|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Intercooler z tdi do td
maciuchowiec - 2015-02-11, 12:21 Temat postu: Intercooler z tdi do td Nie wiem czy dobry dział ale piszę tutaj. Czy ic z tdi podejdzie bez modów do td? Czy trzeba coś przerobic? jak tak to co i jak?
tom cio - 2015-02-11, 14:03
Kolektor dolotowy ma kolanko w drugą stronę (ale w td chyba jest przykręcane więc odwrócisz). Jak sprawa przy turbo to nie wiem.
Rafik - 2015-02-11, 18:40
maciuchowiec, potrzebujesz kompletny iC z orurowaniem nastepnie musisz umocować Ic ka ja swojego przyspawałem tak jak fabrycznie lezy w TDI kolanko musisz odwrocic o 180 stopni jak masz egr to musisz go zaslepic ja zaslepilem wywaliłem rurkę harmonijkową a miejsce po niej równiej zaślepiłem zaślepką którą trzeba też przyspawac ale ja musialem palnikiem grzac aby sruby puscily od tej rurki harmonijkowej a podłaczenie do turbiny p&p jak w tdi
maciuchowiec - 2015-02-11, 21:58
a nie da rady tych zaślepek zrobić z jakiejś blachy i przykręcić tak żeby w razie czego dało się to wszystko złożyć do pierwotnego stanu?
I nie bardzo wiem o jaką rurkę harmonijkową chodzi, jakby ktoś mógł podesłać jakieś foto:)
I jeszcze jedno, może trochę z innej beczki ale...:) W pompie lda pod deklem jest jekaś uszczelka czy coś? Chodzi mi o to że chcę wsadzić pin od 1,6td i wcześniej sobie wszystko przygotować żeby nie było jakichś niespodzianek. Bo rozumiecie, bez Venta jak bez nogi
Aezmo - 2015-02-11, 23:09
Na pewno będziesz musiał zmienić boost pina i zwiększyć dawkę, no chyba że chcesz wyrzucić pieniądze w błoto i stracić kilka KM .
I możesz od razu pomyśleć nad wydajniejszym kolektorem ssącym, od np. AWXa.
maciuchowiec napisał/a: | a nie da rady tych zaślepek zrobić z jakiejś blachy i przykręcić tak żeby w razie czego dało się to wszystko złożyć do pierwotnego stanu? |
Da radę. Jeśli nie chcesz kupować gotowca za 30+zl z allegro możesz to zrobić po mojemu, dokładniej będzie Ci potrzebna szlifierka, wiertarka, wiertło 8,5mm do metalu, dwa kawałki blachy(na przykład 2mm, ale im grubsza tym lepsza) o wymiarach 4cm x 8cm
maciuchowiec napisał/a: | I nie bardzo wiem o jaką rurkę harmonijkową chodzi, jakby ktoś mógł podesłać jakieś foto:) |
maciuchowiec napisał/a: | I jeszcze jedno, może trochę z innej beczki ale...:) W pompie lda pod deklem jest jekaś uszczelka czy coś? |
Oczywiście, że jest.
maciuchowiec - 2015-02-11, 23:22
a jak zdejmę ten dekiel z lda to później złoże na tą samą uszczelkę czy muszę nową dać?
barzowskister - 2015-02-11, 23:40
Może być ta sama. Wymiana boost pina to robota na max 15min
maciuchowiec - 2015-02-12, 11:27
Panowie, mam ori ic ale gość nie mógł znaleźć jednej rury która wychodzi z turbo na przewody, tej pierwszej. Ma ktoś z was takową na sprzedaż?
maciuchowiec - 2015-02-21, 10:41
Icek założony, boost pin zmieniony i teraz pojawił się inny ,,problem'' Turbo zaczęło mocno gwizdać powyżej 2 tys. Czy to normalne? I czy mam się tym przejmować?
tom cio - 2015-02-22, 02:05
Szukaj nieszczelności w układzie dolotowym.
maciuchowiec - 2015-02-22, 11:36
A czy pomiędzy kolektorem ssącym a tym króćcem na górze jest jakaś uszczelka czy jest złożone na sucho? Bo u mnie było na sucho
|
|