automaty sypią się na potęgę . Manualna też potrafi się rozpaść . Mocowanie motoru jak w mk4. Troszkę inny osprzęt silnika ze względu na miejsce pod maską. Motor w sharanie powinien być na pojedynczym łańcuchu. Istnieje możliwość różnej mocy np. T4 miało 150konia i w automacie.