|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - parująe szyby
kawes - 2014-12-07, 17:01 Temat postu: parująe szyby od kiedy na zewnatrz zrobilo sie troche zimniej nie moge ogarnac problemu z parujacymi szybami, nadmuch na szybe niedaje rady. po przejechaniu kilkunastu kilometrow musze pomagac sobie sciereczka, nawet po przetarciu szyba czolowa zaczyna znowu byc zaparowana. czasami gdy wlacze ogrzewanie po chwili z nawiewow wydobywa sie "mgła" wiem ze glikol lekko wycieka mi przez nagrzewnice, moze to byc powodem? w sezonie letnim nic sie takiego nie dzialo. jest jakies wytlumaczenie tego co sie dzieje?
eNWu - 2014-12-07, 17:06
Jeżeli nagrzewnica cieknie, to niestety, ale będą parować szyby. Ostatnio furorę robi...pasta do mebli. Natarłem w swoim szyby i jestem w szoku. Działa.
Paweł J. - 2014-12-07, 20:56
kawes napisał/a: | z nawiewow wydobywa sie "mgła" wiem ze glikol lekko wycieka mi przez nagrzewnice, moze to byc powodem? w sezonie letnim nic sie takiego nie dzialo. jest jakies wytlumaczenie tego co sie dzieje? |
Jest klapaka ciepłe/zimne powietrze, która w sezonie letnim izolowała powietrze od komory z nagrzewnicą przez co powietrze nie zaciągało płynu chłodniczego.....teraz ustawiłeś na grzanie i zaciąga powietrze przechodzące przez dziurawą nagrzewnicę....i tyle w temacie....
nic z tym nie zrobisz....typowy objaw dziurawej nagrzewnicy....możesz jedynie połączyć oba przewody od nagrzewnicy i jeździć bez ogrzewania lub wymienić nagrzewnicę.
Miałem to samo rok temu i identyczne objawy....tez dymiło sie z nawiewów i szyby mega szybko parowały.
MaxS - 2014-12-07, 21:08
Jeżeli zimą nie masz jak wymienić nagrzewnicy możesz spróbować jeździć z pochłaniaczem wilgoci.
Paweł J. - 2014-12-07, 21:32
Wilgoć swoje, ale płyn jest tłusty i raczej żaden pochłaniacz go nie pokona.
Ogólnie po walnięciu nagrzewnicy tak że para leci z nawiewów, ciężko z szybami dojść do ładu.
Tomaszex - 2014-12-07, 22:29
Paweł J. napisał/a: | Wilgoć swoje, ale płyn jest tłusty i raczej żaden pochłaniacz go nie pokona |
Tak jest, jedyne wyjście wymienić nagrzewnice, taki wielki koszt to nie jest i sa do tego fotoporady więc wszystko da się zrobić samemu nawet pod blokiem
kawes - 2014-12-13, 09:39
tak tez podejrzewałem, mozna prosic link do fotorelacji jak to wszystko rozebrac? trzeba zciagac całą deske rozdzielczą?
Heavy - 2014-12-13, 09:53
no trzeba całą deske i najlepiej jeszcze jej wzmocnienie od budy odkręcić
Paweł J. - 2014-12-13, 09:53
kawes napisał/a: | trzeba zciagac całą deske rozdzielczą? |
Niestety tak.
Tu masz poradę z naszej strony www:
http://www.vwvento.org/porady/nagrzewnica/
ale to taka optymistyczna wersja
Tutaj bardziej szczegółowa wersja, którą sam się kierowałem przy wymianie:
http://forum.vwgolf.pl/vi...ana+nagrzewnicy
|
|