Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Pasek alternatora

Arkom - 2015-10-04, 11:32
Temat postu: Pasek alternatora
Witam, mam taki problem kilka dni temu poleciał mi pasek od napędu alternatora. Kupiłem nawy pasek założyłem i było ok przez 3 dni. Po 3 dnia było słychać strzały - udało mi się ustalić, że to od paska samego - był za bardzo napięty. W zawiązku z tym wymontowałem sprężynę która jest pod alternatorem i naciągnąłem pasek ręcznie i teraz jest taki problem jak zluzuje pasek to piszczy jak naciągnę bardziej to strzela .... Co z tym zrobić - kupić inny pasek innej firmy??? Dodam, że pompa wody jest w 100% bo ją zmieniłem jako pierwszą zakładając, że to jej wina bo po zdjęciu paska była /jest cisza, niestety wymiana pompy nic nie dała....
jacekpp - 2015-10-04, 12:22

to sprawdz alternator i łożysko na nim bo mi tak strzelało tez i własnie poleciał alternator , a pasek musi być napiety mocno i nic nie ma prawa strzelać ja obstawiam altek :) bo pasek nie ma tu nic do rzeczy , no chyba ze koło na wale ma bicie ale to juz gorsza opcja ;/
Arkom - 2015-10-04, 12:30

Altek ok spr łożyska tzn powiem inaczej po zdjęciu paska nie słychać łożysk w alternatorze - innymi słowy w nim cisza. Co do bicia na wale tak tu masz racje - jakieś 50 tyś km temu ścięło klin na wale - ale to było zrobione - wał został naprawiony z tym, że koło pasowe nie chodzi równo - ma bicie ale mimo tego starego paska nie było słychać. Przełożyłem też koło pasowe na inne - bicie niestety nadal jest, ale skoro na starym pasku było i było " ok " to czemu na nowym pasku nie jest ok?
lukas - 2015-10-04, 13:51

Witam. Kolego ja obstawiam łożysko na alternatorze, też miałem ten sam problem, po wymianie było ok :-)
jacekpp - 2015-10-04, 17:36

mozę na starym bicie było mniejsze a teraz jest juz coraz gorzej i bedzie ci nierówno scierało pasek sprawdz to dobrze ,a jak nie to jeszcze poryszaj oska alternatora na boki czy nie chodzi
Arkom - 2015-10-04, 21:56

Wg mnie na alternatorze nie ma luzów - sprawdzałem luz promieniowy i go nie ma. Dla pewności jutro rozkręcę alternator i zobaczę każde łożysko z osobna. Pytanie jest takie - jeżeli alternator okaże się ok to co dalej?
muchomorek165 - 2015-10-04, 22:07

Nakrec filmiki jak to strzela i jak pracuje kolo pasowe .
Arkom - 2015-10-04, 22:19

Jutro to zrobię. Dodam jedynie, że na starym pasku koło pracowało identycznie ale tego dźwięku nie było.
lukas - 2015-10-04, 23:34

Sprawdź jeszcze rolkę alternatora, bo to też może być przyczyną tych "dźwięków"
Arkom - 2015-10-05, 09:25

Spr rolkę alternatora tzn? Tam nie ma sprzęgiełka tylko zwykłą rolka co mogło by się z nią stać?
Arkom - 2015-10-05, 18:13

Ewidentnie jest to wina paska który hymm "skacze" na rowkach - jak popsikałem WD 40 na rowki paska to był cisza przez trochę. Więc albo pasek tej firmy jest kiepski albo nie wiem. Później wstawię filmik jak to się dzieje
jacekpp - 2015-10-05, 23:11

to kup porzadny pasek jakiejs dobrej firmy i wtedy zobaczysz , albo kolega wyżej dobrze ci powiedział moze rowki na rolce sa wytarte . a co do koła to nie moze tak bic jak mówisz i z tym też trzeba cos zrobić
Arkom - 2015-10-06, 09:47

To, że koło nie powinno tak być to wiem i zdaje sobie z tego sprawę - nawet podmieniłem na inne koło od TDI niestety bicie nadal jest - po zdjęciu koła i odpaleniu auta koło rozrządu nie ma bicia a bynajmniej nie widać tego gołym okiem. Co z tym zrobić????? Nowe koło typowo nowe???? To spory wydatek ...

Co do nowego paska zamierzam tak zrobić - tylko powiedzcie czy do AAZ musi być jakiś pasek np samonapinający się ?? I jakiej firmy polecacie?

jacekpp - 2015-10-06, 18:44

szkoda pieniedzy na nowe lepiej uzywane z dobrego silnika koło , nie wiem co to pasek samonapinający ale tam masz spręzyne pod alternatorem ona ci napina pasek a firma to ja mam w tdi bosha i sobie chwale :-)
Arkom - 2015-10-07, 19:39

Podmieniłem pasek na nowy tym razem Gatsa ( Gejtsa ) i narazie nie strzela słychać go że lekko piszczy ale może się ułoży ( dziś już nie chciałem więcej grzebać bo ciemno się robiło ) a jak się nie ułoży to jeszcze raz ręcznie naciągnę pasek alternatorem, narazie jest napięty sprężyna pod alternatorem. Koło pasowe przełożyłem na używkę ale niestety bicie nadal jest ;// albo trafiłem na kiepskie koło albo nie wiem.
jacekpp - 2015-10-08, 19:29

w TD piszczenie paska to standard na zimnym silniku a u mnie było czasem tak ze jak padało i zrobił sie mokry to piszczał cały czas podczas jazdy :P
Arkom - 2015-10-09, 23:57

Mnie to powoli wqur.. a jestem spokojnym człowiekiem, coś z tym musi dać się zrobić.