|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Vento 1.9TDI wymiana p³ynu ch³odniczego
Patryk92 - 2015-09-28, 17:21 Temat postu: Vento 1.9TDI wymiana p³ynu ch³odniczego Witam. Mam pytanie, jak wygl±da spuszczanie starego p³ynu ch³odniczego w Vencie i ile litrów tam wchodzi? mam przygotowany nowy p³yn borygo ró¿owy, czy to dobry wybór?
Radex - 2015-09-28, 17:53
Ja spuszcza³em odkrêcaj±c rurkê od ch³odnicy na dole, reszta zesz³a po odkrêceniu termostatu (wymienia³em przy okazji), ale wtedy trzeba ruszyæ pompê wspomagania. Wszystko zajê³o 40 min.
Czy ró¿owy p³yn bêdzie dobry? Ma³o mêski kolor, ale wszystko zale¿y od temperatury podanej na opakowaniu
kowal323 - 2015-09-28, 18:15
A wchodzi nie ca³e 7 litrów Kto¶ kiedy¶ pisa³, ¿e dok³adnie 6,6 l
A wybór dobry, Ojciec leje do Golfa MK4 te¿ TDI i nie narzeka Ja preferuje niebieski Petrygo.
Patryk92 - 2015-09-29, 16:20
Dziêki, jeszcze siê zastanawiam czy nie wymieniæ termostatu. Mój samochód po przejechaniu ok. 9km do pracy dopiero na koñcu rozgrzewa siê do 80 stopni a tak ma 70. Pó¼niej ta temperatura powoli ro¶nie na postoju do 90 stopni. Co o tym s±dzicie?
jacekpp - 2015-09-29, 18:16
teraz zimno to sie bedzie wolniej grza³ ja jak jade spokojnie to po ok 12 km tez ma ledwo 80 stopni a jak jest ciep³o to 90 ³apie bez problemu
kowal323 - 2015-09-29, 20:24
Patryk92 napisa³/a: | Dziêki, jeszcze siê zastanawiam czy nie wymieniæ termostatu. Mój samochód po przejechaniu ok. 9km do pracy dopiero na koñcu rozgrzewa siê do 80 stopni a tak ma 70. Pó¼niej ta temperatura powoli ro¶nie na postoju do 90 stopni. Co o tym s±dzicie? |
Ten odcinek to trasa czy miasto ? Zawsze tak siê dzieje czy tylko ostatnio tak gdy zaczê³o byæ ch³odniej? Jaki¶ przyk³ad temp. zewnêtrznej ?
Patryk92 - 2015-09-30, 15:28
G³ównie jadê przez wie¶. Chyba zaczê³o siê to od kiedy dola³em p³yn na równo z kresk± Maximum. Dla spokoju wymieniê sobie p³yn z termostatem. To moja pierwsza wymiana czy termostat znajduje siê jak strza³ka na zdjêciu Czy nie êdzie problemu jak zabiorê siê do tego od góry?
Patryk92 - 2015-09-30, 15:32
http://www.fotosik.pl/zdjecie/bb96e269c6adee33
kowal323 - 2015-09-30, 15:58
Patryk92 napisa³/a: | G³ównie jadê przez wie¶. Chyba zaczê³o siê to od kiedy dola³em p³yn na równo z kresk± Maximum. Dla spokoju wymieniê sobie p³yn z termostatem. To moja pierwsza wymiana czy termostat znajduje siê jak strza³ka na zdjêciu Obrazek Czy nie êdzie problemu jak zabiorê siê do tego od góry? |
Powiem Ci tak. Mamy te same silniki. Przyk³ad z dzisiaj - rano jad±c do szko³y (nie patrzy³em jaka by³a temperatura ale ¶wiece sobie przez sekundê podgrza³ czyli by³o dosyæ ch³odno). Odcinek od Mojego domu do szko³y to jakie¶ 3 km. Czyli jakie¶ 5 min drogi + dzisiaj wyj±tkowo 1-2 minuty czekania na wjazd na rondo czyli powiedzmy góra 10 min, 1/3 pracy silnika chodzenia na ja³owych obrotach z powodu du¿ego natê¿enia ruchu, U mnie na biegu póki zimny to 2500 obr to jest max. Przy szkole wskazówka by³a ju¿ na 70 stopniach. Zawróci³ bym do domu to spokojnie w po³owie drogi mia³bym wskazówkê w pionie na 90 stopniach wiêc wychodzi³oby na to, ¿e Mój nagrzewa siê szybciej a poziom p³ynu równie¿ jest na Max. Druga sprawa to jakiego rodzaju masz licznik? Stary typ czy nowy? Stare typy pokazuj± dok³adn± temperaturê wiêc po nagrzaniu wskazówka nie bêdzie sta³a w pionie tylko na poprzedniej kresce czyli 80 stopniach, w nowym typie tak jak u Mnie po nagrzaniu stoi pionowo.
Patryk92 - 2015-09-30, 16:19
Raczej ten nowy typ. Dzisiaj przejecha³em siê trochê d³u¿ej i temperatura osi±gnê³a tylko 80 a potem wskazówka cofa³a siê w stronê 70 i wraca³a, tak jak by mia³ za szybkie ch³odzenie? Nowy termostat to tylko 35z³ wiêc my¶lê, ¿e warto go wymieniæ.
Radex - 2015-09-30, 18:08
Mój grzeje siê po 5-6 km w mie¶cie na 87 st (taki mam termostat ) i pó¼niej lekko spada do 80st .. i tak trzyma. Jak cofa siê i wraca, to termostat dzia³a, tylko czy zamyka siê do koñca? Bo co¶ d³ugo siê nagrzewa od zera ... W ¶rodku u mnie ciep³o dmucha z nawiewów ju¿ po 1-2km (nie jest to upa³, ale ciep³e powietrze leci). Na zimê zawsze przys³aniam kawa³ek ch³odnicy, bo je¿d¿ê g³ównie po mie¶cie i wtedy nagrzewa siê du¿o szybciej. Tylko trzeba pamiêtaæ o ods³oniêciu jad±c w trasê.
Je¿eli to nie problem, to wymieñ termostat. W TD (nie wiem jak u Ciebie) od do³u trzeba zdj±æ pompê wspomagania i potrzebny kana³, a robi±c od góry trzeba ruszyæ alternator. Wybra³em pierwszy wariant i uwa¿am, ¿e jest szybciej.
muchomorek165 - 2015-09-30, 20:32
Tylko zaczym zamomtujesz termostat "Nowy" sprawdz czy dziala powaznie nowe i czesto popsute sa.
jacekpp - 2015-10-01, 18:32
dok³adnie zagotuj go w wodzie przed monta¿em i zobacz czy sie otwiera a co do grzania w srodku juz by³ o tym temat termostat ma tu ma³e znaczenie ¿eby w srodku by³o ciep³o bo nawet na zimnym silniku juz powinien grzaæ dobrze
Radex - 2015-10-02, 20:25
je¿eli nie nagrzejesz silnika, to i w aucie bêdzie zimno je¿eli termostat bêdzie otwarty non stop w zimie, to na du¿ym obiegu mo¿e zrobi siê ciep³o, ale po 9km
jacekpp - 2015-10-03, 10:20
kolego nie wiem jak u Cb ale ja po odpaleniu zimnego silnika i przejechaniu 2-3 km juz leci ciep³awe powietrze w srodku a silnik temperaturê ok 85 stopni ³apie po 8-9km jak jest zimno
Radex - 2015-10-03, 15:24
jacekpp napisa³/a: | kolego nie wiem jak u Cb ale ja po odpaleniu zimnego silnika i przejechaniu 2-3 km juz leci ciep³awe powietrze w srodku a silnik temperaturê ok 85 stopni ³apie po 8-9km jak jest zimno |
W zimie przy otwartym (czyt. zepsutym) termostacie? Czyta³e¶ co jest wy¿ej napisane?
jacekpp - 2015-10-03, 17:01
czyta³em ale nawet jak termostat otwarty to auto jaka kolwiek temperature z³apie chociaz te 60 stopni a to wystarczy
Radex - 2015-10-03, 17:04
tylko po jakim czasie?
jacekpp - 2015-10-03, 19:12
to juz zalezy jak sie jedzie bo jak do 2 tys obr to troche minie
|
|