|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Szarpanie przy ruszaniu (obr.ok2000 2200)
buli1108 - 2007-10-17, 10:41 Temat postu: Szarpanie przy ruszaniu (obr.ok2000 2200) Witam! Posiadam Ventko (1.8 90KM, 92r. B+LPG) od 2 miesiecy i jeszcze dobrze niejestem w nim rozeznany! Potrzebuje pomocy doswiadczonych właścicieli! Mój problem polega na tym, ze podczas ruszania samochód zaczyna szarpac jakby brakowało mu paliwa! Dzieje sie tak i na benzynie i na gazie! kiedy dodam gazy normalnie sie zbiera i sunie do przodu! Wymieniłem świece, przewody, kopułkę, palec, ale nic mi to nie dało... prosze o pomoc!
Moje przypuszczenie padają na sonde (mogła odmówic posłuszenstwa) albo przepustnica! w danych obrotach moze jej nie otwierac w odpowiednim stopniu isie dławi! (bardzo denerwujące to jest bo wygląda jakbym robił "zajaczki" na karzdym skrzyzowaniu), idąc dalej czy to moze byc wina sprzęgła?? (ale nie wydaje mi sie)
spyro - 2007-10-17, 10:58
sonda to raczej nie bardzo.
Sprzęgło może być, może łapie CI już na samym końcu.
buli1108 - 2007-10-17, 12:26
Hmmm przekoam sie o Tym po wyniku badania na komputerze u mechanika! jeśli takowe jest mozliwe... bo cos słyszałem ze nie wszystkie da sie podłaczyc a niewiem jak mam to rozpoznac czy sie da czy nie!
zauwazyłem cos takiego że jeżeli powoli rusze i mam puszczone sprzęgło to i tak mam taki efekt kiedy dochdodzi do 2200 obrotów silnika!
to samo dzieje sie na biegu 2 przy tym samym zakresie obrotów ale jest mniej odczuwalne!
CichyEska - 2007-10-22, 09:35
I znowu musze to napisac: sprawdzic potencjometr polozenia przepustnicy ta cholera to 90 % takich problemow.
popo11 - 2007-11-03, 12:45
moja vendka tak samo robi i niemam pojecia co to jak pojedziesz na komputer to daj znac co ci wyszlo
buli1108 - 2007-11-14, 14:14
nie byłem na komputerze(chciałem kupić sobie własny sprzęcik ale zabrakło funduszy ) znalazłem inna przyczyne! pęknieta(rozerwana) guma miedzy wtryskiem a kolektorem! łapie lewe powietrze i nie dostaje wystarczajacej ilosci paliwa!
[ Dodano: 2007-11-22, 20:51 ]
Rozwiązaniem była podstawa wtrysku! juz wszystko jest jak nalezy:)
|
|