Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - parująe szyby

kawes - 2014-12-07, 17:01
Temat postu: parująe szyby
od kiedy na zewnatrz zrobilo sie troche zimniej nie moge ogarnac problemu z parujacymi szybami, nadmuch na szybe niedaje rady. po przejechaniu kilkunastu kilometrow musze pomagac sobie sciereczka, nawet po przetarciu szyba czolowa zaczyna znowu byc zaparowana. czasami gdy wlacze ogrzewanie po chwili z nawiewow wydobywa sie "mgła" wiem ze glikol lekko wycieka mi przez nagrzewnice, moze to byc powodem? w sezonie letnim nic sie takiego nie dzialo. jest jakies wytlumaczenie tego co sie dzieje?
eNWu - 2014-12-07, 17:06

Jeżeli nagrzewnica cieknie, to niestety, ale będą parować szyby. Ostatnio furorę robi...pasta do mebli. Natarłem w swoim szyby i jestem w szoku. Działa. :brawa:
Paweł J. - 2014-12-07, 20:56

kawes napisał/a:
z nawiewow wydobywa sie "mgła" wiem ze glikol lekko wycieka mi przez nagrzewnice, moze to byc powodem? w sezonie letnim nic sie takiego nie dzialo. jest jakies wytlumaczenie tego co sie dzieje?

Jest klapaka ciepłe/zimne powietrze, która w sezonie letnim izolowała powietrze od komory z nagrzewnicą przez co powietrze nie zaciągało płynu chłodniczego.....teraz ustawiłeś na grzanie i zaciąga powietrze przechodzące przez dziurawą nagrzewnicę....i tyle w temacie....

nic z tym nie zrobisz....typowy objaw dziurawej nagrzewnicy....możesz jedynie połączyć oba przewody od nagrzewnicy i jeździć bez ogrzewania lub wymienić nagrzewnicę.

Miałem to samo rok temu i identyczne objawy....tez dymiło sie z nawiewów i szyby mega szybko parowały.

MaxS - 2014-12-07, 21:08

Jeżeli zimą nie masz jak wymienić nagrzewnicy możesz spróbować jeździć z pochłaniaczem wilgoci.
Paweł J. - 2014-12-07, 21:32

Wilgoć swoje, ale płyn jest tłusty i raczej żaden pochłaniacz go nie pokona.

Ogólnie po walnięciu nagrzewnicy tak że para leci z nawiewów, ciężko z szybami dojść do ładu. :(

Tomaszex - 2014-12-07, 22:29

Paweł J. napisał/a:
Wilgoć swoje, ale płyn jest tłusty i raczej żaden pochłaniacz go nie pokona

Tak jest, jedyne wyjście wymienić nagrzewnice, taki wielki koszt to nie jest i sa do tego fotoporady więc wszystko da się zrobić samemu nawet pod blokiem ;)

kawes - 2014-12-13, 09:39

tak tez podejrzewałem, mozna prosic link do fotorelacji jak to wszystko rozebrac? trzeba zciagac całą deske rozdzielczą?
Heavy - 2014-12-13, 09:53

no trzeba całą deske i najlepiej jeszcze jej wzmocnienie od budy odkręcić :D
Paweł J. - 2014-12-13, 09:53

kawes napisał/a:
trzeba zciagac całą deske rozdzielczą?

Niestety tak.

Tu masz poradę z naszej strony www:

http://www.vwvento.org/porady/nagrzewnica/

ale to taka optymistyczna wersja ;)

Tutaj bardziej szczegółowa wersja, którą sam się kierowałem przy wymianie:

http://forum.vwgolf.pl/vi...ana+nagrzewnicy