Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Problem ze skrzynia tdi

Mateusz Huba - 2017-01-30, 18:44
Temat postu: Problem ze skrzynia tdi
Witam nie bylo mnie troche juz na forum bo stare vento wyzionelo ducha . Kupiłem następne tym razem tdi i odrazu pojawił się problem po puszczeniu sprzegla zaczyna cos stukać jakby wciskam sprzeglo i przestaje w pierwszym moim vencie mialem to samo wtedy byl to aaz i 2 lata jezdzilen nic się nie działo co to może być lozysko na walki czy moze to przy sprzegle ?
kowal323 - 2017-01-30, 22:56

A przy jeździe ślizga Ci się sprzęgło?
Mateusz Huba - 2017-01-31, 07:40

Jak jeżdżę to niby się nie ślizga mam go go kilka dni wczoraj odpalilem go na chwile żeby sobie pochodził silnik bo narazie auto czeka na tarcze i klocki nowe i właśnie uslyszalem taki dziwny odglos ze skrzyni wciskam sprzeglo i cisza puszczam i znowu to samo . Myślałem nad zmiana oleju w skrzyni tylko czy to może być tym spowodowane ?
cobramas - 2017-01-31, 09:19

nie wiem jak u ciebie ale u mnie to był już brak sprzęgła, podobny objaw z wciskaniem sprzęgła...
kowal323 - 2017-01-31, 10:36

Ale na ciepłym też coś tam ci stuka? Jak już pojeździsz itd.?
theority - 2017-01-31, 11:47

Stawiałbym na łożysko oporowe.
tom cio - 2017-01-31, 14:32

theority, łożysko by wyło przy wciśniętym, a tu jest odwrotnie. Krzywy żelazko docisku? Są jakieś wibracje przy ruszaniu? A tak w ogóle 90 czy 110km? Jak 110km to możesz dwumasa?
zordi12 - 2017-01-31, 15:52

Mam bardzo podobny problem w swoim 2.0. Czasem stuka głośniej czasem ciszej, sprzęgło zmieniłem bo się ślizgało, ale nie z powodu zużycia, ale tego małego uszczelniacza w skrzyni. Puścił olej na tarczę. Po wymianie nic się nie zmieniło. Moje podejrzenia to na łożysko na wałku sprzęgłowym, ale jeżdżę już ok roku z tym stukaniem i narazie się nic nie dzieje.
Mateusz Huba - 2017-01-31, 17:28

To 90 km jak pojeżdżę jest troche lepiej na cieplym juz tak nie slychac mocno, rusza się raczej normalnie. Sprzeglo tez nie bierze ani za nisko ani za wysoko raczej normalnie. Świeżo kupiony i trzeba bd inwestować 😃 dzisiaj doszlo jeszcze jakies gluche stukanie z prawej strony zmienialem klocki i sworzbie są jakies nowe końcówki tez i mysle co moze jeszcze tak stukać glucho

[ Dodano: 2017-01-31, 17:31 ]
Ja tez podejzewam lozysko to na walku w skrzyni albo sprezyna na tarczy bo to taki właśnie dźwięk tak czy siak nie jest dobrze juz z poczatku

theority - 2017-01-31, 20:04

tom cio napisał/a:
łożysko by wyło przy wciśniętym

Tom cio, nie obraź się ale na 90% przypadków łożysko hałasuje przy puszczonym sprzęgle, choć może to do mnie takie przypadki trafiają :P

Mateusz Huba napisał/a:
po puszczeniu sprzegla zaczyna cos stukać jakby wciskam sprzeglo i przestaje

I te objawy by na to wskazywało.

Cytat:
Ja tez podejzewam lozysko to na walku w skrzyni albo sprezyna na tarczy bo to taki właśnie dźwięk tak czy siak nie jest dobrze juz z poczatku

No ja bym obstawiał łożysko ale to i tak bez wytargania skrzyni się nie obejdzie :( 2h i skrzynia wyjęta :)

Tylko jeszcze jedno pytanie czy to jest stukanie jakby kamień w butelce czy bardziej szum ze stukotem?

Mateusz Huba - 2017-01-31, 20:11

Jezeli miał bym to tak opisac to zdecydowanie kamień w butelce

Jak juz mówiłem w pierwszym ventylu mialem lozysko i byl szum a tu jakby właśnie odglos czegos szklanego

W poprzednim adz jechałem nic sir nie działo nagle stuk i dziura w skrzyni

Theority a co byś podejzewal jezeli to taki kamień w butelce ? 😊

theority - 2017-01-31, 20:56

Mateusz Huba, to tak jak pisałeś, sprężynka mogła wypaść :) Chyba, że łożysko już tak się rozklekotało co by znaczyło że lepiej już teraz zajrzeć :)
Nie masz może endoskopu by zajrzeć do dzwonu skrzyni przez rewizję? :P
Domyślam się że pewnie nie, ale może chociaż stetoskop? :D

tom cio - 2017-01-31, 20:59

theority, to ja mam jakieś dziwne przypadki, na prawdę :P Kilka sztuk już i wszystkie hałasowały na wciśniętym, ale dobrze wiedzieć, dzięki za podpowiedzi ;)
I nie mam za co się obrażać, coś Ty ;)

theority - 2017-01-31, 21:14

tom cio, w zasadzie tak czy siak, zwykle sprowadza się to do wywalenia skrzyni na zewnątrz auta :)
Uczymy się całe życie, jak z tym silnikiem szyby :P

Mateusz Huba - 2017-01-31, 23:47

Cos trzeba bd myśleć narazie stoi czeka na części chce powymieniać podstawowe części i olej . Znajomy cos mechanikuje może ma takie urządzenie dzwine ze to słychać przy dupce skrzyni ale może dźwięk się niesie najlepiej żeby wytrzymalo do wiosny to bd targal skrzynie na wierzch 😊 dzwiwne jest to ze kupiłem go kilka dni temu i przy zakupie nic nie bylo słychać ale tak to jest w ogłoszeniu bylo napisane ze jezdzila kobieta i pewnie zapilowala sprzeglo 😆

[ Dodano: 2017-01-31, 23:52 ]
Kiedys z kolega wyciagalismy skrzynie z audi 80 b4 tdi to tam bylo podobnie i właśnie tarcza byla rozbita i sprezynka latala luźno i dzwonila 😊 zarzekalem się ze 3 venta juz nie bd ale mam słabość do tego modelu i kupiłem i znowu zaczynają się problemy 😒

theority - 2017-02-01, 09:39

Cytat:
zarzekalem się ze 3 venta juz nie bd ale mam słabość do tego modelu i kupiłem i znowu zaczynają się problemy 😒

Nie dramatyzuj :) to zwykła cześć eksploatacyjna, która podlega zużyciu jak klocki czy tarcze :) wymienisz i będziesz wiedzieć co masz :) Z doświadczenia Ci powiem że żeby wytargać skrzynię wystarczy lewarek i podstawowy zestaw grzechotek i kluczy :) Choć jeśli nie masz kanału to trzeba przód rozebrać ale to też nie jest filozofia :)

Mateusz Huba - 2017-02-01, 19:28

Mam nadzieje ze bd troche cieplej wezmę kilka dni urlopu i bd dzilal nie raz wyciagalem skrzynie bo pracuje przy rozbiurce aut i czasami cos tam znajomym wymieniam ale w swoim to zawsze inaczej 😁 nie bd zakladal nowego tematu a jaki termostat polecacie bo dochodzi do 70 i stoi jak go prowadziłem z Bilgoraja to okolo 100 km nie przekroczylo 70 czyli pewnie termostat brać wahlera ?
theority - 2017-02-02, 12:50

Wahler spoko :) sam teraz go zamontowałem do laguny :)