|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Olej na świecy ( w cylindrze)
kubulex94 - 2014-12-20, 17:06 Temat postu: Olej na świecy ( w cylindrze) Witam. Mam taki problem z golfem III 1.6 iż zaczął pracować na 3 cylindrach po wykręcenie świec okazało sie że na 4 cylindrze ( licząc od strony rozrządu) do komory spalania dostaje sie olej który zalewa świece po jej przeczyszczeniu silnik zaczął pracować normalnie ( oczywiście kopcił cały czas a olej zbiera sie w kolektorze wydechowym) lecz nie na długo. Sprawdziłem kompresje i na wszystkich cylindrach wynosi ok 12 bar a na tym 4 cylindrze jest prawie 15 bar bo pewnie jest to spowodowane tym że jest przez ten olej sie uszczelnił. Zdjąłem głowice i sprawdziłem prowadnice z uszczelniaczami i nie są one najgorsze, głowica i uszczelka też wyglądały oki. Może wie ktoś skąd mógł sie brać olej w cylindrze. Prosze o pomoc
Paweł J. - 2014-12-20, 17:19
To, że trzyma kompresję nie znaczy, że pierścienie zgarniające są ok. Może pierscień zgarniający się zapiekł od np nagaru i już nie zgarnia oleju.
kubulex94 - 2014-12-20, 17:40
tylko że tego oleju jest sporo wiec nie wydaje mi się że aż tak by przepuszczał, a czy jak by sie zapiekł pierścień zgarniający to porysował by cylinder bo w golfie nie ma żadnych uszkodzeń na cylindrze
hotdriver - 2014-12-20, 17:46
nie pisz postu pod postem, uzyj opcji edytuj
Paweł J. - 2014-12-20, 17:53
Chodzi o to, że jak np zgarniający sie zapiecze od nagaru może on przylegać do tłoka, a nie do ściany cylindra i nie zgrania oleju.
kubulex94 - 2014-12-20, 18:57
a jakiś sposób na sprawdzenie tego pierścienia bez wymontowania tłoka????
wojtas83 - 2014-12-20, 19:19
Niestety nie ma na to innego sposobu jak wyjęcie tłoka i dokładne obejrzenie. Jeśli pierścień okaże się ok, to daj głowice do szlifierza żeby sprawdził ją na szczelność, bo możliwe że pękła między kanałem olejowym a ssącym na ten cylinder i olej do komory spalania wtłaczany jest pod ciśnieniem, stąd duża jego ilość.
|
|