|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Sprzęgło, zgrzyt, szarpanie...
Vnkl35 - 2015-07-23, 01:56 Temat postu: Sprzęgło, zgrzyt, szarpanie... Witam, szukałem odpowiedzi na pytanie ale nigdzie jej nie znalazłem więc jestem zmuszony założyć nowy temat.
Jeździłem sobie elegancko, biegi bez problemu chodziły, do czasu..
Podczas zmiany biegu sprzęgło zostało w podłodze ale dało się je cofnąć i jechać normalnie, po cofnięciu dalej chodzi jak powinno ale przy ruszaniu spod maski słychać głośne chrobotanie, zgrzyt i szarpie samochodem, dodam że bieg normalnie można załączyć ale przy puszczaniu sprzęgła owe chrobotanie się pojawia. Możliwe że to tylko łożysko wyciskowe? Prosiłbym o pomoc w sprawie
Wydym - 2015-07-23, 06:35
możliwe że przebiła się blaszka która jest w sprzęgle i teraz ona hałasuje poprzez obcieranie o tarczę....
tom cio - 2015-07-23, 10:09
W 1.8 nie ma łożyska wiciskowego, tylko wodzik przechodzący przez całą skrzynię i naciskający na blachę o której pisze Wydym, ale jeśli ona by się przebiła to nie powinno być wcale sprzęgła tak myślę. Tam jest też pierścień zabezpieczający tą blaszkę, może on wyskoczył i chrobocze? Na obrazku myślę że zobaczysz o którą blaszkę i zabezpieczenie chodzi. W każdym razie przygotowuj się na zwalanie skrzyni, niewiadomo czy coś nie wyskoczy czy coś i nie narobi większego problemu.
http://img13.staticclassi...-rp-lezajsk.jpg
Vnkl35 - 2015-07-23, 10:23
Właśnie najdziwniejsze jest to że pedał wpadł i nie chciał wrócić ale po "wyciągnięciu go" stopą chodził normalnie, w pierwszej chwili pomyślałem że właśnie przebiła się blaszka ale pedał zostawałby w podłodze. No cóż zwale skrzynię zajrze i wszystko się dopiero okaże, myślałem że obejdzie się bez tego...
tom cio - 2015-07-23, 12:35
A linka z samoregulatorem? Może ona broi i teraz nie wysprzęgla do końca.
Wydym - 2015-07-23, 18:39
właśnie miałem taki przypadek w ABS-ie raz że ta blaszka jebła i linkę rozpinało co jakiś czas... tak czy siak skrzynia aut
Vnkl35 - 2015-07-24, 16:49
Dziękuję za podpowiedzi, skrzynia już ściągnięta okazało się że tarcza już nie istnieje... pościnało nity i rozpadła się na dwie części.. dodatkowo jeszcze jedna ze sprężyn pękła, dobrze że się nie rozleciała bo by był problem.. teraz tylko czekam na części i wszystko spowrotem do kupy składam oby było dobrze
|
|