|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Lusterka
Poldi - 2007-09-09, 21:29
Jak są elektryczne to są również podgrzewane. Kontrolki nijakiej nie ma oprócz tej do podgrzewania szyby. Podgrzewanie lusterek włącza się razem z podgrzewaniem szyby
Gavel - 2007-09-09, 21:38
Poldi napisał/a: | Jak są elektryczne to są również podgrzewane | była już na ten temat dyskusja na forum i z tego co pamiętam to wyszło że jednak nie
a włącznik jest ten sam co do ogrzewania tylnej szyby - też o tym było
a jak sprawdzić?
pojeździj trochę w deszczu i wjedź szybko do jakiegoś podziemnego zamkniętego parkingu, garażu itp. lusterka Ci wtedy zaparują i włącz ogrzewanie tylnej szyby - jak odparują to znaczy że są podgrzewane
babyy82 - 2007-09-09, 23:58
A czy mozna zmienic orginalne maty grzejace na nowe w podgrzewanych lustrach czy raczej nie za bardzo??
Pytam bo mam podgrzewane ale nie dzialaja. Prad do wtyczki na drzwiach dochodzi wiec chyba winne jest samo lustro ale nie rozbieralem jeszcze to nie wiem napewno
spyro - 2007-09-10, 10:33
babyy82, oczywiście, że można, Oryginalne będą drogie, ale uniwersalne na Allegro są po parę zł, także warto pokombinować...
babyy82 - 2007-09-10, 13:07
A to sopko. To w zimie jak bede mial wiecej czasu to cos sie zobaczy i moze cos z tego bedzie
pyza_snk - 2007-09-12, 11:33
A czy można założyć podgrzewanie lustrerek do sterowanych mechanicznie?
Bo jeśli tak to znajdę sobie zajęcie na weekend:)
spyro - 2007-09-12, 11:47
pyza_snk, jasne, że tak, prawdopodobnie masz wyprowadzone kable do lusterek, trzeba maty pod szkło lustra wkleić i odłączyć od tych kabli. U mnie przynajmniej są kable, więc podejrzewam, że to standardowo we wszystkich.
Gavel - 2007-09-12, 11:57
pyza_snk to porób zdjęcia jak będziesz te maty zakładał to się poradę zrobi na stronce
u mnie na półce maty leżą i czekają na założenie już ponad pół roku ale nie mam czasu ani specjalnego zacięcia żeby się za to w końcu zabrać
pyza_snk - 2007-09-12, 13:11
Kabli nie ma, lae jak zrobiłem lampe podświetlenia tablicy z linijki i butelki po 3 cytrynach to i z tym sobie poradzę:) A dokumentacje zrobię napewno:)
andrzejroberts - 2007-09-26, 08:51
A mój problem polega na tym że: prawe grzeje a lewe jakoś nie bardzo :/ cóż na to poradzić?? jak siędo tego ustrojstwa dobrać może jakieś zdjęcia?? POZDRAWIAM
spyro - 2007-09-26, 10:31
andrzejroberts, albo gdzieś nie łączy na kablach albo padła Ci mata grzewcza w lusterku.
andrzejroberts - 2007-09-26, 12:16
A jak to by było można sprawdzić
spyro - 2007-09-26, 18:07
najlepiej miernikiem, czy prąd dochodzi do lusterka...
andrzejroberts - 2007-09-28, 08:22
OK ;] a jak się rozbiera lusterko, nie dawko kupiłem sobie samochód no i nie za bardzo się znam więc proszę o pomoc POZDRAWIAM
Poldi - 2007-09-28, 08:43
Wystarczy delikatnie podważyć wkład lusterka śrubokrętem. Powinien wyskoczyć z zatrzasków. Zakładasz, wpinając z powrotem go w zatrzaski.
andrzejroberts - 2007-09-28, 10:05
Mam nadzieje że w czasie tego manewru lusterko nie rospryśnie się na kawałki
spyro - 2007-09-28, 11:00
andrzejroberts napisał/a: | Mam nadzieje że w czasie tego manewru lusterko nie rospryśnie się na kawałki |
zależy ile w to siły włożysz, ale mi się jeszcze nie zdarzyło...
Poldi - 2007-09-28, 11:05
Pod szkłem wkładki jest taki plastik i właściwie to jego podważasz i nic nie powinno pęknąć:
http://www.allegro.pl/ite...vento_nowy.html
Z jednej strony podważasz z drugiej strony dociskasz. Nie powinno być problemów.
andrzejroberts - 2007-09-28, 14:15
Już jestem spokojniejszy. Na sobotę planuje sobie zrobić w pojeździe wymianę oleju, naprawę lusterka w kierunku podgrzewania i jak się uda to termotronic pisałem o tym problemie w katalogu termotronic cały czas grzeje no i nie wiem co z nim :-| Ale to inny temat. POZDRAWIAM
[ Dodano: 2007-09-30, 19:06 ]
Po wymontowaniu wkładu lusterka z obudowy stwierdziłem że prąd dochodzi do lusterka więc czeka mnie wydatek ok 30 - 40 zł na nowy wkład z podgrzewaczem . POZDRAWIAM
[ Dodano: 2007-10-03, 14:32 ]
Mam problem z dobraniem odpowiedniego lusterka. Jak wszyscy wiemy są różne rodzaje lusterek sferyczne, asferyczne, wypukłe, płaskie, sferyczne płaskie, sferyczne wypukłe, i hgw jeszcze jakie. Ja mam u siebie w samochodziku lewe lusterko z kreską ono ma poszerzony kąt widzenia - chyba. No i w związku z nie wiem jakie lusterko zakupić żeby było takie samo jak do tej pory. Wiem że nie są one tanie no ale cóż. Może poproszę również link do jakieś aukcji allegro z wkładem lusterka z podgrzewaniem do vw vento. POZDRAWIAM
bradley - 2008-11-26, 12:12
Przylaczam sie do prosby andrzejroberts. Prosze o jakis link do maty grzejacej ktora bedzie pasowala do lusterek venta. Po zalozeniu elektrycznych do kadetta rozpuscilem sie Nie tyle chodzi o samo sterowanie ale podgrzewanie, to naprawde duzo daje i nie tylko w zimie ale uzywalem to kiedy padal deszcz i super dzialalo.
sebastian - 2008-11-26, 12:21
Taniej wyjdzie chyba kupić lusterko (czyli wkład) przystosowany do grzania. Owa mata już tam jest i nie trzeba się męczyć. Kabelki podpinasz i cieszysz się
bradley - 2008-11-26, 13:47
sebastian, no bez jaj 70zl za lewe i 45zl za prawe A mata to 20zl na dwie strony z wysylka. Problem z wielkoscia. Nie wiem jakie beda dobre.
Paweł J. - 2008-11-26, 14:13
http://moto.allegro.pl/it...odgrzewany.html
http://moto.allegro.pl/it...odgrzewany.html
krzeszak - 2008-11-26, 14:14
wkład lusterka do vento z mata grzewcza to koszt 25zł,kupowałem w lipcu nie jest to orginal z ASO ale nawet działa i możną powiedzieć ze całkiem przyzwoicie
A co do maty to podejrzewam ze nie będzie to taka prosta sprawa bo wkład lusterka ,a właściwie samo lustro sklejone jest z plastikowym mocowaniem z rożnymi wypustkami i zatrzaskami ,a czy da sie to rozdzielić to nie wiem?
Tak przynajmniej jest w lusterkach podgrzewanych i regulowanych elektrycznie,jak sie ma sytuacja w zwykłych tego nie wiem
bradley - 2008-11-26, 15:58
To ze wklad jest otoczony plasticzkiem to wiem. Inni radza sobie opalarka albo.... piekarnikiem
Co do tych wkladow to gdzie kupowales? Chyba nie w Finlandii? (bo daleko mam )
Tygrysisko, tutaj jest tylko na strone pasazera a mnie bardziej interesuje od kierowcy. No i lustro jest plaskie a ja potrzebuje asferyczne (z martwym polem)
krzeszak - 2008-11-26, 17:15
bradley napisał/a: | Co do tych wkladow to gdzie kupowales? |
w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym ,w którym handlują lustereczkami
bradley napisał/a: | To ze wklad jest otoczony plasticzkiem to wiem. Inni radza sobie opalarka albo.... piekarnikiem |
znaczy jesteś wszech wiedzący...a nie wiesz jaki jest wymiar maty grzewczej
uparłeś sie samemu stworzyć mate do zwykłego lusterka ...twoja broszka
mata jest na całym wkładzie lusterka wiec musisz kupić przynajmniej mate o wymiarach 10X17 takie wymiary ma wkład
bradley - 2008-11-26, 17:27
krzeszak napisał/a: | uparłeś sie samemu stworzyć mate do zwykłego lusterka ...twoja broszka |
Lusterko mam podgrzewane a padly najprawdopodobniej maty. Ale jeszcze miernikiem pomierze czy prad tam dochodzi.
http://allegro.pl/item492...s_156x96mm.html
Czyli takie beda idealne. Do poloneza
krzeszak - 2008-11-26, 17:36
bradley napisał/a: | Lusterko mam podgrzewane a padly najprawdopodobniej maty |
ja przepaliły sie maty to nie bardzo na szalejesz bo plastik którym oblany jest wkład i mata od grzania robią się bo beli w plastiku i powypalana wżery, zresztą jak wyciągniesz wkład to sam sie przekonasz czy to sie kalkuluje ... może wsowki Ci zaśniedziały i prąd gdzieś nie dochodzi warto to tez sprawdzić
tu masz kilka zamienników:
http://www.lusterko.net/volkswagen/vento/
spyro - 2008-11-26, 22:51
Gavel kupował takie maty do siebie jak dobrze pamiętam. Ja osobiście kupowałem na ALlegro Jacy takie maty, ale nie wiem co było dalej... Trzeba by chłopaków podpytać.
sebastian - 2008-11-26, 22:56
bradley napisał/a: | a ja potrzebuje asferyczne (z martwym polem) |
To szukaj używki dobrej.
Aleś sobię syzyfową robotę znalazł... Zamiast tylko wkład wymienić, to bawić się będziesz z matami samymi - ale Twój wybór
A swoją drogą, to nie wiem, skąd Ty takie ceny wytrzasnąłeś - 70 zł za wkład...
bradley - 2008-11-26, 23:38
Intercars. Z reszta alledrogo nie lepsze. 50zl trzeba liczyc lekko za asferyczne podgrzewane. A ja nie chce zmieniac swojego wkladu bo szklo jest dobre, tylko grzania brak
pablomed - 2008-11-27, 17:25
bradley, zakładałem matę tego typu i działa super więc podpowiem ci kilka rzeczy.
1. Oczywiście po pierwsze sprawdź czy prąd do maty dochodzi. Samą matę sprawdzisz na jej stykach omomierzem, sprawna oryginalna ma około 13-14 omów, taka podróba z allegro około 10 omów.
2. Nie kupuj maty do Vento czy golfa, bo dadzą ci za małą. Poszukaj w miejscu gdzie takich mat jest dużo do wyboru (giełda na przykład) i przymierz sobie jakąś. Ja tak zrobiłem ale nie wiem od jakego auta to była.
3. Starą matę podważaj powoli i podcinaj cienkim zaostrzonym na końcu scyzorykiem lub skalpelem.
4. nowa będze miała najpewniej nie w tym miejscy styki gdzie oryginalna, musisz w plastykowej podkładce wyciąć dziurki na sstyki w tym miejscu co trzeba, przymierz dobrze żeby z niczym nie kolidowały te otwory.
robótka prosta i efekt dobry: maty podróby są cut mocniejsze jak oryginały i szybciej grzeją
Daro - 2008-11-27, 20:17
Jeśli chcesz możesz kupić cały wkład lusterka podgrzewany z matą.
Buli - 2008-11-29, 01:41
A Z TYMI LUSTERKAMI MOZNA łATWIEJ SPRAWDZIC:) PO WłACZENIU OGRZEWANIA TYLNEJ SZYBY POWINNY ZROBIC SIE POPROSTU CIEPłe!!
Gavel - 2008-11-29, 12:35
spyro napisał/a: | Gavel kupował takie maty do siebie jak dobrze pamiętam | dobrze pamiętasz
Kupiłem, przyszły i .......... leżą już chyba ponad rok choć szczerze mówiąc nawet nie wiem gdzie
Jakoś nie mam czasu ani ochoty zabrać się za ich założenie...
bradley - 2008-11-29, 17:22
No wiec sprawa stanela na tym, ze..... musze kupic wklad lusterka #@%#$% Podczas wyciagania, jeden zacisk puscil, ciagne powolutku i nagle dup i lusterko peklo (sa na nim 3 krechy pionowe). Sprawdzilem miernikiem, prad dochodzi na kablach, mata wykazuje sie oporem 1,5Ohm. Wniosek: do dupy, nie grzeje, a ja musze szukac nowego wkladu z asymetrycznym szklem Ale moze uda mi sie z lustrem od strony pasazera, hehe
pablomed - 2008-11-29, 20:43
bradley, odchylasz lusterko maksymalnie w dół i w tył, dostajesz dowolnym cienkim narzędziem za nie i zwalniasz dwa zatrzaski, chyba masz za dużo siły.
bradley - 2008-11-29, 21:08
I tak wlasnie robilem. Jeden zatrzask puscil, drugi wyciagalem i trach.
bradley - 2008-12-01, 14:06
Ok. Postanowilem, ze zaszaleje
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=490255122 stad biore prawy sferyczny
http://www.allegro.pl/ite...yczne_nowy.html stad biore lewy asferyczny
Mam nadzieje, ze toledo/ibiza/golf3 to to samo co vento z tych rocznikow?
piotrek_inf - 2008-12-01, 17:16
A czemu prawy sferyczny a lewy asferyczny? Lepiej widać?
bradley - 2008-12-01, 17:31
Asferyczny likwiduje tzw. martwe pole, to takie lusterko z paskiem. A sferyczne jest wypukle i wiecej widac niz w przypadku plaskiego. No i chyba nie ma asferycznych prawych.
bradley - 2008-12-04, 17:57
Czysta rewelacja.
Kupowalem prawy wklad u jednego goscia, lewy wklad u drugiego na Allegro.
Dzis rano gosc od wkladu lewego pisze do mnie maila cytuje: "witam do dzis brak przelewu.za wycieraczki" Jakie kurna wycieraczki? Kupowalem wklad lusterka a nie wycieraczki. Pozatym przelew dokonany tego samego dnia co kupno przedmiotu i do tego samego banku co do goscia od lusterka prawego. Jak to mozliwe, ze jeden dostal, a drugi nie?
Teraz przechodzimy do wkladu prawego. Paczke dostalem wczoraj. Otwieram dzis, bo dopiero dzis przyjechalem. Lusterko jest owszem, ale zwykle prawe niepodgrzewane a przeciez wyrazne w opisie aukcji pisalo, ze jest podgrzewane. Ba, wysylalem maila z zapytaniem jakie sa szkla, bo interesowalo mnie lewe asferyczne i prawe sferyczne. Gosc odpisal, ze nie wystepuja zaminniki pogrzewane asferyczne, ale na tej aukcji jest prawe sferyczne. No to wzialem... a dostalem niepodgrzewane.
I tak oto dostalem niepodgrzewane lusterko prawe za 35zl i stracilem 67zl za lewe, ktorego nie otrzymalem bo gosc twierdzi, ze nie dostal pieniedzy.
Rece zalamac....
szwagier - 2008-12-04, 19:47
bradley napisał/a: | od wkladu lewego pisze do mnie maila cytuje: "witam do dzis brak przelewu.za wycieraczki" Jakie kurna wycieraczki? Kupowalem wklad lusterka a nie wycieraczki. Pozatym przelew dokonany tego samego dnia co kupno przedmiotu i do tego samego banku co do goscia od lusterka prawego. Jak to mozliwe, ze jeden dostal, a drugi nie? |
wyślij mu na meila skrina aukcji jaką wygrałeś u niego i skana wpłaty na jego konto jak o nie pomoże to nastrasz dziada
bradley - 2008-12-04, 19:54
jocker napisał/a: | bradley napisał/a: | od wkladu lewego pisze do mnie maila cytuje: "witam do dzis brak przelewu.za wycieraczki" Jakie kurna wycieraczki? Kupowalem wklad lusterka a nie wycieraczki. Pozatym przelew dokonany tego samego dnia co kupno przedmiotu i do tego samego banku co do goscia od lusterka prawego. Jak to mozliwe, ze jeden dostal, a drugi nie? |
wyślij mu na meila skrina aukcji jaką wygrałeś u niego i skana wpłaty na jego konto jak o nie pomoże to nastrasz dziada |
Napisalem uprzejmego (jeszcze) maila, ze nie kupowalem zadnych wycieraczek tylko wklad lusterka do golfa3, a wplaty dokonywalem tego samego dnia co zakup na aukcji. Przelew zostal wyslany napewno na jego numer, u mnie jest zaksiegowany no i od prawego lusterka dostal kase a od tego niby nie? Te same banki, inteligo.
Pozatym ZAWSZE po wygraniu aukcji pisze maila zwrotnego, ze potwierdzam kupno przedmiotu takiego a takiego, ze pieniadze wplacone sa na konto i powiiny dojsc jeszcze dzisiaj i dane adresowe jak na allegro.
Narazie czekam na odzew jednego jak i drugiego sprzedajacego i dalszy rozwoj sytuacji.
Od prawego bede zadal wysylki pobraniowej na jego koszt (bo jako klient nie zamierzam placic za jego blad). Wyslal nie taki towar jak trzeba, niech placi za zwrot i wyslanie dobrego.
szwagier - 2008-12-04, 19:57
najlepiej w takich sytuacjach wysłać maila z tym co ci mówiłem, bo prywatni sprzedawcy co handlują wieloma towarami często zapominają i gubią się z tym komu i co sprzedali, wiem to z własnego doświadczenia
bradley - 2008-12-04, 20:31
jocker, ja wiem, ale najsmieszniejsze jest to, ze wyslal maila z odpowiedzia na to co allegro do neigo przyslalo, ze sprzedal przedmiot, tam wyraznie napisane jest, co sprzedal
Kod: | witam do dzis brak przelewu.za wycieraczki
----- Original Message -----
From: Allegro - Aukcje OnLine
To: motorewelacja@wp.pl
Sent: Monday, December 01, 2008 4:06 PM
Subject: Sprzedałeś przedmiot przez Kup Teraz - nr: 492210048
Witaj motorewelacja!
Gratulacje! Sprzedałeś przedmiot przez Kup Teraz
Nazwa SZKŁO WKŁAD LUSTERKA GOLF 3 VENTO IBIZA CORDOBA (numer 492210048)
Cena Kup Teraz 45,00 zł za sztukę
Liczba sprzedanych przedmiotów 1
Łączna cena 45,00 zł
Aby dokończyć transakcję, skontaktuj się z Kupującym
i ustal, na który z podanych adresów wysłać przesyłkę.
Dane kontaktowe Kupującego Bradley86 (28):
**mojedane**
**mojedane**
**mojedane**
Przydatne informacje
Po zakończeniu transakcji warto wystawić Kontrahentowi odpowiedni komentarz |
szwagier - 2008-12-04, 20:38
bradley napisał/a: | jocker, ja wiem, ale najsmieszniejsze jest to, ze wyslal maila z odpowiedzia na to co allegro do neigo przyslalo, ze sprzedal przedmiot, tam wyraznie napisane jest, co sprzedal |
odeślij mu tego maila i napisz i zaznacz że wyraźnie widać co kupowałeś a nie jakieś tam wycieraczki
bradley - 2008-12-04, 20:47
jocker napisał/a: | bradley napisał/a: | jocker, ja wiem, ale najsmieszniejsze jest to, ze wyslal maila z odpowiedzia na to co allegro do neigo przyslalo, ze sprzedal przedmiot, tam wyraznie napisane jest, co sprzedal |
odeślij mu tego maila i napisz i zaznacz że wyraźnie widać co kupowałeś a nie jakieś tam wycieraczki |
Tak wlasnie zrobilem juz rano
A teraz jeszcze zaprezentuje maile od goscia z prawym wkladem:
Kod: | witam
na tej aukcji sa wkłady ogrzewane lewy płaski prawy wypukły
wkład asferyczny (z kreską) w wersji ogrzewanej nie występuje w zamienniku, można go kupić w serwisie badz uzywany oryginalny
na innej aukcji mamy wkład asfetyczny nie ogrzewany
pozdrawiam
----- Original Message -----
From: chatmad@o2.pl
To: mierzyn@swist.pl
Sent: Sunday, November 30, 2008 1:57 PM
Subject: Pytanie o przedmiot: Wkład lusterka ogrzewany VW GOLF III 91-98 (numer: 490255122)
Wiadomość od: Bradley86 (28) , wysłana z komputera o numerze IP: 87.205.185.184
Strona z przedmiotem: Wkład lusterka ogrzewany VW GOLF III 91-98
Treść wiadomości:
Witam
Czy szklo wkladu lewego podgrzewanego z tej aukcji jest asymetryczny z paskiem? I czy prawe szklo jest wypukle?W ciągu ostatnich 2 miesięcy:
- nie kupiłeś żadnego przedmiotu od autora wiadomości
- nie sprzedałeś żadnego przedmiotu autorowi wiadomości
Obecnie:
- autor wiadomości nie licytuje w żadnej z Twoich aukcji
- nie licytujesz w żadnej aukcji autora wiadomości
* Ten e-mail został wysłany przez Użytkownika za pomocą serwisu Allegro.pl. Odpowiedź na ten e-mail zostanie wysłana do autora listu, a nie do serwisu Allegro.pl.
* Przypominamy, że wysyłanie spamu (niechcianych e-maili o komercyjnym charakterze) oraz udział w transakcji kupna/sprzedaży przedmiotu poza Allegro ("poza aukcją") jest niezgodne z naszymi zasadami ( Regulamin ).
Transakcje "poza aukcją" nie są bezpieczne i nie dają możliwości wystawienia komentarza kontrahentowi oraz skorzystania z Programu Ochrony Kupujących bądź udziału w bezpiecznej transakcji Escrow. |
Wiec zdecydowalem sie na kupno prawej strony:
Kod: | Witam
Pieniadze wyslalem na konto bankowe przelewem internetowym, powinny jeszcze dzisiaj byc. Prosze o przeslanie lusterka prawego (strona pasazera), wklad wypukly, ogrzewane.
Przesylke prosze wyslac na adres podany na Allegro.
***lblablabla
blabla
blabla***
Pozdrawiam.
---- Wiadomość Oryginalna ----
Od: Allegro - Aukcje OnLine<powiadomienia@allegro.pl>
Do: chatmad@o2.pl
Data: 1 grudnia 2008 13:51
Temat: Kupiłeś przedmiot przez Kup Teraz - nr: 490255122
Witaj Bradley86!
Gratulacje! Kupiłeś przedmiot przez Kup Teraz
Nazwa Wkład lusterka ogrzewany VW GOLF III 91-98 (numer 490255122)
Cena Kup Teraz 27,00 zł za sztukę
Liczba kupionych sztuk 1
Kwota za kupione przedmioty 27,00 zł
Koszt przesyłki pokrywa Kupujący
Opcje transportu Przesyłka pocztowa (list polecony/paczka), Odbiór osobisty,
Formy płatności i koszt wysyłki Wpłata na konto bankowe (płatność z góry) - koszt
wysyłki: 8,00 zł,
Poniżej znajdziesz wiadomość od Sprzedającego. Kliknij, aby ją przeczytać.
Aby dokończyć transakcję, skontaktuj się ze Sprzedającym poprzez
e-mail bądź telefonicznie.
Dane kontaktowe Sprzedającego AUTO_SWIST (983):
***blablabla
blabla
bla
bla***
Przydatne informacje
* Po zakończeniu transakcji warto wystawić Kontrahentowi odpowiedni komentarz.
* Po otrzymaniu zakupionego przedmiotu podziel się swoją opinią w serwisie Cokupić.pl
Oto wiadomość dołączona przez Sprzedającego:
Witam
Dziękujemy za zakup na naszej aukcji.
1/ Po wygranej AUKCJI prosimy o przesłanie maila z informacją o
sposobie wysyłki: np. za pobraniem lub wpłata na konto
2/ Towar wysyłamy po otrzymaniu pieniędzy na konto bankowe
3/ Jeżeli w AUKCJI są oznaczone strony LEWA lub PRAWA należy podać
którą stronę Państwo wylicytowali za pośrednictwem e-maila:
mierzyn@swist.pl
Dane do przelewu:
*** blab
blabla
bla
bla
bla***
Do kwoty za przedmiot należy doliczyć koszt przesyłki podany na
aukcji.
Tytuł przelewu powinien zawierać nick z allegro i nr aukcji.
Pozdrawiamy Auto Świst
Pozdrawiamy,
Zespół Allegro |
Oczywiscie czesci ***blabla** to moje wstawki
szwagier - 2008-12-04, 20:50
najgorsze jak trafisz na takich ludzi starasz się dogadać, a oni jak grochem o ścianę
bradley - 2008-12-04, 23:03
Chyba sa wieksze jaja niz myslalem
Patrze sie na paczke i jest naklejona karteczka, ktora pierwszy raz widze (normalnie sa takie przekazy pocztowe oznakowane, ze wiadomo od kogo paczka przyszla, tutaj widac tylko do kogo ma byc i oddzialy poczty ŁDZ KAT CIE
Patrzylem sie na zwiniete papiery w paczce zeby lusterko sie nie uszkodzilo, jest tam adres jakiegos hipermarketu z Lodzi bo papiery to oferty w stylu makro. Gosc jest z Lodzi. W opisie aukcji o lewym lusterku (tym, za ktore rzekomo nie zaplacilem) pisze, ze wklad klei sie do otrzymanego w zestawie plastiku mocujacego i tak rzeczywiscie jest. Lusterko, plastik mocujacy, tylko gdzie to podgrzewanie?! No i lusterko a) jest prawe b) sferyczne c) bez paska. Czyli i tak bubel - nie to co zamawialem.
Ja myslalem, ze skoro prawe lusterko to przyszlo od tego drugiego goscia a tu sie okazuje, ze on jest ze Szczecina i chyba jego towar jest pakowany w folie z logiem "auto-swist".
Jesli jutro paczka dojscie z prawym lusterkiem to tamtego goscia od lewego wysmieje.
Wysyla nie to co klient chce, nie wie nawet co wyslal, czy otrzymal pieniadze i za co je otrzymal.
sebastian - 2008-12-05, 11:37
Jaja, jak berety, heheh.
Ale i tak głupia sprawa. Porządni sprzedawcy, mający np. miano supersprzedawcy takich błędów raczej nie popełniają. Pewnie to ktoś, kto ma zaledwie parę tylko gwiazdek, dopiero zaczyna swoją "karierę" w allegro i stąd akie cyrki. Ja sporo już zamawiałem i jeszcze ani razu się nie naciąłem na takie coś. Ogólnie, to zawsze przychodziło to, co zamawiałem. Wyjątek stanowił koleś, od którego kupiłem podłokietnik - oczywiście lipa wyszła, bo jakbym go założył, to by była wieś na maxa, więc pytam się go, czy jest opcja oddania. OK, spoko, nie ma problemu. Więc odesłałem go i czekam na zwrot kasy. Czekam i czekam... tak ze 3 tygodnie czekałem. Na maile nie reagował, na tel. mówił, że księgowa tym się zająć miała, później że już wysłała przelew, a kasy na koncie nadal nie było. Moja cierpliwośc się już kończyła i chciałem napisać sprawę do allegro, ale ostatecznie wszedłem na swoje konto i patrzę: już jest. No spoko. Ogólnie to trochę boję się wysyłać towar, jak mi nie podchodzi, bo raz, że przez jakiś czas nie mam ani kasy, ani towaru, czekajac, aż mi zwróci kasę, a jak nie zwróci?
bradley - 2008-12-05, 12:51
Dzwonil do mnie 30min temu gosc ze Szczecina. Powiedzialem mu, ze prawdopodobnie nastapila pomylka bo dostajac lusterko prawe pomyslalem, ze to przyszlo od niego. Powiedzial, ze kazda paczka jest sygnowana naklejka auto-swist. Takze wynika z tego, ze paczki od niego jeszcze nie dostalem bo on ze Szczecina a ja z Bielska to drugi koniec Polski, a dostalem paczke z Lodzi, za ktora rzekomo nie zaplacilem...
Podjade na poczte moze cos sie pojawilo. Jesli paczka ze Szczecina dojdzie to gosc z Lodzi ma prze-je....ne.
Obaj sprzedawcy maja same pozytywy, tytuly supersprzedawcy...
bradley - 2008-12-08, 23:20
Ciag dalszy historii
Dzisiaj dostalem paczke od goscia z lusterkiem prawym. Nie ma mnie w domu, ale ojciec mowil, ze lusterko jest prawe, podgrzewane i wypukle szklo. Czyli zamowienie sie zgadza. Z racji tego postanowilem wystosowac list do Pana, ktoremu "nie zaplacilem" a dostalem paczke.
Kod: | Witam ponownie.
Niestety z przykroscia musze stwierdzic, ze Panstwo macie taki balagan, ze nie wiecie co sprzedajecie i czy wzieliscie pieniadze za to czy nie. Ale do meritum.
Kupilem wklad lusterka. Po 3 dniach dostaje wiadomosc na maila, "
witam do dzis brak przelewu.za wycieraczki". Pomijam fakt, ze pieniadze zostaly wplacone w dniu zakupu, a zakup dotyczyl wkladu lusterka, a nie wycieraczek. Pomijam rowniez fakt, ze w tym samym dniu zakupilem wklad lusterka od innego sprzedawcy i rowniez wplacilem pieniadze w tym samym dniu. Pomijam fakt, ze obaj Panowie macie konta w tym samym banku. Prosze mi wiec wytlumaczyc jak to mozliwe, ze podobno "nie wplacilem" pieniedzy, a 5h pozniej po otrzymaniu maila dochodzi do mnie przesylka pocztowa. Od kogo? Od Panstwa! A po otwarciu wielkie rozczarowanie. To co mialo okazac sie wkladem lusterka, owszem nim bylo. Tylko, ze zamawialem wklad lusterka lewego, asferycznego, podgrzewanego, a dostalem prawe, sferycznie i niepodgrzewane. Cale szczescie, ze chociaz model samochodu sie zgadzal!
Proponuje takie oto rozwiazanie: Panstwo wysylacie do mnie maila zwrotnego z adresem na jaki mam odeslac wadliwy wklad lusterka, a po otrzymaniu go wysylam paczke pobraniowa na laczny koszt 67zl (dokladnie tyle ile "niewplacilem" na konto) do Panstwa. Po odebraniu paczki oczekuje ponownej przesylki, ale tym razem z tym co zamawialem. Czyli wkladem lusterka LEWYM, ASFERYCZNYM, PODGRZEWANYM (tak na wszelki wypadek).
Pozdrawiam i oczekuje odpowiedzi. |
cinek82 - 2008-12-08, 23:31
Bardzo dosadnie aczkolwiek kulturalnie Należy tak traktować sprzedawców którzy mają swój "biznes" u babci w piwnicy a księgowa to 60-letnia ciocia
Reth - 2008-12-08, 23:53
Poprosze o kontynuowanie historii Bo bardzo ciekawie sie czyta A tak na serio... Pecha masz i tyle Jestem ciekawy jak to sie skonczy! Mam nadzieje, ze pomyslnie
bradley - 2008-12-09, 00:39
Odziwo dostalem szybka odpowiedz. Jestem w szoku:D
Kod: | Witam
mail był skierowany nie do Pana, żecz jasna bo nie kupował pan wycieraczek, to jasne. pomylka była w odpowiedzi dla innego klienta.
Wiem, nie odpowiedzialem Panu że ten mail był kierowany nie do "pana " a co chodzi o wklad, przperszam za zaistniałąą sytuację, pomyla w pakowanium
wysyłamy do Pana wkład LEWYM, ASFERYCZNYM, PODGRZEWANYM
proszę podać jeszcze raz adres wysylki wkładu,
* rozumiem że dostał Pan wkłąd za "pobraniem" a wpłacał Pan pieniążki
bez problemu naprawimy ten błąd. |
spyro - 2008-12-09, 23:08
suma summarum ładnie sie zachowali w końcowym mailu.
bradley - 2008-12-10, 00:01
Nie mowcie hop, poki nie otrzymam przesylki z dobrym towarem
Reth - 2008-12-10, 00:05
" rozumiem że dostał Pan wkłąd za "pobraniem" a wpłacał Pan pieniążki "
Albo ja to zle rozumiem... Albo bedziesz mial wklad za darmo?
bradley - 2008-12-10, 00:25
Tez tak na poczatku zrozumialem. Moglaby byc jeszcze jedna opcja, ze wyslalem do nich maila, ze pieniadze wplacilem, oni popatrzyli, faktycznie wplacone i wyslali mi jeszcze raz towar
Stanelo na tym, ze ja im wysylam to co przyszlo za pobraniem na koszt przesylki a oni przysylaja mi prawidlowy wklad za darmo.
bradley - 2008-12-11, 16:37
Dzisiaj final historii o lusterkach z elementem tragedii i rozpaczy oraz polowicznym happy endem.
Wrocilem do domu, czekaly na mnie 2 paczki. Zamowiona ze Szczecina oraz "powtorka z rozrywki" z Lodzi. Odpakowalem paczki.
Ze Szczecina: wyglada jak zamiennik. Obwodka czarna na okolo lustra, z maty grzewczej wystaja bolce tej samej szerokosci co w starym wkladzie. Ooo przepraszam. Takie jak w lewym wkladzie bo okazalo sie, ze pomimo tego, ze w wiazce lusterka mam 2 kabelki, to prawy wklad byl wsadzony bez podgrzewania. Czyzby ktos wczesniej go zbil? Wyjalem stare lusterko, klik-klik, pasuje bez najmniejszego problemu, grzeje. 35zl - wiem za co wydalem i co kupilem:)
Z Lodzi: Lustro oddzielnie z naklejona juz mata grzewcza (taka jak chcialem kupic strone wczesniej w tym temacie), bolce sa troche za male na szerokosc, wiec po wlozeniu wtyka zenskiego wiazki lusterka trzeba bylo dogiac tak aby sie nie zsunal przypadkiem kabel. Dodatkowo plastik montazowy tez oddzielnie. Najpierwe przymiarka uchwytu. I wielkie rozczarowanie, plastik montazowy nie posiada 4 plastikowych bolcow, ktore zatrzaskuja w mechanizm lusterka zeby to sie w calosci trzymalo. Znowu wzrost cisnienia.... Udaje sie do lazienki w celu znalezienia suszarki do wlosow. Znalazlem:) Teraz jeszcze kuchnia po lyzeczke do herbaty. Mam:) Schodze do garazu, grzeje stare rozbite lustro oraz plastik suszarka, wtykam "rekojesc" lyzeczki miedzy szklo o plastik i "odkrawam" lusterko od plastiku jak bym konserwe otwieral. Szklo elegancko odkleilo sie od plastiku. Jeden bolec od ogrzewania byl za blisko i trzeba bylo usunac metalowy zatrzask, ktory nie wiem jaka ma funkcje ale chyba tez pomaga trzymac lusterko. W jego miejsce wlozylem wtyk od maty. Nowe szklo przykleilem do starego plastikowego wkladu. Wlozylem do starego lusterka. Bolce od maty grzewczej sa ciut za male, wiec trzeba dogiac wtyki zenskie instalacji lusterka zeby nie zsunely sie z bolcow.
Test: Oba lusterka grzeja. Prawe slabiej od lewego, ale grzeje ze jest cieplutkie.
Wnioski: Lusterko ze Szczecina bylo plug and play i za 35zl
Lusterko z Lodzi przyszlo nie to (zdarza sie), ja im odeslalem ten syf na ich koszt, oni przyslali mi nowy wklad. Wszystko sie zgadza, ale plastik montaozwy to jakies badziewie. W sumie za to 67zl. Czuje sie oszukany o conajmniej 20zl z racji tego, ze moglem spokojnie kupic samo szklo, sama mate grzewcza, skleic to a potem wlozyc w stary plastik.
Jesli komus skonczyly sie maty grzewcze a ma cale niepopekane lusterko niech kupi maty grzewcze. Razem na 2 lustra cos kolo 12zl, lusterko, lyzeczka, jakis klej albo tasma 2 stronna i da sie to zrobic samemu . Tanio i sprawnie.
pablomed - 2008-12-11, 18:47
Słuszne podsumowanie, niech Vento ma jak najwięcej z Venta.
bradley - 2008-12-11, 19:28
Pozwolilem sobie jeszcze napisac maila do Szczecina
Kod: |
Witam ponownie
Jak obiecalem tak tez pisze list z wyjasnieniami. Kupowalem 2 wklady lusterek i dwoch roznych sprzedawcow. Prawe u Pana, lewe u innego. Pan od lewego lusterka napisal do mnie maila po 3 dniach od zakupu, ze pieniadze nie wplynely (za wycieraczki). Podkreslam, ze obaj panowie macie banki w tych samych bankach, pieniadze zostaly wplacone w tym samym dniu, w odstepie 15min). 5h pozniej tego samego dnia przychodzi do mnie paczka z lusterkiem prawym, niepodgrzewanym i sferycznym. Skoro pan "lewy" (nawiasem mowiac to trafne okreslenie ;) ) wyslalem do mnie maila, ze pieniadze nie sa zaksiegowane, a przyszlo lustro prawe pomyslalem, ze jest ono od Pana, a ze bylo niepodgrzewane dlatego wyslalem maila, ze prosilem o lusterko podgrzewane a dostalem niepodgrzewane. Po wnikliwej analizie paczki, gdzie powinno pisac na naklejce skad zostala wyslana (a nie pisalo) doszedlem do wniosku, ze jest to jednak paczka z Lodzi, czyli od pana "lewego".
Tak wlasnie bylo. Lusterko od Pana przyszlo. Jest to zamiennik, wszystko pasuje plug and play, uchwyt plastikowy, bolce od maty grzewcznej, takie samo jak w oryginale. Wszystko ok. Natomiast lusterko, ktore przyszlo jako pierwsze (prawe, sferyczne, niepodgrzewane) odeslalem i dostalem to, ktore zamawialem czyli (lewe, asferyczne, podgrzewane). Pomylka kazdemu moze sie zdarzyc, owszem. Ale jesli ktos ma za przeproszeniem burdel w organizacji i nie wie za co dostal pieniadze, czy wogole je dostal, a potem wysyla towar, ktory jest niezgodny z zamowieniem to tak wlasnie jest. Odebralem paczke z wkladem lewym, szklo z mata oddzielnie, i plastik montazowy oddzielnie. Tym plastikiem moge co najwyzej zapelnic smietnik domowy, albo zrobic z niego jakas podstawke na piwo. Nie posiada on 4 bolcow, ktore zatrzaskuja na mechanizmie lusterka i na nich sie caly wklad trzyma. Musialem suszarka i kawalkiem lyzeczki odklejac szklo lusterka od starego wkladu lusterka a potem przykleic nowe szklo. Wszystko jest ok, tylko cena nieadekwatna do produktu, ktory otrzymalem. Mialo byc plug&play a bylo rozklej&sklej&play.
Mam nadzieje, ze nie zanudzilem Pana moimi wywodami:)
Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za klopot. |
Dostalem tez odpowiedz
Kod: | Witam Pana . Cieszę się że wszystko gra i że jest Pan zadowolony z naszego wkładu . Dziękuję za maila mieliśmy z niego ubaw po pachy . Pozdrawiam serdecznie. |
Oraz do Lodzi:
Kod: | Witam ponownie
Paczke odeslalem, prawidlowa paczke otrzymalem. Co prawda plastik montazowy moze posluzyc mi jako podstawka pod piwo bo nie posiada on 4 bolcow montazowych do mojego lusterka, ale uzbrojony w suszarke do wlosow i lyzeczke od herbaty wkleilem szklo do starego wkladu lusterka.
Wazne, ze tranzakcja zakonczona sukcesem.
Pozdrawiam |
Niestety bez odpowiedzi
filip0985 - 2009-05-03, 14:51
witam
mam pytanko, czy orientuje się ktoś gdzie mogę kupić samą matę grzewczą do lewego lusterka na necie lub w Szczecinie? W wyżej wymienionym sklepie Świst ze Szczecina nie ma i na necie też nie mogę znaleźć.
bradley - 2009-05-03, 15:34
filip0985, kupujesz zwykla mate uniwersalna. Strona jest nie wazna bo mozesz zniej zrobic lewe albo prawe Wazny jest tylko jej wymiar.
np. od tego sprzedawcy: http://allegro.pl/item622...10s_okazja.html
Ale koniecznie sprawdz rozmiar lusterka i maty, ktora chcesz kupic.
I o czym pisalem to tez trzeba zwrocic uwage na wystajace bolce z maty bo te uniwersalne sa ciut za wycieciem w plastiku mocujacym i trzeba go lekko naciac.
filip0985 - 2009-05-03, 15:49
A nie ma już w sprzedaży mat dedykowanych do Vento/Golf III?
bradley - 2009-05-03, 18:12
Jak interesowalem sie matami to ktoras na allegro miala wymiary praktycznie identyczne z wkladem lusterka Vento.
bradley - 2009-05-03, 18:12
Chyba do poloneza byla
krzeszak - 2009-05-03, 18:59
za 25zl masz lusterko z mata do vento
bradley - 2009-05-03, 20:10
Tylko, ze pewnie kolega filip0985, chce kupic lusterko asferyczne. Bo sferyczne podgrzewane to kupi w tej cenie
Teraz bogatszy o doswiadczenia z lusterkami juz wiem, ze lepiej kupic samo lustro asferyczne i mate i samemu zrobic
tomek87 - 2009-05-03, 20:27
To i ja bede musiał chyba kupić taka matę i u siebie wymienić, bo mi lewe max na 1/3 powierzchni grzeje ;/
filip0985 - 2009-05-03, 21:45
Tak, już asferyczne mam kupione, tylko nie zakładam bo maty nie mam, a skoro jest ogrzewane to czemu miało by nie grzać.
|
|