|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - TDI nie kręci na gorącym, coś stuka.
tom cio - 2014-11-04, 10:48 Temat postu: TDI nie kręci na gorącym, coś stuka. Witam, mam pewien problem z TDI AFN. Na gorącym silniku nie może przekręcić, jakbym ako było bardzo słabe, postoi 10-15min i pali na dotyk, na zimnym i letnim pali z dotyku. Do tego jeszcze auto stało około miesiąca i coś zaczęło postukiwać w silniku. Przeważnie jak auto stoi to któraś szklanka się przytnie i stuka, ja mam taką nadzieję że to tylko szklanka, bo niestety ale wygląda mi to na panewki. Jak myślicie? Wcześniej silnik ładnie chodził, nie stukał to od stania chyba panewy nie siadają? Był jeszcze problem z odpalaniem na ciepłym->długo kręcił ale podniosłem dawkę startową i jest ok. Dziś jeszcze wytargam rozrusznik ale jak wcześniej na gorącym jak postał chwilę to kręcił dobrze.
pawlik1993 - 2014-11-04, 18:04
co do stukania to sprawdz stan oleju po pierwsze
jezeli jest okej to od panewek jest charakterystyczny dzwiek i moga to byc one
tom cio - 2014-11-04, 19:29
Olej jest, mnie to wygląda na pukanie szklanki, dziś nie zdążyłem ściągnąć rozrusznika ale osłuchałem stetoskopem i stukanie bardziej z głowicy (choć ciężko to wysłuchać w dieslu), na dole była cisza. Bardziej mnie nurtuje to że nie może przekręcić na gorącym silniku.
pawlik1993 - 2014-11-05, 18:45
zrób logi moze cos wykaza
jak od dołu cisza to raczej nie panewki
tom cio - 2014-11-05, 21:57
Które grupy? Bo vaga mam od niedawna i dopiero uczę się go ogarniać. Najbardziej mnie martwi to że nie może przekręcić a cholera ostatnio czasu brak nawet na wyciągnięcie rozrusznika. Jak wyciągnę to podmienię na inny i dam znać.
|
|