Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Zagadka z światłami

Mrdobrus - 2016-11-29, 21:14
Temat postu: Zagadka z światłami
witajcie rozrusznik nie jest jedynym problemem zagadką są teraz światła.... szukałem w wielkich internetach lecz nic konkretnego nie znalazłem problem jest mianowicie taki :
pozycja świeci w obu lampach lecz auto nie posiada świateł mijania a drogowe świeci sie tylko z lewej strony żarówki nie są spalone kostki wszystkie podpięte i prąd w kostce przy prawej lampie jest lecz nie ma ani mijania ani drogowych ...

czy to moze być wina jakiegoś przekaźnika ? lub spowodowane jego brakiem ?

[EDIT: Umieszczaj temat w poprawnej kategorii. Problem ze światłami nie są raczej problemem z benzyną]

theority - 2016-11-29, 21:35

Być może problem leży we włączniku świateł. Jak będziesz jechał na szrot to weź od razu sobie podmień na miejscu, jak będzie O.K. to od razu kupisz :)
Mrdobrus - 2016-11-29, 22:10

no nie bardzo bo auto bez przeglądu stoi bez świateł w zasadzie bez gazu bo butla do wymiany tak że ryzyk fizyk ^ ^
Mrdobrus - 2016-11-30, 14:57

problem nie ustąpił po zmienie przełącznik nadal jest to samo ;//
Aezmo - 2016-11-30, 19:19

Fabryczna wiązka świateł nie ma przekaźników.
Bezpieczniki wszystkie OK? Żarówki podmieniałeś na nowe?
Jeśli prąd do żarówki dochodzi i żarówka na pewno nie jest spalona przyczyną może być słaba masa(lub jej brak).
Jeśli wina byłaby po stronie włącznika to napięcie nie dochodziłoby do kostki lampy, a z doświadczenia własnego wiem, że włącznik nie padnie "z dnia na dzień".

theority - 2016-11-30, 20:56

Aezmo napisał/a:
Jeśli wina byłaby po stronie włącznika to napięcie nie dochodziłoby do kostki lampy, a z doświadczenia własnego wiem, że włącznik nie padnie "z dnia na dzień".

To Cię zdziwię bo mi już w dwóch ventach przełącznik zrobił psikusa i padł. Miałem tylko długie i pozycje.
Podmieniłem przełącznik i wszystko było ok.

Aezmo napisał/a:
Żarówki podmieniałeś na nowe?

Napisał, że nie są spalone a idąc Twoim tokiem rozumowania że nic nie pada z dnia na dzień to sądzisz że dwie naraz by padły?

Mrdobrus, sugeruje byś sprawdził jeszcze manetkę kierunkowskazów. Być może jeszcze tam leżeć problem z położeniem.

Aezmo napisał/a:
(lub jej brak)

To też może być trop :)

Mrdobrus - 2016-11-30, 21:41

tak żaróweczki okej wszystko okej problem rozwiązany wkurr.....wa złapałem bo juz mnie nosiło pojechałem z jednym światełm do znajomego mechanika byłem u niego wcześniej o rade ale jego tekst ''przyjedź'' fakt ździwił sie troche bo wszystko rozebrane w drobny mak no ale cóż a problem jednek był po stronie jakiejś zakichanej kostki to nie był bezpiecznik ani przekaźnik tylko jakąś kostkę gdzieś tam znalazł i jedna własnie jest od świateł drogowych i od awaryjnych osobno w piątek będe wiedział dokłądnie co to napisze może komuś sie przyda ;)
theority - 2016-11-30, 22:18

Czyli pewnie manetka :P
Mrdobrus - 2016-12-27, 15:31

no to to ustrojstwo od zmiany świateł drogowe czy mijania xd i to dziadostwo 70zł ^ ^ no fakt faktem światła są tylko trzeba przekaźniki pozakładać przy światłach bo nie wiadomo ile czasu to jeszcze polata ;p
theority - 2016-12-27, 16:55

Cytat:
no to to ustrojstwo od zmiany świateł drogowe czy mijania xd i to dziadostwo 70zł ^ ^ no fakt faktem światła są tylko trzeba przekaźniki pozakładać przy światłach bo nie wiadomo ile czasu to jeszcze polata ;p

A było na forum zapytać :) Na pewno taniej by było :)