Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Uwaga! na awarię nagrzewnicy

kajak - 2007-10-08, 21:50
Temat postu: Uwaga! na awarię nagrzewnicy
o co chodzi ogólnie... przez ostatni tydzien w moim ventylku albo było gorąco albo zimno okazało się ze przewody które prowadzą do nagrzewnicy poprzecierały się. ok może się zdarzyć wkońcu to nie roczne auto. poniważ nie chcę pójść z torbami postanowiłem ze sam ją wyciągnę i zawioze do naprawy... okazało się, że żeby wyciągnąć nagrzewnicę w Vento trzeba ściągnąć całą deskę rodzielczą łącznie z kierownicą... cóż poraz kolejny zawiodłem się na marce Volkswagen:(
yahoo - 2007-10-08, 22:12

taa, spyro opisał wymianę w poradach - znamy temat
spyro - 2007-10-08, 22:34

kajak, w każdym aucie jest dokładnie tak samo. Nie ma innej możliwości, npw Renault musisz oprócz całej dechy pół silnika jeszcze zdemontować, więc nie ma co marudzić. Mnie zajęło to pół dnia a robiłem to pierwszy raz w życiu, więc do zrobienia.

A naprawiać nie ma po co bo nowa nagrzewnica jest bardzo tania.

A tu masz krok po kroku wraz z fotkami jak to zrobić:

http://www.vwvento.org/porady/nagrzewnica

Poldi - 2007-10-09, 20:46

U mnie szyby parują mocno w deszczowe dni. Wymieniłem filtr przeciwpyłkowy, wytrzepałem dywaniki z piachu i gdyby nie klima to bym ze ścierą latał. Ale jak by to była nagrzewnica to by parowały by chyba nawet w suche dni, prawda? Może gdzieś inna przyczyna być?
spyro - 2007-10-09, 20:56

musisz mieć drobiny piachu nadal, dokładnie wyczyść odkurzaczem pod dywanikami,

Nagrzewnica jak pada to pierwsza przyczyna: jedna ze stron jest mokry dywanik, w najgorszym wypadku obie. Jeśli nie masz mokro pod dywanikami to nie jest nagrzewnica winna...

MAPET - 2007-10-10, 08:17

kajak napisał/a:
cóż poraz kolejny zawiodłem się na marce Volkswagen:(

zalamujesz mnie.. a co bylo przed? moze przebita opona?

chlopie to nie jest auto 2 letnie .. choc i w takim moze sie to zdarzyc..

a ty myslisz ze w innej marce to co odkrecicsz 2 srubki i nagrzewnice wyjmiesz? no zastanow sie... :>

bobas - 2007-10-11, 16:46

ja przez 4 dni jeżdziłem z zaparowanymi szybami,niewiedziałem ze mam nawaloną nagrzewnic dopuki na dywanikach niepojawiła się woda z chłodnicy. zajeło mi to 2 szalone dni pierwszy raz to robiłem i nigdy więcej bo to spinki z linek niewszędzie zapięte to wtyczki z elekt. zostały niepodłaczone. za nagerzewnice dałem 80zł
spyro - 2007-10-11, 20:41

bobas, ja jako kompletny laik zrobiłem to w pół dnia, także długo CI to zajęło. Ogólnie ciężka to robota, ale z wtyczkami itp akurat problemów nie miałem. Najgorzej było z wyjęciem samej nagrzewnicy z tego co pamiętam.

Nagrzewnice musiałeś jakąś firmową kupić jak rozumiem, tak?