|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Głośniki nie grają
davvid.20 - 2017-04-08, 14:07 Temat postu: Głośniki nie grają Więc tak. Mam problem z 'muzyką' w Vento. Po przejściówce oczywiście podłączyłem radio (Sony CDX-GT20). Przejściówka nie jest nowa, tylko kable były spinane ze sobą. Patrzyłem na kostki i kabel wychodzący z dziurki jednej kostki oznakowanej '1' szedł do kabla, który wychodził z drugiej kostki (tej, którą wpinam w radio) i tak dalej. Połączyłem wszystko ze sobą i wszystko cacy grało. Tzn prawie cacy.
Problem był kiedy podgłaśniałem na więcej niż 23/24. Lewy głośnik w podszybiu trzeszczał jakby kable się stykały, a tak nie jest, bo też jest na kostki podłączony. To się dało przeżyć, bo na 22 grało nawet głośno co mi wystarczało. W momencie kiedy do tylnych drzwi dorzuciłem jeszcze głośniki, także grało wszystko spoko, aż w końcu po prawej stronie z tyłu przy ściąganiu całego panelu (w tym głośnika) nastąpiło jakby zwarcie, bo coś zatrzeszczało i od tej pory przestał lewy przód grać. Czyli podszybie i drzwi. Ktoś ogólnie ułomnie to zapewne poskręcał, bo lewy tył jest tak jakby połączony z prawym przodem.
Dzisiaj trochę tam grzebałem i wszystkie kable odłączyłem od radia, przeczyściłem kostki, styki, sprawdziłem wszystkie kable, czy nie ma przerwy czy coś i nic. Podłączyłem na nowo wszystko i bum, lewa strona przednia też gra. Sprawdziłem max głośność i oczywiście lewe podszybie zaczęło trzeszczeć. Wyciągnąłem ten tweeter i odpiąłem lewe drzwi i trzeszczenie ustało, a tweeter grał o dziwo czysto. Podpiąłem z powrotem jak było i sprawdziłem głośnik w lewych drzwiach odłączając go i podłączając. Po jego ponownym podłączeniu znów lewa strona nie działa...
Wie ktoś może co mogę w takim przypadku zrobić? Dziwie się, że nagle lewa strona zaczęła działać kiedy kable odpiąłem wszystkie i wpiąłem na nowo. Powtórzyłem ten proces i jednak nic. Może kupić nową (nie 'łataną') przejściówkę? Może to wina napięcia albo może głośniki mają za dużo W(na czym totalnie się nie znam niestety)? Aktualnie gra prawy przód (podszybie i drzwi) oraz tył lewy (drzwi). Tak się też zastanawiam czy to może też wina radia czy nie?
cobramas - 2017-04-08, 14:18
davvid.20, no i co ci tu powiedzieć... Przede wszystkim podepnij inne radio i sprawdź, może to tylko jego wina, po drugie jak pisałeś załatw sobie nową przejściówkę bo mogłeś coś tam zkopać.
i na twoim miejscu jak masz zdjętą tapicerkę położył bym nową instalacje do głośników bo jakiś meksyk tam masz
wątpie żeby ktoś podał ci konkretnie odpowiedź na ten problem... ale zacznij od innego radia bez przejściówki
davvid.20 - 2017-04-08, 14:59
Dzieki wielkie za odpowiedz. Problem mam w tym, ze tapicerki zdjetej nie mam i do kabli dostac sie ciezko jak dla mnie. Jedynie to do kabli wychodzacych z drzwi albo podszybia moge sie dostac.
Problem mam tez z "wystajacym" radiem. Jakies 2-3cm wystaje, ale chyba nic z tym sie nie da zrobic, bo zauwazylem, ze w miejscu na radio w srodku jest jakas dystansowka, a szkoda, bo brzydko wyglada tak wystajace radio.
Jakies moze rady otrzymam od was na temat zestawu audio do tego radia? Na samym radiu jest napsiane 4x45W, czyli max moc z jaka graja glosniki to 45W? Mam 2x Blaupunkt 135W i 2x Sony Xplode 150W i moze to tez jakis problem.
|
|