Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Tuning - Wygłuszenie Vento od podstaw.

Docki - 2015-07-11, 11:35
Temat postu: Wygłuszenie Vento od podstaw.
Siemanko. Mam takie pytanie. Jakich materiałow uzyc do wyciszenia auta? Na drzwi chce zakupic maty APP. I teraz do was pytanie, jakie materiały dać na podłogę, dach, bagażnik? I czy są jakieś sposoby, aby poprawic te huczenie wiatru przy większych prędkosciach? Jakies inne uszczelki drzwi czy cos? :> Mozemy stworzyc tutaj taki mini poradnik dot. wygluszenia :>
tom cio - 2015-07-11, 13:09

Co do wygłuszenia pytaj kolegi Leśny1982 (chyba), ma to w małym paluszku ;D
Paweł_R - 2015-07-26, 11:43

Co do podłogi, ja proponuje maty filcowe podklejone bitumem. W swoim vento jak pamiętam z tylnych nadkoli najwięcej szumu było podczas jazdy w deszcz (nie było tam dziur :D ), więc tam proponuje również takie rozwiązanie, chociaż nie wiem, czy później przy takiej grubości mat złożymy oryginalną wykładzinę bagażnika ;) Można też od zewnątrz na nadkola, przy okazji konserwacji nałożyć masę bitumiczną poprawiającą wygłuszenie.

Na drzwi może być APP lub Boll, chociaż wiele dobrego słyszałem o matach STP. Ja stosowałem APP miękkie i taśma dekarska(bitum z powłoką aluminiową) używana przy obróbkach dekarskich.

Z uszczelkami to chyba nic się nie zrobi, no chyba że wyjąć je z jakiegoś vento z małym przebiegiem. W sumie u mnie w vento było znośnie do 120 km/h, miałem wygłuszone wszystkie drzwi i podłoga wyłożona nowym filcem.

W bagażniku można np. podkleić oryginalną wykładzinę filcem, o ile mamy pewność, że mamy szczelny bagażnik :P Najwięcej efektów daje pewnie wygłuszenie grodzi, no ale z tym zabawy jest co nie miara ;)

A no i dobre ciche oponki ;)