|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - silnik gasnie podczas jazdy1
stasiops - 2015-03-27, 20:44 Temat postu: silnik gasnie podczas jazdy1 ,,Mój problem polega na tym, że podczas jazdy w najbardziej nieprzewidywalnym momencie, spadają jednostajnie obroty silnika i gaśnie. Kontrolki te co powinny się świecą. Natomiast nie mogę od razu odpalić silnika, pomimo to, że kręci. Dopiero po odczekaniu od3 do 5 min. samochód odpala i jadę dalej bez żadnego problemu. Nigdy nie zdarzyło się tak, że poczas jednego przejazdu z punktu A do punktu B zgasł mi dwa razy.
Nie wiem co może być przyczyną takiej sytuacji. Podejrzewam, że w zbiorniku paliwa jest mała pompka paliwa z filterkiem i może on jest już zatkany, w końcu mam Golfa III Variant 1,9 TD z 94' i to już parę ładnych lat. Może komuś się coś takiego przydarzyło. Proszę o jakieś wskazówki. Nie chcę jechać do mechanika, bo ze mnie zedrze, a pewnie to jakaś drobna część nawaliła, która kosztuje 20 zł. Proszę o pomoc. "
Witam serdecznie Szanownych forumowiczów . Pozwoliłem założyć nowy temat , mam nadzieje ,ze nie spotka mnie za to lincz publiczny . Mam identyczne objawy jak w wypowiedzi wyżej 1 silnik 1.9 TD AAZ 94 . Przeczyściłem już bak i ssaka , sprawdzałem immo ( po rozebraniu centralki nie widać nic podejrzanego ) . Przyszła kolej na wymiany ,według sugestii na forum postanowiłem wymienić elektrozawór jednak jako ,że jestem lajkiem postanowiłem sam nie grzebać sie w pompie i zaprowadziłem moją laleczke do "fachowca " . Pan fachowiec stwierdzil ze podlaczy moje autko do komputera , ukrywając troche śmiech wytlumaczylem grzecznie ze nici z jego planów . Po krótkiej konwersacji zostawilem u nirgo auto , mial cos znalezc- przyczyne, po kilku ladnych godzinach odebralem samochod , pan fachowiec powiedział ze znalazł tylko załamy wąż ciśnieniowy i bez komputera on nic nie zrobi, zapłaciłem mu 30 zł za założenie węża(!!!!!!) jednak nie dziwiąc mnie to nic nie pomogło , więc postanowiłem zasięgnać Waszej opini:
1. Czy w pierwszej kolejności powinienem wymienić elektrozawór czy inny podzespół?
2. Ewentualna wymiana elektrozaworu wymaga uszczelnienia ? Czy czynnosc ta jest prosta jak drut i jestem w stanie to zrobić na parkingu pod blokiem .
3. Poradzcie cokolwiek @ :banghead:
jacekpp - 2015-03-27, 21:00
moze najpierw to filtr paliwa do wymiany, wyglada tak jak by sie zapowietrzał gdzieś przez to ze nie dostaje paliwa, zobacz przy pompie może masz jakas nieszczelnosć
stasiops - 2015-03-27, 21:07
nie widać bombelków ani pecherzy powietrza na przewodzie , raczej odrzucam ta ewentualnosc .Sadze ze po zapowietrzeniu praca samochodu byla by nie rowna a po odczekaniu 2 minut pali za strzala i pracuje rowniutko tak jak trzeba:)
vwjanekvento - 2015-03-27, 21:26
Mi gasł podczas jazdy to okazało się ze mam walnieta kostke stacyjki
stasiops - 2015-03-27, 21:39
vwjanekvento a czy odrazu mogłeś odpalić samochód czy podobnie do mnie musiałeś odczekać chwile ?
vwjanekvento - 2015-03-27, 21:44
Jak gasł podczas jazdy na biegu jak wyrzuciłem bieg i spowrotem np. zredukowałem do 3 to nie odpalil, musialem stanac przekrecic kluczyk w pozycje 0 i dopiero odpalic
stasiops - 2015-03-27, 21:54
u mnie wygląda to troche inaczej , musze się zatrzymać odczekać około 3 minut i wtedy wszystko wraca do normy.
vwjanekvento - 2015-03-27, 21:58
Troche inaczej ale kostka stacyjki kosztuje 30zl albo podmien ze szrotu jakas a może akurat to to
stasiops - 2015-03-27, 22:04
rozumiem cię w zupełności , wkońcu chcesz dobrze, tylko przeraża mnie fakt na szukanie przyczyny po omacku i wymiana wszystkiego po kolei cos czuje ze duzo mnie to bedzie kosztowalo:)
kowal323 - 2015-03-27, 22:17
vwjanekvento napisał/a: | Troche inaczej ale kostka stacyjki kosztuje 30zl albo podmien ze szrotu jakas a może akurat to to |
Tylko u Ciebie od razu gasł a tu opada z obrotów i dopiero gaśnie ?
stasiops - 2015-03-27, 22:28
sprawa wygglada ak 120 km/h nagle odcina zapłon , próbuje dalej łamać na biegach ale to nic nie daje , staje na poboczu odczekam jakieś 3 minuty i odpalam normalnie samochod , jesli nie odczekam to moge krecic a i tak nie zapali poki nie uplynie czas , czasem sie zdary ze stoje na swiatelkach i poprostu zgasnie .
eNWu - 2015-03-28, 10:11
Miałem kiedyś podobnie, odpowietrzenie baku było zatkane, wprawdzie nie w vw. ale może to dobry trop?
lukasz51195 - 2015-03-28, 17:42
Mojemu koledze vento gasło podczas zakrętów (wiem że to głupie) ale tak mi mówił a co Było tego przyczyną...?? Mówił że akumulator się przesuwał i gdzieś + dotykał i po prostu gasł... Nie wiem czy to prawda czy nie ale tak mówił...
stasiops - 2015-03-28, 18:05
sprawdzałem juz ewentualność zatkanego odpowietrznika zbiornika , zdąrzyłem już nawet przeczyscic ssaka ale to nic nie pomoglo, aku jak najbardziej wporzadku
lukasz51195 - 2015-03-28, 18:53
A no Przepraszam, mój błąd ty masz diesla o jemu gasł na Lpg, jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd..
hotdriver - 2015-03-28, 20:37
Czy sprawa się ma zawsze przy wysokich prędkościach? Po jakim czasie od pierwszego odpalenia gaśnie i czy zdarza się to na mieście czy tylko w trasie?
stasiops - 2015-03-28, 22:14
hotdriver, nie ma zasady może zgasnąć zarówno przy wysokich prędkościach jak i na postoju na światłach , ostanio mialem nawet taka sytuacje ,że wysiadłem z samochodu zamknąłem auto i szybko wróciłem i nie chciał zapalić , ogólnie dojeżdzam do pracy 20 km i zazwyczaj wtrakcie(cykl miejski+5km obwodnicy) tej trasy zdechnie mi , czasem zdarza się 2-3 dni gdzie wszystko jest w porzadku:) ostatnio gaasnie po przejechaniu okolo 5-8km ale zdarzaly sie przypadki ze po 15, 18 takze sadze ze tez nie ma reguły
hotdriver - 2015-03-29, 13:38
zagrzej go i daj mu po garach tak do odciecia na ktoryms biegu zeby go przepalic jezeli to nic nie da dalej sie pomysli
PawełM - 2015-03-29, 16:12
Sprawdź czy w momencie kiedy nie chce zapalić dochodzi prąd na elektrozawór w pompie.
Tak jak hotdrive napisał spróbuj przepalić może katalizator zapchany dlatego jak mu się nazbiera spalin to go dławi i gaśnie.
stasiops - 2015-03-29, 19:20
wlasnie przegoniłem moje vento stety niestety nic to nie pomoglo, sprawdzilem przy okazji przekazniki i nic podejrzanego nie zauwazylem , ciezki temat z tym sprawdzeniem napiecia na elektrozaworze:) podczas postoju sa ciezkie warunki do tego.
wojtas83 - 2015-03-29, 21:28
stasiops, idź tropem który podpowiada Ci hotdriver, a możesz to zrobić w prosty sposób, a mianowicie podłącz pod plus dobiegający do elektrozaworu jakąś próbówkę/diodę/żarówkę i umieść ją gdzieś w kabinie samochodu żebyś widział czy w momencie kiedy samochód gaśnie ona ciągle się pali, wtedy chociaż wykluczysz problem elektryczny.
vwjanekvento - 2015-03-30, 16:46
A sproboj jadac normalnie poruszać kluczykiem na ''boki'' w sensie żeby nie zgasic auta kluczykiem
stasiops - 2015-03-30, 19:05
vwjanekvento napisał/a: | A sproboj jadac normalnie poruszać kluczykiem na ''boki'' w sensie żeby nie zgasic auta kluczykiem |
juz sprawdzone ,zero reakcji wszystko dalej wporzadku:)
co do zamocowania tej diody na elektrozaworze to chyba pomysl sie nie sprawdzi bo to wyklucza ewentualna mozliwosc ucieczki napiecia na zaworze ,ale jesli sam w sobie daje ciala to nic nie pomoze:) mam do was pytanie Panowie ? czy czujniki temperatury w tym modelu vw przy sytuacji gotowania się wody odcinają zapłon? [/quote]
jacekpp - 2015-03-30, 19:22
a gotuje ci płyn ? jak wskazówka temperatury ? może zmień termostat jeśli nie masz pewnosci koszt ok 30 zł zrobisz to bez problemu wystarczy odchylić pompe wspomagania i podnieść auto
stasiops - 2015-03-30, 19:35
jacekpp, nie o to mi chodzilo temperaturke lapie kolo 70 , nie gotuje plynu , zmierzam bardziej w kierunku tego ze jesli taki czujnik istnieje moze zwariował i odcina zapłon ?
tom cio - 2015-03-30, 20:35
Czujnik nie może odciąć zapłonu.
stasiops - 2015-03-30, 21:37
zapytam tak ? jakie podzespoly moga wplywac na zatrzymanie pracy silnika, ( elektrozawór , immo) bo jest to ewidetnie wina konkretnego podzespołu .
kowal323 - 2015-03-30, 21:51
Moduł komfortu np.
arthur - 2015-03-31, 00:02
Mi wariował przekaźnik sterujący komputerem. Objawy podobnie jak u Ciebie, tylko ja miałem TDI.
stasiops - 2015-03-31, 19:28
w jaki sposób ten moduł komfortu wplywal by na prace mojego silnika? może inni się wypowiedzą czy objawy które występują u mnie mogą być warjującym przekaźnikiem .
I jeszcze jak moge konkretnie sprawdzić immo?
kowal323 - 2015-03-31, 19:32
U mnie w poprzednim Venciaku moduł komfortu miał przypalone zimne luty przez co odcinał samochód i gasł ale w tym wypadku gdy nie chciał odpalić przy kręceniu silnikiem żarzyła się kontrolka świec żarowych czego u Ciebie nie ma ; )
stasiops - 2015-03-31, 19:39
kowal323, bo masz TDI i to moze dlatego:) podpowiesz mi jak moge sprawdzic czy to immo nawala?
lukasz51195 - 2015-03-31, 20:34
stasiops masz zapasowy kluczyk..? Bo jak nie to raczej musiał byś dorabiać kluczyk cena coś ok 80-100zł jeżeli to był by imobilaizer ale niestety nie podpowiem ci co może być. Pozdrawiam i życze szybkej i taniej Naprawy.
kowal323 - 2015-03-31, 20:41
Odnośnie immo nie powiem Ci bo nigdy nie miałem z nim styczności
jacekpp - 2015-03-31, 20:49
a opisz jeszcze dokładnie jak on gasnie to od razu go odcina i staje czy powoli obroty spadaja zaczyna szarpac autem ? czy cos podobnego ? jesli odcina go nagle to raczej tylko elektryka a jesli spada z obrotów to szukał bym cos w układzie paliwowym . słyszałem że uszkodzony czujnik predkosci obrotowej tez nagle zatrzymyje prace silnika ale czy to może być u cb to nie wiem słyszałem to ogólnie
stasiops - 2015-03-31, 20:49
ze niby nie sczytuje z zapasowego kluczyka? no niestety nie mam ;/
stasiops - 2015-03-31, 21:37
ze niby nie sczytuje z zapasowego kluczyka? no niestety nie mam ;/ tak samochod staje nagle tak jakbym go zgasil w trakcie jazdy , tez obstawiam ze to cos elektrycznego tylko juz nie wiem sam czego szukac:)
jacekpp - 2015-03-31, 22:16
no to moze wymień ten przekaznik co wczesniej kolega radził nawet weż jakiś za złomu, czy ew stacyjke lub sama kostkę zawsze to bedzie jakis punkt zaczepienia i ew 2 rzeczy mniej do sprawdzenia, samym pisaniem go nie naprawisz trzeba szukac usterki i wymieniac to co ci koledzy radzili po kolei niestety . w tym silniku nie ma duzo elektroniki ew cos w strone tego czujnika predkosci obrotowej nie wiem gdzie on dokładnie się znajduje ale moze tez coś paprać.
PawełM - 2015-04-01, 18:25
Przyszła mi do głowy pewna sytuacja z Polo 2 1.4 Benzyna (o ile dobrze pamiętam), a mianowicie mieliśmy taką sytuację , że objawy były identyczne jak mówisz:
auto chodziło na wolnych obrotach i nagle trach gasło i nie można było zapalić tylko poczekać chwile i zapaliło i znów to samo mogło chodzić i pół dnia i nic aż nagle bah i gasło tak samo w czasie jazdy nie było reguły kiedy zgaśnie i nie można zapalić.
Okazało się ,że winny był czujnik w skrzyni biegów od prędkości bo gdy auto stało na postoju to widać było jak wskazówka prędkościomierza co jakiś czas sama skakała i to był sygnał dla komputera jako raptowny skok prędkości czyli np. uderzenie w drzewo po czym komputer odcinał zapłon. Po wymianie czujnika auto odżyło i problem znikł
jacekpp - 2015-04-01, 19:00
kolego czyli mówisz o czujniku predkosci obrotowej tez mi sie wydaje że może to być to
PawełM - 2015-04-01, 19:12
jacekpp napisał/a: | kolego czyli mówisz o czujniku predkosci obrotowej tez mi sie wydaje że może to być to |
Tyle,że w AAZ nie ma czujnika położenia wału (obrotomierz bierze sygnał z alternatora) a licznik prędkość jest napędzana linką.
Troche się zgubiłem z moją wcześniejszą wypowiedzią bo zapomniałem ,że chodzi o zwykłego TD :p
Trzeba sprawdzić jak sprawa z tym napięciem na elektrozaworze, tak jak koledzy wyżej pisali żarówka pod elektrozawór i będzie widać czy prąd dochodzi. Dobrze by było sprawdzić czy koło rozrządu (na wale) nie ma uszkodzonego klinu. Miałem podobny objaw w TDI ,że auto miało problemy ,że nie chciało zapalać a potem zostało zgaszone i nie chciało wogóle zagadać i okazało się że klin na kole ścięty . To jest zwykły TD i przyczyny szukałbym w napięciu na lektrozawór a jak nie to reszta mechanicznie
tom cio - 2015-04-02, 00:19
PawełM, wszystkie venta miały czujnik prędkości w skrzyni a nie linkę, ale wątpię że będzie jakiś moduł odcinający zapłon do tego. 3 kabelki od niej wchodzą w skrzynkę bezpieczników i tam przechodzą we wtyczki od licznika. Ale można spróbować całkiem go odłączyć przy skrzyni na próbę że licznik cały czas jakby stał w miejscu.
tafor - 2015-04-04, 17:57
Zrób tak:w momencie usterki sprawdź probówką -żarówką lub miernikiem czy jest napięcie +12v na zaworze pompy wtryskowej (taka śruba z podłączonym kabelkiem )Jeżeli w tym momencie nie ma nic to uszkodzenie jest po stronie stacyjki\immo\alarmu zależy co tam masz .Jeżeli masz 12v to problem może być w pompie wtryskowej -wykręć i sprawdź elektrozawór zdarza się że od brudu z paliwa się przycina powodując problemy z odpalaniem/gaszeniem silnika .Sprawdź także masy w komorze silnika i przewody czy nie przytarte bo w naszych leciwych już autach często są z tym problemy .
stasiops - 2015-07-11, 21:54
Panowie sprawa wkońcu rozwiązana , winowajcą okazał się immobilizer , utworzyły się zimne luty w miejscu odpowiedzialnym za odcięcie zapłonu i przy rozgrzaniu poprostu go odcinalo . Temat do zamknięcia .
|
|