Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - A propo halogenów z tyłu

tomek1426 - 2007-11-10, 18:11
Temat postu: A propo halogenów z tyłu
siema
ostatnio przerobiłem światła halogenowe do tyłu tak że ma dwa <nie jedno jak w orginale>
moje pytanie jest takie czy to jest zgodne z prawem drogowym nie chce żeby policja się mnie czepneła za to i zabrała dowód rejest. Nigdy wcześnie nie widziałem dwóch świateł przeciwmgielnych z tyłu

Gavel - 2007-11-10, 18:36

wydaje mi się że tylko jedno powinno być ale pewny nie jestem
maksik-12 - 2007-11-10, 18:46

Na pewno nie jest to żadne przestępstwo a policja nie zabierze ci dowodu rejestr. Autka mają także po dwa tylnie światła przeciwmgielne sam takimi jeźdźiłem wcześniej. :-)
Respect - 2007-11-10, 19:33

To ja zadam pytanie, jeżdże vento od tamtej zimy i ni hu hu nie wiem jak sie przeciwmigielne włącza, może mnie ktos oświeci?
przemolas4 - 2007-11-10, 19:40

z tego co jestem zorientowany to prawo nie zabrania posiadania 2ch swiatem ..... lecz sa tez obwarowania typu , ze zrodlo swiatla niie moze byc blizej niz chyba 150 minimetrow od swiatla stopu ...... ale nas to nie dotyczy poniewaz lampy w serii sa tak skonstruowane by przejsc homologacje . jak najbardziej moga byc ...... a fakt ze nie ma to czysta oszczednosc firmy produkujacej auto . tak samo jest w innych autach typu vag.
a swiatla przecimglowe ,czy tez przeciwmgielne wlaczamy pociagajac do siebie wlacznik swiatel .
na postojowkach zalaczy sie tylko przod . na drogowych zalaczy siie przod iciagnac dalej zalaczy sie tyl . pozdrawiam .

Malydd - 2007-11-10, 20:49

Respect napisał/a:
To ja zadam pytanie, jeżdże vento od tamtej zimy i ni hu hu nie wiem jak sie przeciwmigielne włącza, może mnie ktos oświeci?

Włącz światła mijania i wyciągnij pokrętło...tzn. pociągnij w swoją stronę... ;) Zapali się lampka kontrolna... :]

yahoo - 2007-11-10, 22:00

w/g Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia opisano w Dz.U. 2003 Nr 32 poz. 262 iż w pojeździe samochodowym z wyjątkiem motocykli mogą się znajdować z tyłu jedno lub dwa światła przeciwmgłowe
tomek1426 - 2007-11-11, 01:12

dzięki wszystkim