Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - zaparowane szyby

rorbi3 - 2017-03-11, 14:33
Temat postu: zaparowane szyby
Witam może ktoś pomoże w ostatnich dniach zaobserwowałem obfite parowanie szyb w aucie i to zaczyna się jak silnik się rozgrzewa czyli właśnie złapał odpowiednią temp. wczoraj wymieniłem filtr kabinowy było ok ale niestety dziś ponownie auto zaparowało czym dłużej jadę tym bardziej zaparowane nie pomaga żaden nadmuch ani ciepły ani zimny ?? ?????? Co z tym poradzić mam pewne podejrzenia ale wolałbym żeby to nie było to
kowal323 - 2017-03-11, 18:03

Dywaniki gumowe czy welur? Sprawdź co się pod nimi dzieje, czy tapicerka nie jest mokra..
Aezmo - 2017-03-11, 22:15

Powody parowania szyb:
- dużo wilgoci(mokre dywaniki, wykładzina, filce pod wykładziną)
- brudne lub tłuste szyby(polecam wyczyścić denaturatem - jeden z najlepszych sposobów odtłuszczania szyb)
- uszkodzona/rozszczelniona nagrzewnica - wtedy w aucie czuć zapach płynu chłodniczego i wykładzina przy tunelu środkowym jest mokra
- nie drożny lub stary filtr kabinowy

Często również powodem parowania jest brak dostatecznej wentylacji lub cyrkulacji powietrza.

jankes3d - 2017-03-11, 22:30

Ja miałem problem z parowanie jedynie z przednią szybą, a powodem było uszkodzone koło zębate pokrętła zmiany punktu dmuchania.
vwjanekvento - 2017-03-11, 22:53

Tez mam z tym problem ale sie tym nie przejmuje ;) chociaz nieraz doprowadza mnie to do szlu ;-)