Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólne - Zwrotnica

jacekpp - 2016-04-25, 18:34
Temat postu: Zwrotnica
Witam panowie byłem dzisiaj Ventkiem na diagnostyce zawieszenie co sie okazało mam obciety łeb jednej sróby od sworznia i co zauwarzył diagnosta przy zablokowanym hamulcu koło i na tej maszynie do sprawdzania luzów koło sie rusza a tarcza stoi i ma to taki telikatny luz , diagnosta twierdzi że może to być uszkodzona zwrotnica ale co tam sie mogło uszkodzić ?? jutro wymienie te sworznie ale nie wiem co z tym problemem bo tarcza powinna ruszac sie z kołem a u mnie ma luz ;/ poradzcie cos
tom cio - 2016-04-26, 01:50

To jest niemożliwe żeby tarcza stała o koło się ruszało, nawet minimalnie. Sprawdź lepiej czy masz koła dokręcone ;)
jacekpp - 2016-04-26, 08:13

własnie dokrecone , widziałem na własne oczy na diagnostyce i tak się dzieje ... nie mam pojecia czemu bo wiem ze nie powinno tak być
tom cio - 2016-04-26, 10:20

No to nie wiem jakim cudem przecież koło i tarcza są przykręcone jednymi śrubami :) Rozumiem gdyby koło się kręciło a półoś stała, wtedy luzy na przegubach, czy wielofrezie w zwrotnicy.
jacekpp - 2016-04-26, 15:01

podejrzewam że tarcza ma wyrobione otwory na szpilki chyba jest to mozliwe ?
tom cio - 2016-04-27, 00:18

Nawet jeśli by miała to śruby dociskają felgę i tarczę do piasty tak, że nie ma opcji nawet żeby to drgnęło chociaż o milimetr.
jacekpp - 2016-04-27, 14:32

kurde no to nie mam pojecia czemu tak sie dzieje w zwrotnicy cos moze byc uszkodzone ?
jacekpp - 2016-07-06, 21:01

witam panowie temat powraca , byłem dzisiaj zrobić przeglad i diagnosta znów przyczepił sie do tej tarczy ;/ jak trzymam hamulec to na szarpaku koło rusza sie a tarcza nie , rozebrałem to i otwory w tarczy sa wieksze niż szpilki ale minimalnie , nawet bardzo mocne dokrecenie felgi nic nie daje , obcieta była ta mała sróbka M6 co trzyma tarczę do piasty rozwierciłem i dałem nową , czy mogło toi byc przyczyna ? bo z tego co pod domem sprawdziłem jest ok , ale na przeglad dzis juz nie zdarzyłem i nie wiem czy wybierać sie ponownie czy szukac innej przyczyny ? a moiże te otwory w tarczy są za duże ? z drugiej strony ani nie drgnie a ta ... o milimetr dwa koło sie obraca wzgledem jej w obie strony
tom cio - 2016-07-10, 16:44

Sprawdź prowadnice zacisku, bo to jeszcze mi do głowy przyszło, i samo jarzmo i zaisk też przejrzyj. Ta mała śrubka m6 nic nie robi, w starszych autach w ogóle jej nie było, dziury w tarczy zawsze są większe, pozatym ludzie zakładają większe tarcze z innymi rozstawami, rozwiercają te otwory i nic się nie dzieje, jak pisałem tarcza z piastą trzyma się na sile docisku a nie na śrubach.
jacekpp - 2016-07-10, 16:57

panowie problem okazał sie głupota ! a diagnosci nie wiedzieli co sie dzieje , problemem była gelga , miała roztaczany otwór i brakowało tam z 1 mm żeby dobrze docisła do piasty , szlifnąłem środek felgi od wewnątrz i przeglad podbity , a ja chciałem tarcze zmieniac :P