|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Vento 1.9 TDI problem z hamulcami
Patryk92 - 2015-08-14, 19:23 Temat postu: Vento 1.9 TDI problem z hamulcami Cześć wszystkim. Mam problem z hamulcami, a tyczy się to pompy. Otóż raz na jakiś czas podczas jazdy pedał hamulca wpada mi bez dużego oporu do ziemi a auto bardzo słabo hamuje. Znajomy mechanik powiedział mi, że któraś sekcja w pompie nie przepuszcza i muszę ja wymienić. Sprawdziłem jeszcze serwo.
Na nie odpalonym silniku hamulec jest bardzo twardy, trzymam nogę na pedale uruchamiając silnik a hamulec nawet nie drgnie, nadal jest twardy więc wydaje mi się, że serwo nie spełnia swojej roli.
Proszę o poradę, czy powinienem wymienić pompę razem z serwem dla świętego spokoju, czy za wszystkie te mankamenty odpowiada tylko pompa??
Przemek - 2015-08-14, 19:56
A zobacz czy zaworek od vacum jest cały oraz przewód. Może też być że zacinają się blaszki w pompie vacu którą masz w bloku .
Patryk92 - 2015-08-23, 19:49
Wymieniałem pompę. Najpierw zassałem cały stary płyn ze zbiorniczka strzykawką a następnie wyjąłem starą pompę. Przełożyłem zbiorniczek i założyłem nową pompę. Zalałem zbiorniczek nowym płynem i zabrałem się za odpowietrzanie. Zacząłem standardowo od prawego tylnego do lewego tylnego. I tu mam problem, otóż lewego tylnego nie da się odpowietrzyć. Mogę sobie siedzieć przez godzinę a za każdym razem słyszę syknięcie i widzę raz małe a raz duże pęcherzyki powietrza w wężyku. Dlatego zabrałem się za prawe a potem lewe przednie koło. Sprawdziłem dokładnie miejsce nowej pompy i nie ma żadnych wycieków, wszystkie przewody poskręcałem sprawnie. Według mnie ta strona układ może dostawać lewego powietrza, próbowałem nawet po przewodzie dojść czy nie ma jakiegoś wycieku i nic, a pod autem sucho. Odpaliłem silnik i serwo jest wyczuwalne tylko, że do połowy schodzi w dół a potem czuć opór jakbym nie mógł całego pedała wcisnąć do podłogi. Co możecie mi poradzić?? Czy pompa może być wadliwa czy po prostu coś źle zrobiłem??
|
|