Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Zapowietrzone Hamulce

Endriuvento1.8 - 2014-11-05, 22:46
Temat postu: Zapowietrzone Hamulce
Witam , mój problem wygląda tak , a mianowicie padła mi pompa albo serwo -wymieniłem wszystko zostało odpowietrzone i chwilowo hamulce były jak w nowym aucie po nastepnym dniu zauwazyłem ze hamulec jest słaby i pedał trzba wciskac głęboko zeby coś hamowało , w dniu dzisiejszym zabrałem sie jeszcze raz za odpowietrzanie układu tak jak jest zalecane czyli od najdalszego koła od pompy . przy odpowietrzaniu pierwszego koła doszedłem do wniosku ze cos jest nie tak i zacząłem sprawdzac wszystkie miejsca w których są łaczone węzyki itp .
rozebrałem beben i zauważyłem ze cieknie z cylinderka wiec kupiłe 2 i wymieniłem z obydwu stron potem odpowietrzanie trwało prawi wieki i z układu wydostawała się duza ilość pęcherzyków powietrza tzw. piana po długim czasie było lepiej az doszlismy do konca i przez pare prób hamowania pedał był twardy i łapał od razu a teraz jest znowu słabszy i łapie gdzies w połowie

Co o Tym sądzicie? czy uważacie ze należało by tył jeszcze raz odpowietrzyc ?

tom cio - 2014-11-06, 09:15

Odpowietrzenie swoją drogą, ale gdzieś do układu dostaje się powietrze. Posprawdzaj wszystkie przewodu elastyczne najlepiej po 2 razy każdy. I skoro mówisz, że potem długo trzeba odpowietrzać to wg mnie powietrze zaciąga gdzieś koło albo w samej pompie i potem musisz to wszystko długo przepychać.
Endriuvento1.8 - 2014-11-07, 15:43

wszystko sprawdzone żadnych ubytków i nieszczelności a układ cały czas zapowietrzony . na chwile jest ok a po jakimś czasie znowu pedła idzie w dół i słabna hamulce
Hitchhiker - 2014-11-07, 17:33

Jeżeli mówisz, że po jakimś czasie się znów zapowietrza to znaczy, że to powietrze którędyś się do układu dostaje = gdzieś jednak jest nieszczelność.
Endriuvento1.8 - 2014-11-09, 14:37

znalazłem przyczyne , problem tkwi w korektorze hamowania leje sie aż z niego
. teraz tylko znalezc w dobrej cenie

Gesiu_15 - 2014-11-09, 15:49

Endriuvento1.8 napisał/a:
eraz tylko znalezc w dobrej cenie

gdzieś na allegro widziałem korektor ATE w przecenie :)

Endriuvento1.8 - 2014-11-09, 16:16

ja niestety nie znalazłem ;/
wojtas83 - 2014-11-09, 18:15

Jak masz ABS to wywal kolektor i po sprawie. Bo jeśli pozbędziesz się go i nie masz ABS to zimą musisz bardzo uważać.
Endriuvento1.8 - 2014-11-09, 20:54

nie mam absów chciałem wyrzucic ale troche osób mi mówiło ze musi byc
Gesiu_15 - 2014-11-09, 20:56

Endriuvento1.8 napisał/a:
nie mam absów chciałem wyrzucic ale troche osób mi mówiło ze musi byc

dobrze mówiło , jeśli jest ten korektor to musi tam po coś być :)