Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Elektryczne szyby

Lotek900 - 2016-12-22, 17:54
Temat postu: Elektryczne szyby
Witam, mam problem z szybami w moim Vento. Dzisiaj chciałem otworzyć szybę w drzwiach kierowcy i szyba ładnie poszła w dół, ale później jak chciałem ją zamknąć to ani drgnie, szyba w drzwiach pasażera przód to samo. Jak naciskam przycisk sterowania szybami na dół słychać cykanie silniczka, gdy naciskam przycisk do góry cisza, tak jak by prądu nie było, ale tylko wtedy jak naciskam przycisk do góry. Zamieniałem całe rączki z przyciskami i ciągle to samo, bezpieczniki sprawdziłem są ok. Ktoś ma jakiś pomysł?
theority - 2016-12-22, 18:39

Spróbuj na krótko silniczek podłączyć.
A przelacznik pasazera działa?

Lotek900 - 2016-12-22, 20:46

Nie, przełącznik pasażera też nie działa. Tzn jak nacisnę przycisk w dół to słychać cykanie silniczka a jak do góry cisza. Tak jak by przełączniki z obu stron nie dostawały prądu na przycisk do góry.
theority - 2016-12-22, 21:02

To szukał bym przyczyny w kablach. Może gdzieś się przetarł lub coś takiego.
Przetestuj silniczek tak jak pisałem.
Jak dobrze pamiętam to do silniczka szły 4 przewody, dwa grube i dwa cienkie.
Cienkie są od wysterowania, czyli załącz zapłon i na jeden podaj plusa.

tom cio - 2016-12-22, 21:15

Przejrzyj kable w przelotkach między karoserią i drzwiami. Ewentualnie włącz zapłon, trzymaj przycisk zamykania szyby i jednocześnie ruszaj drzwiami (otwieraj-zamykaj).
Lotek900 - 2016-12-22, 22:38

Ok, w sobotę na to zerknę i napisze czy pomogło.
Lotek900 - 2017-01-17, 21:35

Problem z szybami rozwiązał się sam. Po prostu któregoś dnia z głupa nacisnąłem przycisk i szyby się podniosły i działają już normalnie :]