Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Ciezko odpala na zimnym

Mateusz Huba - 2017-02-09, 19:27
Temat postu: Ciezko odpala na zimnym
Witam mam problem z oaleniem mojego venta szczegolnie teraz gdy zrobilo sie zimno swiece podgrzane 2 razy odpalam i przez okolo 10 sekund jakby nie chodzil na wszystkie i lub odpalam zaczyna lapac i gasnie
theority - 2017-02-09, 21:13

Wymień świece :)
Względni podłącz pod kompa, ale i tak radze Ci je wymienić :P

zordi12 - 2017-02-09, 22:11

Żeby być pewnym czy to na pewno świece, sprawdź je przez przykładanie plusa "na krótko" z aku. Jeżeli iskrzy znaczy dobra, jeśli nie to wymiana.
Metoda może mało profesjonalna, ale skuteczna. :D

theority - 2017-02-10, 10:49

zordi12 napisał/a:
sprawdź je przez przykładanie plusa "na krótko" z aku. Jeżeli iskrzy znaczy dobra, jeśli nie to wymiana.
Metoda może mało profesjonalna, ale skuteczna. :D

Niestety nie jest taka skuteczna jak się wydaje, nie raz się już zdarzyło że zwarcie było na świecy.
Nie ma to jak wykręcić świece i po podaniu napięcia zobaczyć czy się rozgrzeje do czerwonego :D

Mateusz Huba - 2017-02-10, 20:23

Dodam jeszcze ze lubi przydymic na zimnym podczas nierownej pracy wiem ze troche katuje ale to moje pierwsze tdi i nie bardzo wiem gdzie szukac rozwiazan byl 1.9 d i td i benzyna ale juz nigdy wiecej zadnych benzyn 😂😁 dzisiaj zauwazylem ze jeszcze cos z doladowaniem cos sie dzieje raz idzie jak glupi raz jakby turbo nie wlaczalo sie
theority - 2017-02-11, 10:02

Mateusz Huba napisał/a:
dzisiaj zauwazylem ze jeszcze cos z doladowaniem cos sie dzieje raz idzie jak glupi raz jakby turbo nie wlaczalo sie

Może być wina zaworu sterującego N75. Podłącz kompa :)