|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - 1.9 TDI syczący problem
Ghostlly - 2016-09-07, 12:10 Temat postu: 1.9 TDI syczący problem Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
Bezawaryjność mojej ventki nie mogła trwać wiecznie i tu w końcu pojawił się problem, który chciałbym naprawić w miarę możliwości sam bez narażania się na koszty warsztatowe. Dlatego tutaj zwracam się z prośbą do Was o pomoc w zlokalizowaniu problemu
Syk(?) pojawił się jakieś 2 tyg temu, gdy moja kobieta wracała do domu. Następnego dnia musiałem podjechać w parę miejsc i zaczęły się schody. Syk pojawiał się 'randomowo', różnie - czasem na światłach na biegu jałowym, podczas jazdy na niskich biegach jak i na 3-4. Ale jak wspomniałem różnie i nie zawsze. Problem nasilił się, gdy byłem już pod domem syk był ciągle i nie ustawał więc udało mi się nagrać filmik. Od tamtej pory nie odpalałem go, bo nie chce, żeby mi się spier**** rozrząd - silnik Proszę Was o pomoc
https://youtu.be/75qi-AC94ps
Z góry dziękuję. PS dodam, że jak przejechałem się ze znajomym mechanikiem tamtego dnia ze 200m nie było kompletnie nic słychać - po złości
theority - 2016-09-08, 09:55
Ghostlly,
Po pierwsze, przywitaj się w odpowiednim temacie
Po drugie, ten syk to jak na moje kończąca się rolka, napinacz lub łożysko alternatora.
Po trzecie:
Ghostlly napisał/a: | dodam, że jak przejechałem się ze znajomym mechanikiem tamtego dnia ze 200m nie było kompletnie nic słychać - po złości |
To zwykły syndrom mechanika Gdy jesteś u niego to wszystko działa
Ghostlly - 2016-09-08, 11:15
Przywitalem się dziękuję za przypomnienie
Tak myślałem, że coś z rozrządem siada. Czeka mnie wymiana, a nie wiem czy brać się za to sam czy lepiej już zapłacić mechanikowi(o ile dojade)
theority - 2016-09-08, 12:33
Możesz spróbować samemu, jeśli masz odwagę Filozofii tam większej nie ma, do naciągnięcia napinacza rozrządu polecam szczypce do seegerów
Ghostlly napisał/a: | że coś z rozrządem siada |
Niekoniecznie musi być to rolka napinacza rozrządu, gdyż równie dobrze może szumieć rolka od paska wielorowkowego
iparts - 2016-09-16, 12:19
Osobiście obstawiałbym rolkę napinacza paska klinowego lub rolkę na alternatorze. Posiadasz może klimatyzację? Jak ją włączysz to piszczenie nasila się?
Ghostlly - 2016-09-20, 18:41
przepraszam za brak jakiegokolwiek odzewu, musiałem pilnie wyjechać służbowo Nie posiadam klimatyzacji, czy orientujecie się ile kosztowałaby naprawa tego ?
Pozdrawiam
theority - 2016-09-20, 19:05
Ghostlly napisał/a: | czy orientujecie się ile kosztowałaby naprawa tego ? |
Nie, gdyż nie wiemy co dokładnie trzeba wymienić.
Ghostlly - 2016-09-20, 19:35
no dobrze, a wymiana rolki napinacza paska klinowego i rolki na alternatorze ?:)
theority - 2016-09-21, 09:40
Ghostlly napisał/a: | a wymiana rolki napinacza paska klinowego |
ROLKA PROWADZĄCA PASEK KLINOWY SWAG 30030015 VW: Cena det. brutto 68,02 PLN
SKF VKM 31030 ROLKA NAPINAJĄCA AUDI FORD SEAT VW: Cena det. brutto 188,58 PLN
INA 535000110 ROLKA ALTERNATORA SEAT ALHAMBRA/VW GOLF IV,SHARAN 1.9TDI 96-04: Cena det. brutto 141,28 PLN
ZESTAW ROZRZĄDU INA 530008510: Cena det. brutto 294,74 PLN
POMPA WODY METELLI 24-0279 VW: Cena det. brutto 93,36 PLN
A na alternatorze może być też uszkodzone łożysko/a, gdzie względny koszt od 10 do 30 zł.
Pozdro
Ghostlly - 2016-09-21, 13:16
to zrobienie tego wszystkiego przewyższy mi wartość mojego ventki ( hahaha dziękuje za pomoc, będę coś działał w październiku Pozdrawiam
|
|