Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Zamulony :/

NoFaczek - 2016-02-15, 13:55
Temat postu: Zamulony :/
Witam. Poruszam jeszcze raz tą kwestię na forum, gdyż wcześniej nie było odzewu, po za tym nie wiedziałem jak opisać dokładnie problem bo wtedy jeszcze nie byłem kierowcą Venciaka.
Vento fanie się zbiera - 1, 2, 3 bieg jest ok, po czym na 4 biegu wskazówka obrotomierza dochodzi do 3tyś po czym samochód dostaje takiego "muła", po czym nie "idzie" już tak jak wcześniej. Nie chodzi tu o to, ze im wyższy bieg tym ma mniej siły. Samochód zwyczajnie "odpuszcza". Efekt ten utrzymuje się nawet wtedy gdy zwolnię i zredukuję do 3. silnik traci muła dopiero gdy zgaszę go i chwilę postoi.

Bardzo proszę o pomoc ponieważ niedługo zaczną się wyjazdy w dłuższe trasy,a z tym problemem szlag mnie trafi.

Pozdrawiam

jacekpp - 2016-02-15, 14:30

kolego domyslam się że silnik to tdi ? zacina ci sie zawór sterujacy turbinę i włacza tryb awaryjny max predkosc 120/130 km h jak zgasisz auto znów idzie normalnie juz kilka razy widziałem takie przypadki i zawsze winny był ten zaworek jak dobrze pamietam oznaczenie N75 jesli nie to niech ktos poprawi :P pozdrawiam :)
kowal323 - 2016-02-15, 23:01

Wpada w tryb awaryjny. Też tak miałem, N75 był do wymiany ale przyczyn może być dużo więc najlepiej podłączyć pod komputer :)
jankes3d - 2016-02-16, 17:34

U mnie ten sam przypadek choć nie zawsze się muł zrobi. Poniżej masz stronę z golfa gdzie on jest itd ;)

http://forum.vwgolf.pl/vi...p?f=35&t=487116

NoFaczek - 2016-02-22, 19:25

Dziękuje bardzo za pomoc. Ogarnę to w najbliższym czasie. Teraz wyskoczyła mi korozja podowozia :/