|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - VW Vento 1.9 TD 75 KM 94r. Traci moc po nagrzaniu
Arkom - 2015-07-24, 11:18 Temat postu: VW Vento 1.9 TD 75 KM 94r. Traci moc po nagrzaniu Witam, mam taki problem w/w aucie - jeżeli są chłodne dni auto idzie i nie ma problemu problemu zaczynają się gdy jest upał i auto się nagrzeje - jest straszny muł ciężko dociągnąć do 100km/h. Pytanie jest takie gdzie zacząć szukać przyczyny - filtry wymienione i dalej to samo. Z pompy oczywiście cieknie - tutaj nie wiem czy nie zacząć szukać przyczyny, kompresji nie mierzyłem. Może ktoś miał podobny problem i podpowie co może być przyczyną.
kowal323 - 2015-07-24, 12:45
No wiesz, na logikę to jak jest upał, cięższe powietrze i auto nie zbiera się tak jak w czasie chłodniejszych dni.
Ale też nie powinno być katastrofy, ciężko dociągnąć do 100 tzn dokładnie jak ciężko? Bo TD to też nie jest demon prędkości i przy normalnych warunkach dosyć długo idzie do 100
Arkom - 2015-07-24, 12:53
Jasne zgadzam się w 100% że 1.9 TD to nie auto wyścigowe ale jezeli jest upał i np na autostradzie wyprzedza mnie tir .... ogólnie auto ma brak reakcji na pedał gazu ze świateł ciężko ruszyć, musi chwilę pomyśleć itp Nie mowie tutaj że oczekuję ruszania z piskiem itp ale wiem jak było wcześniej a wiem jak jest teraz - taka ciekawostka jak jest zimno do 130 km/h na 4 biegu to nie problem czuje sie że auto idzie jak sie nagrzeje to na 4 do 80 km/h są dużeeeee problemy.
kowal323 - 2015-07-24, 15:58
Wyjaśnijmy pare rzeczy.
Arkom napisał/a: | . ogólnie auto ma brak reakcji na pedał gazu ze świateł ciężko ruszyć, musi chwilę pomyśleć itp | Zawsze czy tylko gdy jest upał ?
Arkom napisał/a: | jak jest zimno do 130 km/h na 4 biegu to nie problem czuje sie że auto idzie jak sie nagrzeje to na 4 do 80 km/h są dużeeeee problemy. |
Jak jest zimno na dworze czy zimny silnik?
Ogólnie problemy masz w czasach upału, czy jak się silnik nagrzeje ? Bo raz mówisz tak a raz tak.
Arkom - 2015-07-24, 16:23
Jak się nagrzeje to brak reakcji na gaz, a z tym do 130 to tez jak sie nagrzeje - ewentualnie jak jest zimno na dworze to po nagrzaniu sie silnika jest może trochę mniejszy muł ale jest aha i najważniejsze jak się już nagrzeje i ma muła to kopciiiii na hymm niebiesko ( ale w zbiorniczku jest woda i jej ubywa ale bez przesady dolewam czasem oleju też trochę ubywa ale to przez turbinę bo w około niej się poci bardzo ) Myślałem nad uszczelką pod głowicą tylko wtedy muliłoby go od samego początku a tutaj jest po nagrzaniu sie silnika
tom cio - 2015-07-24, 17:19
Stawiam na zajechaną pompę wtryskową. Chociaż z tak skrajnym przypadkiem że całkiem nie chce jechać się nie spotkałem to przeważnie jak auto zaczynało ciężko zapalać na ciepłym i słabiej jechać była pompa wtryskowa.
Arkom - 2015-07-24, 17:23
No dobra to teraz pytanie - da się w jakiś sposób upewnić że to pompa - bo nie ukrywam że chodzi o kasę - łatwo kupić drugą lub zregenerować tą tylko czy to to na 100%? I pytanie 2 czy tą naprawiać ( ile to może kosztować ) czy kupić używkę?
jacekpp - 2015-07-24, 19:39
kup np na złomie używkę z działajacego silnika tam daja ci gwarancje na ok 3 dni zawsze możesz oddać ja tak zrobiłem z turbina przynajmniej upewnisz sie czy to pompa.
Ale nie pisałes jak z odpalaniem auta na zimnym i ciepłym pali ok ? Bo jesli tak to ja bym pompy nie ruszał tylko silnik do remontu
Arkom - 2015-07-24, 19:47
Odpala ok bez większych problemów - powiedziałbym że wręcz od strzała odpala czy to zimny czy ciepły.
jacekpp - 2015-07-24, 20:00
to osobiście bym pompe wykluczył , moze turbo sie jakoś zacina jake jest goraco i ma za wysoka temperaturę , jaki masz olej w silniku ? jest stan wgl ? nie wiem na pewno ale mozliwe że na tarcze sprzegłowa leci ci olej ze skrzyni jak sie rozgrzeje i po prostu sprzegło slizga ale wtedy by ci obroty rosły a predkosć nie , w sumie to jest wiele opcji muszisz wykluczac wszystko po kolei sam miałem vento w TD i rakieta to nie była ale az tak zle to nie jechało
Arkom - 2015-07-24, 20:20
Ze sprzęgłem jest tez lekki problem bo nie zawsze ale czasami na luzie słychać głos łożyska sprzęgła ( choć tam nie ma łożyska oporowego sprzęgła ) jak się wciśnie pedał sprzełga i puści dźwięk znika. To będę robił w najbliższym czasie jak wrócę do domu, Co do obrotów to jak auto tak muli np na 2 i wcisnę sprzęgło to obroty momentalnie w górę - tak jakby innymi słowy auto wkręca się w obroty pod obciążeniem nie ma kopa .... Silnik ma najechane 350 tyś przy czym przy 300 tyś był kapitalny remont bo ścięło klin na wale ... nie wiem na ile dobrze była ta robota wykonana dlatego nie wiem czy sam nie rozbiorę silnika i zobaczę co tam sie dzieje i za jednym zamachem looknę to sprzęgło. Ten hałas ze skrzyni mnie trochę zastanawia bo tam jest sprzęgło bez łożyska - wynikałoby z tego, że któreś łożysko na wałku sprzęgłowym ma dość... chyba że teraz tak myślę - może ten hałas jest spowodowany tym, ze os która wciska sprężynę talerzową sprzęgła nie odbija do końca i przez to auto nie ma kopa tylko dlaczego obroty wtedy stoją w miejscu?
jacekpp - 2015-07-25, 09:05
to że po w cisnięciu sprzęgła obroty ci rosną to normalne ale mi chodziło o to że podczas jazdy ty mu dajesz gaz i predkosc nie rosnie a obroty tak , np jakie masz obroty przy 100 km/h na 5 biegu ? bo powinny być o ile pamietam w td ok 2500 obr . Skoro silnik po kapitalce to sprawdz to sprzęgło i ewentualnie turbo
tom cio - 2015-07-25, 15:23
Turbo na pewno nie ma nic do tego. Używana sprawna pompa z gwarancją rozruchową do td kosztuje teraz grosze, sprawdź jeszcze kąt wtrysku skoro był robiony remont. Swoją drogą dziwna sprawa że niedawno robiliście remont a piszesz że płyn ucieka i oleju dolewasz.
Arkom - 2015-07-26, 22:38
Ja nie robiłem remontu tylko jakiś inny mechanior - ja to auto mam od niedawna. Wiem o co ci chodzi kolego z tym sprzęgłem. Podczas jazdy po wciśnięciu pedału gazu obroty stoją miejscu. Jadąc 100 km/h na 5 biegu mam około 3000 obr/min.
wojtas83 - 2015-07-26, 23:20
Arkom, przeczytałem temat i powiem Ci że widzę że błądzisz we mgle na moje oko. Najpierw zmierz ciśnienie sprężania i będziesz wiedział w jakiej kondycji masz silnik bez rozbierania go. Potem sprawdź kąt wyprzedzenia zapłonu i rozrząd czy jest na 100% na znakach. Jeśli wyjdzie że oki, to pompa wtryskowa na stół probierczy u pompiarza i wtryskiwacze do sprawdzenia. Jeśli pompa będzie zdrowa, będzie trzymać ciśnienie i dawki to uszczelnienie skoro piszesz że cieknie. Jak wszystko będzie dobrze to musi jechać.
Arkom - 2015-07-27, 15:27
Wiem i przyznaje racje dzieje się tak z tego powodu że narazie nie ma mnie domu bd pod koniec tygodnia i może wtedy coś sprawdzę narazie auto cały czas stoi. Co do sprawdzenia sprężania wiem że muszę to zrobić z tym, że skoro na zimnym silniku jest " ok " to taki pomiar może być mało konkretny dlatego postaram się to zrobić na ciepłym silniku. Co do pompy to właśnie o nią mi tu chodzi bo jedni mówią że to nie pompa skoro auto odpala normalnie inni że zaczęli by od pompy i wtrysków ... Tak czy siak sprawdzę wszystko jak wrócę do domu - co do rozrządu ostatnio sam go robiłem jakiś miesiąc temu - sądzę że złożyłem go dobrze ale nie zaszkodzi sprawdzić.
Tak z innej beczki ile może kosztować teki sprawdzenie pompy i wtrysków i ewentualne uszczelnienie pompy?
Arkom - 2015-07-27, 15:32
Co do tego że błądzę we mgle hymm może trochę tak z tego powodu że nie mam pod ręką auta, dla mnie to trochę dziwny przypadek ani nie pasuje na uszczelkę pod głowica czy inny powód braku kompresji, z drugiej strony układ paliwowy też średnio podobno jak pada pompa to auto nie może odpali czy to na zimnym czy na ciepłym a tu od strzała.... Nie neguje tutaj niczyich opinii tylko mówię że właśnie dlatego założyłem ten temat ponieważ z takim przypadkiem - tzn łapania aż takiego muła po rozgrzaniu czy też w upalne dni się jeszcze nie potkałem. Tak czy siak jak wrócę sprawdzę to o czym pisaliście - jakaś przyczyna musi być.
Arkom - 2015-08-03, 20:39
Jedno pytanie - gdzie są znaki do ustawienia rozrządu w 1.9 TD? Wiem, ze jest luk rewizyjny przy skrzyni i owszem tam znalazłem znak, na kołach od rozrządu sa znaki tylko na osłonie nie mogę znaleźć
|
|