Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Pozostałe - cb-radio

Docent - 2006-04-28, 21:34
Temat postu: cb-radio
pewnie niektorzy z was maja CB w aucie.juz od jakiegos czasu mysle zeby cos takiego sobie kupic,najlepiej uzywanego.nie znam sie zupelnie na tym, moze mi ktos cos doradzic?cos w miare niedrogiego,ale i w miare funkcjonalnego.
BANDERAS_RR - 2006-04-28, 21:54

mamy podobny problem ja tez chce to sobie zalozyc ale nie mam fachowca na te sprawy
spyro - 2006-04-29, 16:47

Proponuję lekturę paru artykułów w AutoŚwiecie, naprawdę sensownie opisali wszystko, jak założyć, jakich części użyć, żeby było tanio i dobrze i jakie CB kupić...
BANDERAS_RR - 2006-04-29, 20:49

no tak ale ja takich gazet nie kupuje a tez nie wymagam zeby to jakies wypasy byly kilka prostych porad i juz
spyro - 2006-05-02, 12:48

Tekst główny artykułu z wydania 39/05 ze strony 44

mozna u nich na stronie kupic to wydanie za złotówkę smsem w frmie elektronicznej...

Zapytam kumpla, który jest maniakiem cb radia, może coś zaproponuje...

marmarmarek - 2006-05-02, 13:05

musze pogadac z kumplem, ktory sam w wartburgu zakladal-spisywalo sie niezle(teraz juz sprzedane)
MAPET - 2006-05-03, 23:18

wiec tak kupilem okolo roku temu ;) i powiem zezwrocilo sie kilak razy biorac mandaty pod uwage ;)

kupilem dosyc tanie ale nowe radio ALANA za 200zl + mala zgrabna i ladna antenke President Florida za ok 100zl jest na magnes na dach i mala ok 50 cm w kazdej chwili ja chowam itp.. sciaga max do 5 km ale to wystarczy zeby sioe dowiedziec co i jak.. jak macie pytanei to walic chetnie pomoge a docent jak cos dobry sklep masz w lodzi na Przybyszewskeigo! tam kupowalem!

Kempes_1985 - 2006-05-03, 23:47

Ja polecam kupić jakąś dłuższą antenke i nie na magnes. Z mojego doświadczenia najlepsze są antenki firmy LEMM, polecam AP 1700- stosunkowo niedroga antena z dobrym pozyskiem, a jak ktoś woli coś krótkiego to AP 900 - miałem taką na magnesie ale ktoś mi powinął. Niedługo do mojego Ventka zawita CB- stara poczciwa ONWA TURbo i antenka LEma. Chciałem kupić LEMa TURBO 2001 bo to raczej najlepsza antena na rynku ale zbyt droga 250 w serwisie 180 na allegro więc chyba kupie AP 1700. Miałem już taki zestaw w TRansicie potem w Renówce spisywał się bardzo dobrze, najdłuższy kontakt jaki miałem to ponad 25 kilometrów. Troche sie rozpisałem
MAPET - 2006-05-04, 00:19

co mnie skierowalo do anteny na magnes i malej...

- wystarzajycy zasieg ..
- mala mozna ja schowac pod blokiem jak parkujesz
- mozn alatwo przelozyc do innego auta
- nie wali po suficie w podziemnych parkingach, drzewach i jak do garazu wjezdzam ;)

pzdr

marmarmarek - 2006-05-04, 00:25

tylko, ze 5 km? kurcze-nie wiem-nigdy w aucie nie mialem-ale jak sie posuwa niezle, to 5 km szybko zleci...
MAPET - 2006-05-04, 00:32

ale ja uzywam radia tylko po to by zapytac.. "mobile jak droga na ...?" i tyle pozniej za jakis czas pytasz 2 raz.. nie uzywam tego by sobei gadac... nie ma czasu trzeba biegi zminiac ;)
zalezy po co ci CB ..
pzdr

marmarmarek - 2006-05-04, 00:33

no wlasnie o to mi chodzi-czyli 5 km wystarczy, zeby sie dosc dobrze orientowac w sytuacji przy drodze ;) ?
MAPET - 2006-05-04, 02:09

sluchaj.. najlepiej to i tak pytac wtedy kogos jak go mijasz .. masz pewnosc ze to ci on odpowiada a nie patrol policji wyposazony w CB ;) a na trasie to zero problemu!! tam 1 km zasiegu wystarcza ;)

przynajmneij mi ;)

Kempes_1985 - 2006-05-04, 08:27

Jeżeli Ci chodzi tylko o to żeby na trasie sie dowiedzieć gdzie pały stoją to starczy, ale w mieście sie nie przebijesz przez zakłucenia. Ja często jeżdze po obcych miastach i potrzebuje czasami pomocy ogólnego.
Miałem antenke 90 cm na magnesie w Transicie na dachu-czyli stała dość wysoko, łapało to kilka kilometrów ale jakość była nieciekawa, nawet ojciec mnie przez radio nie poznał. Innym razem zdarzyło mi sie że widziałem kolesia jakieś 200-300 metrów a nie mogłem sie z nim dogadać. Musze dodać że antenki zawsze mam wystrojone do radyjka-znajomy zawsze mi zakłada i wystraja. Aż któregoś pięknego wieczoru wsiadam do samochodu, patrze a tam tylko kabelek wisi. Z jednej strony to sie nawet ucieszyłem zaraz zakupiłem bat 1,70 m i wszystko było OK!! Niedługo będe zakładał do Reni Unidena 520 XL to dam wam znać jak sie spisuje- dałem za niego na allegro prawie 300zl. Znowu sie rozpisałem
Pozdro for all

spyro - 2006-05-04, 10:01

Cytat:
sklep masz w lodzi na Przybyszewskeigo! tam kupowalem!

Chodzi CI pewnie o ten na przeciw Parku Reymonta? Już go nie ma...

MAPET - 2006-05-04, 10:02

ne ten chodzi mi o budynek polmo i tam nadal jest..
pzdr

spyro - 2006-05-04, 10:03

CB to zarąbista sprawa, szczególnie jak się śmiga po trasach... Zapewne szybko się zwraca...

[ Dodano: 2006-05-04, 10:12 ]
MAPET napisał/a:
chodzi mi o budynek polmo i tam nadal jest

A to możliwe...

marmarmarek - 2006-05-04, 16:11

no dobrze-powiedzmy, ze sie juz zalorzyi co wtedy-gdzies rejestrowac trzeba, czy cus? pozdrawiam
spyro - 2006-05-04, 17:02

kiedyś trzeba było wystąpić o pozwolenie, teraz poprostu kupujesz, montujesz w aucie i tyle...
marmarmarek - 2006-05-04, 22:58

a no to bardzo przyjemnie :) tez sie bede musial nad takim pomocnym urzadzeniem zastanowic ;)
Docent - 2006-05-07, 00:12

dzieki za rady
Kempes_1985 - 2006-05-11, 14:01

Kupujesz, montujesz i wozisz przy sobie deklaracje zgodność ( homologacje). Tylko to jest wymagane!!
BANDERAS_RR - 2006-05-12, 11:35

tak sie podlaczylem pod ten temat i dziekli wszystkim za rady pozdrawiam
Roman - 2006-06-21, 11:56

ja własnie kupuje radyjko TTI 770 i antene magnetyczną hustlera
kolega ma takie samo w swoim aucie i spisuje mu się fajnie jest zadowolony

spyro - 2006-06-21, 12:06

ile razem taka prxyjemnośc wyjdzie? Też się zbieram woli do cb i ciekaw jestem ile trzeba w sumie naszykowac na taki komplet...
MAPET - 2006-06-24, 14:50

ja kupilem wczoraj kolejne radio bo moje poszlo do ciezarowki ;)

kupilem UNIDENA 510 naprwdo pelecma to radio..

radio z wysylka 260zl anetna to zaleznie jaka chcesz ...

ja mam taka mala nma magnesik jak pislaem za ok 120 chyab jest szukaj president florida w lodzi sa 3 sklepy ew jak co...

Docent - 2006-08-11, 03:01

witam panowie, chcialem podzielic sie kilkoma uwagami na temat cb.
zakupilem na allegro CB TCB-880 tti plus antene nakrecana na specjalna przystawke montowana na klapie bagaznika. calosc wyszla mi 400 z groszami. jezdze juz z tym cb dwa miesiace, a bylem troche w trasie na e7 i drodze gdansk - szczecin i musze wam powiedziec ze zwrocil mi sie juz koszt zakupu. 3 razy naprawde uniknalem radaru i "zarobilem" na tym wg taryfikatora conajmniej 600 zl, czyli 200 mam na czysto.pomijam fakt ze wiele osob kupuje cb zeby sobie pokurwowac w eterze lub sie powyzywac,ale ogolnie rzecz biorac jest to bardzo przydatna zabawka.nie tylko chroni przed radarem, ale i przed staniem w korku (kolo elblaga np).Polecam wiec!

[ Dodano: 2006-08-17, 23:07 ]
i znow zaoszczedzilem na fotoradarze, a mialem przekroczone 40 na 50.

Gavel - 2007-08-20, 20:30

odkopię stary temacik a co bo mam pytanko do znawców tematu

Mam możliwość zabierania w trasy takiego radyjka ale niestety bez anteny bo ta jest na stałe zamontowana w drugim samochodzie.

No więc pomyślałem sobie że kupię sobie jakiś bat na magnes i jak będzie się szykowała jakaś wyprawa (np. Zlot :mrgreen: ) to będzie jak znalazł.
Jako że kompletnie się na tym nie znam to znawców proszę o jakieś podpowiedzi jaką konkretnie antenkę to tego radyjka dobrać żeby ładnie komplecik śmigał.
Raczej wolałbym dłuższą ale oczywiście w granicach rozsądku - ważne żeby się bagażniku Ventki mieściła spokojnie ;)
Na jakie parametry wogule zwrócić uwagę przy kupnie anteny?

spyro - 2007-08-20, 23:00

+Dzisiaj czytałem na kibelku w AŚ albo Motorze spory artykuł na tema CB i napisali tam, że magnesowe anteny są do du... tzn przy nich jest jedna zasada: jak mnie widzisz to mnie słyszysz. Z tego co zaobserwowałem na sprzęciku sąsiada, a ma w tym spoe doświadczenie to on zawsze miał taka wielką przykręcaną antenę i zasięg dzięki temu w miarę, nawet w mieście tkim jak Łódź szło sie dogadać a na małej magnesowej to w mieście lipa a na trasie na bardzo małe odległości. Ale to nie moja opinia, bo nigdy CB nie miałem...
MAPET - 2007-08-20, 23:04

radio dobra rzecz jakei by nei bylo....

co do anteny mam od 3 lat magnesówke i mi spokojnei wystarcza .. po lodzi sie dogadywalem po czewie tez w trasie styka mi... czasem zasieg kilka km wiec luz

nie mam przynajmneij tyczki na klapei która zawadzłabym o drzewa i na parkingach.. pod blok stawiam to na póleczke tyl klade mała antenke i luz .. dla mnie to super funkcjonalne! i wystarczajce

kamilzmc - 2007-08-21, 21:07

no moze tez zastanawiam sie nad CB Radiem :]

MAPET, Ty masz takiego malego presidenta czarnego?? bo chyba na zdjeciu kiedys widzailem, jaki to jest na tym zasieg? tak +- ??

MAPET - 2007-08-22, 12:12

antena president florida mala i ajnei wyglada zasiag roznie wydaje mi sie od 2-5 km gdzies na oko chco i 10 km tez casem lapie zalezy od 2 uzytkownika
Hektor - 2007-11-18, 19:25

CB- radyjko to jest piękna spawa też je mam ale ALANA 199 z antenką Wilson około 10km. Ale to nie o to chodzi jak daleko niesie, chodzi o to że można porozmawiać z ludzmi nie wydając pieniążków na abonamenty.
maksik-12 - 2007-11-18, 21:39

Witam wszyskich :-) Co do CB radyjek to już parę ich miałem obecnie mam 2 UNIDEN 520 XL i PRESIDENT HARY 2 a co anteny to polecam z krótkich PRESIDENTA a długich batów ALLANA lub MAGNUM. Jestem z tego sprzętu naprawdę zadowolony :OK: Co do anten na magnes nie jestem ich zwolennikiem,bo najlepiej jak antena dobrą masę z samochodem.
A po za tym pod magnesówki trzeba coś podklejić żeby nie porysować lakieru na autku!

I jeszcze jedna ważna sprawa antenę razem z radiem CB powinno się zastrojić urządzeniem " SWR " Bo inaczej radio CB będzie łapać wszyskie nie potrzebne śmieci w eterze lub będzie ciągło za słabo :OK:

Jestem użytkownikiem CB już od kilku lat i nie raz już ten temat przerabiałem :-)

KIEROWCA VOLVO FH12 TIR

Gavel - 2007-11-26, 23:02

Problemos mam taki:
Radyjko mam, antenę mam. Wszystko zestrojone ze sobą i działa bez zarzutu tyle że kabel od radyjka do anteny mam trochę za krótki. Kupiłem specjalny przedłużacz do tego i po zamontowaniu drastycznie spadła jakość odbioru. Przez parę kilometrów z nikim się dogadać nie mogłem, a jak w końcu udało mi się na światłach jakiegoś tira złapać to strasznie cicho gościa słyszałem mimo, że stał obok mnie a ja głośnik miałem na full. Zatrzymałem się wyjąłem "przedłużacz" i normalnie cud, jak ręką odjął - pięknie wszystko słychać.
I teraz powiedzcie mi czy wystarczy że teraz na nowo zestroję radyjko z anteną z wsadzonym tym przedłużaczem i będzie ok czy to nie tędy droga i co innego kombinować?

Hektor - 2007-11-27, 19:25

Mi osobiście się wydaje że to jest wina przyłączenia tego przedłużacza. Nigdy nie widziałem jak on wygląda, jest on z jakąś wtyczka czy poprostu na łączenie kabli ??
spyro - 2007-11-27, 21:57

co prawda w temacie cb nie mam za duż o do powiedzenia, ale podejrzewam, że jest podobnie jak w komputerach, tzn spróbuj podłączyć powiedzmy skaner na przedłużaczu USB 5 metrowym, będzie przerywać, źle działać, albo wogóle. I pewnie to samo jest z tym kablem od CB.
misiu129 - 2007-11-28, 11:12

musisz miec cos nie tak z ta przedluzka......
ja mam wsadzona przedluzke ok 25cm z kawalka kabla antenowego do cb zakonczona dwoma koncowkmi takimi jak normalnie jest zakonczony kabel antenowy do radia... i pomiedzu kablem a przedluzka jest tzw beczolka...barylka do skrecenia tych dwoch...i wiadomo durgi koniec przedluzki do radia...

Najciekawsze jest to ze pojechalem do serwisu na strojenie to podlaczyl sie w miejsce laczenia przedluzki bo dostep do tylu radia byl zaden i powiedzial ze te 20pare cm nie da zauwazalnie duzego bledu... i faktycznie....smiga wysmienicie....

Mam ALANA 100+ i antenke sirio czy sirko 94,5cm na tylnej klapie.......najwiecej osiagnalem rozmawiajac na 16 km ale w dobrych warunkach :OK:

adbaca - 2008-02-25, 00:53
Temat postu: gdzie usadowić cb - radio w ventylu oraz jakie wybrać ??
widze ze nikt tego temau nie poruszył wiec pytam. myslałem o schwoku w srdkowej konsoli przed dzwignia zmiany biegów. Mam pytanie do was gdzie wy umieściliście radyjko?? prosze o foty

Mam na uwadze kilka zestawów:
http://www.allegro.pl/ite...atis_wtyk_.html
http://www.allegro.pl/ite...sklep_lodz.html

http://www.allegro.pl/ite...ia_eurosat.html

http://www.allegro.pl/ite...a_gwerancj.html
http://www.allegro.pl/ite...sklep_lodz.html

do tej anteny trzeba kabel dokupić:/

czekam na uwagi i sugestje, dziekuje

Respect - 2008-02-25, 10:35

ja używam teraz alana 101 i jestem bardzo zadowolony bo używałem i drożyszch i lepszych radyjeka ten wcale im nie odbiega, a co do anteny też mam w Lemma ta najdłuższą i współgra to bardzo ładnie, powiem Ci że żadne szumy mnie jeszcze nie spotkały :)

A co do miejsca na radio to mam właśnie w tym schowku koło biegów, u mnie leży luzem tam razem z gruszką i w sumie mi nie przeszkadza, ale wcześniej miałem inne w tym schowku pod poduchą , przed pasażerem, tam ładnie było w komponowane i niewidoczne z zewnątrz, tylko problem był z regulacją w czasie jazdy.

[ Dodano: 2008-02-25, 10:37 ]
aha i inteka sobie odpuść bo to troche szumofon, miałem z nim styczność

theority - 2008-02-25, 13:44

no to i ja trochę wtrącę na ten temat, jako powiedzmy, krótkofalowiec ;)

Temat kabla jest nieco bardziej złożony, mianowicie chodzi o jego długość, linie prowadzenia przy nadwoziu (w aucie) i przy budynku (stacjonarne), oraz usytuowania samej anteny. MarMarMarek, niestety nie trafił na doby sklep i trafiła mu się antena, zresztą jedyna na sklepie, gdzie kabel był przy samej antenie naderwany. O ile w tej antenie gorąco żyła nie jest uszkodzona o tyle oplot już jest naderwany co daje niezbyt ciekawy SWR. Pisze o tym, z tego względu że kabel musi dobrze podłączony zarówno z jednej jak i z drugiej strony kabla. Nie zaleca się łączenia, lutowania, stosowania beczek na kablu bez niepotrzebnej potrzeby. Po zakupie w sklepie anteny, zawsze mamy te 5-6 metrów kabla i to spokojnie nam wystarczy. Jeżeli już przedłużać kable to zrobić to w odległości 10-20 cm od anteny lub radia, tak jak to ma misiu u siebie ;) W naszych autkach kabel najlepiej prowadzić środkiem nadwozia, z myślę wiadomych względów.
Ustawienie anteny - miejscem najlepszym jest środek płaszczyzny blachy dachu ub bagażnika. W tej pozycji antena wykorzystuje blachę jako promiennik ;)
SWR - czyli miernik zestrojenia zwany bardziej fachowo reflektometrem, o tym co i jak oraz dlaczego można tu poczytać http://www.elektroda.net/...trojeniowe.html . Najlepszy SWR jest w granicach 1,1 do 1,5 (ostatnio udało mi się zestroić antenę w IVECO stralisie, z częściowo zabudowaną anteną na 1,3 ;) )
Radio warto dobrać pod względem mocy, analogicznie i większa moc tym większy zasięg.
Polecam radia Kenwood lub z tańszych alany nawet 18 ;)

I tu w zasadzie filozofia CB się kończy, z tego względu że przy dobrze zestrojonej antenie i dobrze położonym kablu oraz dobrze dobranym radiu do anteny można już hulać z zasięgiem do 40-50 km ze zwykłej osobówki ;)

adbaca - 2008-02-26, 18:02

theority i Respect no dał bym wam punkta ale nie mam jak :/ w kazdym razie słowne DZIEKUJE
spyro - 2008-02-26, 18:36

musisz poprosić kolegę Docenta który założył ten temat.
adbaca - 2008-02-27, 15:18

no i radyjko kupiłem
http://www.allegro.pl/ite...y_bilgoraj.html
http://www.allegro.pl/ite..._pracy_krk.html
leży sobie podczas drogi wygodnie w tym schowku przed zmianą biegów, co najlepsze jest to ze tam głebiej miałem dziure i jak puściłem kabel od anteny od bagażnika (antena jest na magnes jak widac) srodkowym panelem to przez ta dziure idealnie weszła mi wtyczka od anteny co wyglada przyzwoicie

Respect - 2008-02-27, 19:40

Ja zrobiłem tak samo tylko troche ją powiększyłem żeby bezpiecznik od kabla zasilającego mógł łatwo przejść, co bym go szarpać nie musial jak bede chciał wyjąć radio.
adbaca - 2008-02-27, 21:18

no ja raczej zawsze planuje radyjko wyciągać wiec jednynie kabel antenowy tam przez ta dziure dałem a kabel zasilajacy spiołem i bedzie sobie wisiał obok, bedzie zasilanie z zapalniczki, zobacze jak bedzie to zdawało egzamin
Respect - 2008-02-27, 21:50

Ja na początku jak nie miałem czasu podłączyć to sobie też do zapalniczki zrobiłem tylko że u mnie telepie i co chila mi wypadał, jak bedziesz wyjmował i wkładał radio to zawsze przykręcaj najpierw antene do radia przed zasilaniem, żebyś nie włączył radia bez anteny
adbaca - 2008-02-27, 22:09

pamietam pamietam ale dzieki za info, jesli bez anteny włacze radio i nacisne na gadanie to mi szlak trafi końcówke mocy w radyjku
Respect - 2008-02-27, 22:11

Dokładnie kolego tak jak mówisz
adbaca - 2008-02-27, 22:24

słowne DZIEKUJE dla Ciebie
Respect - 2008-02-27, 22:30

Nie ma sprawy kolego
Paweł J. - 2008-06-07, 15:37

Tak się podepne pod ten temat...

Mianowicie po niedzieli w biedronce ma byc CB takie jak w screenie poniżej...

To pewnie jakis szajs, ale wole spytać a Wasze opinie....

Co o tym sądzicie?

Respect - 2008-06-08, 10:26

Tygrysisko, tak jak Ci mówiłem podjedź na chemiczną tam mają dobre ceny i Ci dobry komplet dobiorą, jak tanio to weź jakiegoś alana ceny sa niskie i jak dasz dobrą antene to Ci wystarczy spokojniue, i wcale nie bedzie droższy od tego biedronkowego, bo tego to nie zaczepiaj nawet
spyro - 2008-06-08, 11:13

Ciekawe jakiej firmy jest to CB z biedrony
sebastian - 2008-06-08, 11:17

No to jest cb-radio z biedronki. tak samo jak dżem z biedronki i inne he he
Tam w tej ulotce jest jakas nokia i w opisie napisane: telefon komórkowy... Ręce mi i szczena opadła - takiego opisu to ja jeszcze nie widziałem. Nie wiadomo co się kupuje.

Paweł J. - 2008-06-08, 11:20

Słyszałem, że w biedronce jakas dobra firma wypuszcza swoje nowe radia samochodowe jako bezfirmowe co by sobie marki w razie czego nie zepsuć i potem jak te radyjka się spisza to owa firma zaczyna je wypuszczac pod swoim logo...tylko nie pamiętam co to za firma... :mysli:
sebastian - 2008-06-08, 11:23

Coś mi się obiło o uszy - radyjka tanie i mają wszystko - mp3, usb, slot na karty sd i wiele innych...
spyro - 2008-06-08, 11:33

Tygrysisko napisał/a:
Słyszałem, że w biedronce jakas dobra firma wypuszcza swoje nowe radia samochodowe jako bezfirmowe

to ploty puszczane m.in. przez biedronkę. Zresztą to jest jak z tym dżemem z biedronki. Niby robi go jakaś znana firma, ale na czymś cena musi być niższa. Po prostu pod swoim szyldem robią z dobrych składników a tańsza wersja z gorszych. Inaczej się nie da. Pełnowartościowy produkt musi być drogi, części dobre są drogie i sam pomysł tez kosztuje. Także kupując coś bez markowego trzeba się liczyć z niską jakością takiego wyrobu...

sebastian - 2008-06-08, 11:43

To tak samo jak te produkty tescowe - białe opakowane z niebieskimi paskami - znak rozpoznawczy produktów tesco - to samo.
spyro - 2008-06-08, 12:34

Tesco Value sie to nazywa, jak pierwszy zespół Czesława (Czesław śpiewa - maszynka do świerkania itp).
sebastian - 2008-06-08, 12:40

spyro napisał/a:
jak pierwszy zespół Czesława (Czesław śpiewa - maszynka do świerkania itp).

że co? Nie słyszałem o czymś takim... :|

spyro - 2008-06-08, 23:21

sebastian napisał/a:
że co? Nie słyszałem o czymś takim... :|

no nie gadaj... Cała Polska o nim trąbi. Gościu jest nie wyjęty a jaką ma fajną muzę:

http://khakix.wrzuta.pl/a...a_do_swierkania

http://www.wiadomosci24.p...iewa_66640.html
http://www.infomuzyka.pl/...B3aw%20%B6piewa

sebastian - 2008-06-08, 23:24

No sorki, ale nie słyszałem tego jeszcze nigdy - teraz pierwszy raz to słucham... Byc moze jakoś zacofany w niektórych sprawach jestem :(
spyro - 2008-06-08, 23:29

Gościu jest niesamowity. Leje na wszystko i w tym jest właśnie fajny, podchodzi do życia na luzie, jego teksty piszą mi znani poeci i sami internauci. Są chore ale z drugiej strony zajeb... A zaczynał od tworząc zespół Tesco Value, właśnie naśmiewając sie ze społeczeństwa konsumpcyjnego związanego w 100% z marketami i zakupami. Ogólnie posłuchaj jego kawałków, są fajniutkie. Żaba na betonie wymiata na maxa :D

W wyborczej jest fajny wywiad z nim.Czytałem jakiś czas temu, napewno w archiwum internetowym jest.

Dobra koniec OT :D

Paweł J. - 2008-06-19, 14:48

Wicie co...to radyjko z biedronki dorwał mój znajomy(prywatnie elektryk w zawodzie) który zna się na tych sprawach w cisnął mu je jego znajomy z biedronki pod pretekstem że jest ok i że jakby co to po tygodniu można oddać...widziałem jak to radyjko się spisuje i powiem Wam że jest ok i z daleka ściąga ładny dźwięk. Także jak dobrze pójdzie to dorwę to radyjko dziś bo kumpel miał mi kupic bo tylko w jednej biedronce w Lublinie się ostało.
Karu6 - 2008-06-19, 23:41

Alan to szajs. My mamy Unidena i to super radio tanie i bardzi dobre:D Ale president lepszy.
spyro - 2008-06-20, 07:39

Tygrysisko napisał/a:
Wicie co...to radyjko z biedronki dorwał mój znajomy(prywatnie elektryk w zawodzie) który zna się na tych sprawach w cisnął mu je jego znajomy z biedronki pod pretekstem że jest ok i że jakby co to po tygodniu można oddać...widziałem jak to radyjko się spisuje i powiem Wam że jest ok i z daleka ściąga ładny dźwięk. Także jak dobrze pójdzie to dorwę to radyjko dziś bo kumpel miał mi kupic bo tylko w jednej biedronce w Lublinie się ostało.

Powiem Wam, że Tomek z Łodzi (czerwona Ventka) pracuje jako kierownik Biedronki i tez je kupił. Ma zamontowane w aucie i powiedział, że nie ma różnicy, tzn testował z jakimś firmowym i sprawuje się tak samo. No a za 200 zł dostajesz wszystko włącznie z anteną, także bardzo tanio.

krzeszak - 2008-06-20, 14:13

Tygrysisko, -jak sie spisuje nowe CB?
Paweł J. - 2008-06-20, 14:27

krzeszak napisał/a:
Tygrysisko, -jak sie spisuje nowe CB?

Jedyne co próbowalem to w garażu, ale marniutko było....Kumpel mi je kupił i jechał na nim z Lublina i mówił że ok. Ja dopiero za kilkanaście minut na świdnik wyruszam więc dopiero w tedy bedę mógł ocenić.

Paweł J. - 2008-06-20, 18:51

Juz przetestowałem CB....jest ok :OK:
krzeszak - 2008-06-20, 19:00

no,to znaczy ze nie wszystko co z biedronki i tanie nadaje sie tylko o du...rozbić ;) ,no to spoko ze wszystko :OK:
Paweł J. - 2008-06-20, 19:04

No jak stoję to potrafi z 20 km zebrać(tak sądzę po tym co ludzie gadają)...jak jadę to juz troszke gorzej (tak mi się wydaje) ale jak dla mnie styka...i tak rzadko używam, ale ważne że jest....

Dodam jeszcze że w media markt jest takie samo radio za 249zł z tym że bez anteny, a w biedronce komplet za 199zł

cinek82 - 2008-06-20, 19:52

A jednak, czyli czasami coś w Stonce kupić warto jest. To że jak jedziesz to ci z troszku mniejszej odległości ściąga to normalka, bo jednak jesteś w ruchu i te fale inaczej wyłapujesz. Czyli pogratulować udanego zakupu. :oklaski: :oklaski: :oklaski:
sebastian - 2008-06-20, 22:30

I też wszystko zależy od tego, jak ma się antenkę umiejscowioną... Słyszałem, że najlepiej ściąga, jak jest na środku dachu. Wówczas równormiernie rozkłada się rezonans, czy jak to tam się nazywa... W każdym razie albo środek dachy, albo środek klapy bagażnika.
adbaca - 2008-06-20, 22:43

ja miałem kolego na tylnej klapie na środku ale jednak po przejchaniu paru kilometrów (około 200) nie byłem zadowolony i przełożyłem antenke na tył dachu oczywiscie raz jeszcze została zestrojona i teraz jest naprawde dobrze, zaznaczam ze mam wilsona 1metr
Paweł J. - 2008-06-21, 14:06

sebastian napisał/a:
Słyszałem, że najlepiej ściąga, jak jest na środku dachu.

No mi najlepiej to z tyłu na dachu bo tuż za szyberkiem i na środku dach czasami trochę przerywa jak ktoś z dalsza nadaje.... jak jest na końcu dachu to jest ok.

W instrukcji obsługi jest nawet napisane żeby antena była umieszczona w najwyższym punkcie samochodu i możliwie jak najdalej od wszelakiej elektroniki i różnego rodzaju pól magnetycznych...i u mnie by się to zgadzało :tak:

sebastian - 2008-06-21, 14:49

Najlepiej, to by chyba na masce łapało :diabełek:
adbaca - 2008-06-21, 19:55

ano Tygrysisko dobrze prawisz
spyro - 2008-06-30, 11:49

Tak prawicie, że i ja się skusiłem na to radyjko z Biedronki :D Dzisiaj jadę, ma być odłożona ostatnia sztuka dla mnie (dzięki Tomek za pomoc). Oby jeszcze było.
Dzolo - 2008-06-30, 20:57

Noo biedrona kozak hehehe ja dzis wyrwałem urzadzenie wielofunkcyjne HP za 99 zł
a sibik jutro bedzie ale z allegro ;)

spyro - 2008-06-30, 21:39

CB założone z pomoca Tomka, jak narazie wypasik :D I nawet ta antenka daje sobie radę. Zobaczymy jak na trasie będzie się spisywać...
Paweł J. - 2008-06-30, 22:28

W trasie jest OK....na mieście tego nie testowałem... ;)

Tylko spyro, zakładaj na końcu dachu.... bo na środku będzie przerywać....wiem po sobie.... ;) na końcu dachu inna rozmowa... ;) tuż przy naklejkach klubowych... :D
...

spyro - 2008-06-30, 22:42

Tygrysisko napisał/a:
Tylko spyro, zakładaj na końcu dachu.... bo na środku będzie przerywać....wiem po sobie.... ;) na końcu dachu inna rozmowa... ;) tuż przy naklejkach klubowych... :D

tak miałem właśnie dzisiaj założone ale po przyjeździe zrobiłem instalację na środku dachu (wygodniej chować antenę). To w takim razie muszę to zmienić i zrobić z powrotem na końcu dachu. Niestety w takim mieście mieszkam, że jakbym zostawił to n aucie to za długo nie nacieszyłbym sie anteną... Stąd musi być łatwa do schowania.

Paweł J. - 2008-06-30, 22:51

spyro napisał/a:
zrobiłem instalację na środku dachu

Pewnie że wygodniej ale antena nie działa tak jak trzeba.....instaluj na końcu dachu.... ;) u mnie jest poprowadzone przez tylne drzwi....

spyro - 2008-06-30, 23:01

No to jutro tak zrobię. I cholercia znowu ściąganie tapicerek z boku...
Hektor - 2008-07-01, 06:30

A jak sie ma wjazd do garażu zbyt niski to co wtedy ?? :(
Paweł J. - 2008-07-01, 07:56

Hektor, ale chodzi Ci o to czy w garażu coś łapie?
sebastian - 2008-07-01, 15:03

Hektor napisał/a:
A jak sie ma wjazd do garażu zbyt niski to co wtedy

Tygrysisko napisał/a:
ale chodzi Ci o to czy w garażu coś łapie

W garażu raczej CB nie potrzebne jest :)
Chodziło mu o to zapewne, czy antenka nie wadzi przy wjeździe do garażu. Te krótkie są raczej ok, wystarczające, a z tymu długimi to nie raz już w podziemnych parkingach, np. w dużych centrach chandlowych widziałem, jak szorowały po suficie, co któryś raz wadząc przy tym o lampę. Ona jest giętka, także łatwo ulega gięciu

Hektor - 2008-07-01, 17:50

Zazwyczaj w drzwiach garażowych jest nadproże czy inaczej framuga drzwi, a antena na końcu jest zakończona takim grocikiem czy co to jest (na samej górze) i czy bez tego będzie działać??
Paweł J. - 2008-07-01, 19:24

Akurat ta bierdonkowa antenka jest króciutka....

A jesli chodzi o grocik to nie wiem jak będzie bez niego odbierało....no ale po coś ten grocik tam jest...chodź by tylko dla izolacji....

Paweł J. - 2008-07-17, 16:03

spyro, jak się Twoje z CB spisuje ??
spyro - 2008-07-17, 16:09

Tygrysisko napisał/a:
spyro, jak się Twoje z CB spisuje ??

narazie nie spisuje bo od 2 tygodni nie mam autka (stoi u elektryka i centymetr po centymetrze szuka przerwania w jakimś kabelku (silnik przerywał strasznie).

W każdym razie póki jeszcze jeździłem to spisywało się wyśmienicie, a ja nawet nie byłem na strojeniu :D Teraz jak w końcu furaczka odbiorę to pojadę na zestrojenie i podejrzewam, że będzie jeszcze lepiej odbierać. Także jestem mile zaskoczony że tak niską cenę może być coś co działa ;)

Paweł J. - 2008-07-17, 16:15

spyro napisał/a:
od 2 tygodni nie mam autka

:głaszcze:

pewnie samo zestrojenie będzie polegalo na tym że gościu Ci znajdzie najlepszy pukt w samochodzie do odbioru dla tej anteny....mam nadzieję, że jak to zrobisz to podzielisz się tą wiedza na forum :> no bo może co po nie którym może się to przydać ;)

spyro - 2008-07-17, 16:22

no jasne, dam znać jak już będe po strojeniu... Podobno pomaga :D
Paweł J. - 2008-07-17, 16:28

spyro napisał/a:
Podobno pomaga

no tu jest juz ten plus, że kupilismy komplecik, który juz fabrycznie jest przystosowany do tego żeby współgrał ze soba.

krzysiekjg - 2008-08-25, 22:19

Witam kolegów
Zestrojenie anteny z radyjkiem proponuje zrobić nawet w CB-kach kupionych w Biedronce.

Nie polega to na znalezieniu najlepszego miejsca na dachu nczy na bagażniku lecz jest do tego specjalny aparacik ,skutkami ubocznymi mogą być (ty słyszysz Ciebie nie słyszą ,przerywane słowa podczas rozmowy,a najgorsze to spalenie końcówki mocy czyli koszt naprawy 3/4 wartości radia

:faja: Naprawdęw warto wydać te 10zł na strojenie.

Jeśli chodzi o radyjko czy antene ,moim zdaniem dla podstawowych potrzeb do komunikowania to niema sensu kupywania radia bóg wie jakiego tylko podstawowe funkcje by posiadało:redukcja szumów,głośnośc,no i to jak się tam nazywa, z jakiej odległości ściągasz.Reszta to bajery gdzie w większości się ni używa jak w telefonach komurkowych z ilu funkcji korzystacie za to wielki wpływ na komfort z używania zestawu CB ma antena ona jest odpowiedzialna za siłę ściągniętej fali i oczywiście trzeba pamiętać o kablu łączącym plus i minus nie zwykłu cieniutki kabelek w zestawie tylko odpowiedni przekruj bo inaczej będzie słychać kierunkowskazy ,pracujące wycieraczki itd.
:kawa:
Rany ale się rozpisałem ale myśle że moje rady się przydadzą.

Pozdrawiam
krzysiekjg
Jelenia Góra

a propa jest ktoś z klubowiczów z Jeleniej Góry? :faja:

spyro - 2008-08-25, 22:26

krzysiekjg napisał/a:
Naprawdęw warto wydać te 10zł na strojenie.
w Łodzi aż 15 zł ;)
Też niedawno zestroiłem i o niebo lepiej odbiera...

krzysiekjg - 2008-08-25, 22:39

aż czy aż wybór należy do klienta ale naprawdę warto istotne znaczenie ma antena i czy jest profesjonalnie zgrana z radyjkiem a to czy magnesówka lepsza czy na stałe to są jakieś mity kwestia wygody magnes jak trzeba chować na stałe jak masz bezpiezne miejsce do parkowania

Ale wybór zawsze należy do klienat

Jak sobie pościele tak się wyspisz :kot: - czytaj jak sobie zamontujesz i zestroisz tak będziesz słyszał i będziesz słyszany :papa:

spyro - 2008-08-25, 22:45

krzysiekjg napisał/a:
tylko odpowiedni przekruj bo inaczej będzie słychać kierunkowskazy ,pracujące wycieraczki itd.

no ja na nowo pociągnąłem osobne gniazdo zapalniczki prosto ze skrzynki ezpieczników bo takto jak miałem radyjko pod to standardowe podłączone to wiecznie jakieś cuda się działy, a tak osobne zasilanko i jest GIT

Paweł J. - 2008-08-26, 09:45

Ja tez myslę o osobnym zasilaniu....bo jak mam podpięte pod zapalniczkę to faktycznie trzeszczy w momencie włączenia wycieraczek....
spyro - 2008-08-26, 11:24

Cytat:
Ja tez myślę o osobnym zasilaniu...
to bardzo proste, co prawda sam tego nie robiłem, tylko elektryk ,ale patrzyłem co i jak robi, i robota prościutka. Ważne tylko żeby grubym kablem to pociągnąć i nie bezie nic trzeszczeć.
Paweł J. - 2008-08-26, 14:49

spyro napisał/a:
i nie bezie nic trzeszczeć.

Chodzi o trzaski od wycieraczek....czy trzaski dobiegajace wraz z głosem kogoś kto się daaaaaaleeeeeeekooooooooo znajduje ??

spyro - 2008-08-26, 22:05

Tygrysisko napisał/a:
Chodzi o trzaski od wycieraczek

o to mi właśnie chodzi. U mnie z kolei migacz powodował trzaski i dziwne dźwięki , ogólnie elektryk mi powiedział, że to standard przy CB, że zawsze są zakłócenia i że maniacy CB potrafią nawet ciągnąć z akumulatora prąd, ale to już lekka przesada.

krzysiekjg - 2008-08-27, 20:40

Witajcie koledzy :hejka:
:młotek: Woli przypomnienia i żebyście nie myśleli że się mądruje czy coś takiego,panowie w samochodach nie ma migaczy rany są KIERUNKOWSKAZY

:stop:

Nie prawda że to standard ,w samochodach starszego typu np.Polonezach(ale abstrakcja)jest problem tam szumy i inne paszkwilowe odgłosy przy CB są normą natomiast jeśli słyszymy prace silnika w naszych CB-ach i jesteśmy podpięci zwyczajnym lub nawet odpwiedniej grubości kablem to zostaje nam jeszcze panowie i elektrycy powinni to wiedzieć bo to jest podstawowa rzecz jaką powinien sprawdzić mianowicie mam na myśli KONDENSATOR montowany na alternatorze to dzięki niemu nie słyszymy w radiach tycz szumów .

Pozdrawiam kolegów

spyro - 2008-08-27, 21:08

krzysiekjg, widziałes jakiej grubości kablem jest puszczona zapalniczka w Vento? Grubsze kable to ja mam w słuchawkach do komórki :D Do tego pod te kable mam jeszcze podłączone oświetlenie nóg we wnętrzu, datego tez CB miało zakłócenia, przy włączaniu mikrofonu, jak chcesz gadac coś cichutko churczało i lekko zaświecał się KIERUNKOWSKAZ na liczniku. A wszystkiego powodem kabel, który świrował, one sa naprawdę cieniutkie.
krzysiekjg - 2008-08-27, 21:19

spyro chyba się nie obraziłeś za KIERUNKOWSKAZY ?

Oczywiście że są za cieńkie ale jeśli masz walnięty kondensator na alternatorze to ci nawet kable od wysokiego napięcia :] nie pomogą bo poprostu sieje alternator i nie ma "filtra" jaki by zebrał te wszystkie szumy a za to odpowiedzialny jest właśnie kondensator.

spyro - 2008-08-27, 21:23

krzysiekjg napisał/a:
spyrochyba się nie obraziłeś za KIERUNKOWSKAZY
spox nie ma problemu, dla mnie to zawsze było jedno i to samo, ale skoro powinno mówić się inaczej to postaram się już nie stosować wyrażenia migacze.

Co do kondensatora to nawet nie wiem jak to wygląda, nie znam się na elektryce w ogóle. Wiem, że po założeniu nowego gniazdka na porządnych kablach wszelkie szumy i niedogodności minęły jak ręką odjął, w sumie mój alternator był robiony od mowa parę miechów temu więc powinien być ok.

Paweł J. - 2008-08-28, 08:17

Jako, że wsześniej w tym temacie krzysiekjg, pisał o konieczności strojenia radia....więc wczoraj przy okazji podjechałem do takiego delikwenta...i co mnie ździwiło...gościu z miejsca krzyknął, że radyjka kupionego w PL się nie stroi...ale jak już to tylko antene i to nie każdą...tej to nawet nie wie czy sie stroi...mógłby spróbować, ale nie wie czy będzie mu się to opłacało...i jeśli nawet tą antenę zestroi to i tak nie będzie dobrze odbierać bo to szajs wielki....myślałem, że to jakiś gbur, który mnie chce spławić bo może jakiś zajęty jest, no ale zaraz po tym jak pojechał mi po antenie to od razu zaczął mnie namawiać na kupno nowej...i o dziwo polecał strasznie długiego bata...antena stała na podłodze i nie wiem czy przypadkiem nie była ciutkę wyższa ode mnie...dodam, że mam coś koło 180cm wzrostu...zdaniem sprzedawcy im dłuższy bat tym lepszy...prawda to ??

Zdołowany wyszedłem...wsiadłem do venciaczka i lota na trasę do domu...włączyłem moje badziewne CB z jeszcze badziewniejszą anteną...i od razu się dowiedziałem, że misiaczki stoją z suszarką-jakieś 30 km przede mną ...to teraz już nie wiem jak to ma byc...

jaca - 2008-08-28, 16:27

Z tego co ja wiem to trzeba zawsze zestroić antenę do danego radia
ja dopiero co kopiłem radio i od razu było strojone
co do bata to prawda czym dłuższa tym lepsza ale jak to będzie wyglądało na vencie bat 2 metry

tomek87 - 2008-08-28, 17:46

jest dokładnie tak jak jaca, pisze, a ogólnie to stroi się antenę do radia i do samochodu i nie powinno sie zmieniać miejsca anteny ;)
krzysiekjg - 2008-08-31, 20:08

tomek87 napisał/a:
jest dokładnie tak jak jaca, pisze, a ogólnie to stroi się antenę do radia i do samochodu i nie powinno sie zmieniać miejsca anteny ;)

jaca ma rację im większy bat tym lepsza siła ściągania (to jak z turysą w górach im wyżej węjdzie tym więcej zobaczy),stosować można jeszcze tzw.dopalacze ale trzeba pamiętać że zwiększa on moc wyjściową nadawanego sygnału ,czyli słyszą nas lepiej dalej .Dopalacz ma sens w momęcie kiedy osoba odpowiadająca ma dł.antenę lub posiada dopalacza bo inacze najzwyklej ona cię słyszy a ty jej nie bo dopalacz wzmacia sygnał wychodzący a nie ściągany.

Jeszcze jedno antenę dostraja się do radia a nie do samochodu

Paweł J. - 2008-08-31, 23:15

jaca napisał/a:
ale jak to będzie wyglądało na vencie bat 2 metry

A no właśnie....trochę niesymetrycznie.....od wczoraj mam antenke od Spyra....95cm i jest ok-lepiej niż na mojej poprzedniej...no ale garaż mam za niski i mi po suficie szoruje więc przerzuciłem na klapę i tez nie narzekam....

spyro - 2008-08-31, 23:36

Tygrysisko, weź no ją zestrój z radiem w warsztacie i będzie jeszcze lepiej.
tomek87 - 2008-09-01, 18:06

krzysiekjg napisał/a:

to dostrój sobie antenę na jednym samochodzie i przestaw ją na drugi i zobaczysz jaki bedzie efekt, ja siedze trochę w CB i wiem jakie ma znaczenie nawet różne wyposażenie elektryczne ;)

czarny1981 - 2008-09-03, 09:51

ja szukam jakiegoś taniego sprzetu(cb+antena) może mi coś polecicie bo na allegro jest tego pełno i pod każdą pisze najlepszy produkt super zasieg a ja na tym sie nieznam
więc proszę was koledzy o pomoc !!

spyro - 2008-09-03, 10:00

czarny1981, z markowych CB to najlepsze są President i Midland, ale i ceny są wyższe. Ja od jakiegos czasu śmigam na bardzo tanim radyjku Intek M-110 PUS i jest naprawdę OK. Pozbawioane bajerów, tylko najpotrzebniejsze funkcje noi cena bardzo dobra.

http://www.allegro.pl/ite...multi_nowe.html

Screen aukcji:

czarny1981 - 2008-09-03, 10:19

dzieki SPYRO a jaką antenkę masz do tego radyjka bo jak widze to rydyjko jest za 180 a anteny zaczynają sie od 100 więc co polecisz ?
spyro - 2008-09-03, 10:30

czarny1981 napisał/a:
jaką antenkę masz do tego radyjka
na początku miałem taką malutka ale nie dawała sobie rady, w tej chwili mam Cobrę a-1500, jak chcesz to mam jeszcze jedną, nówkę oczywiście za 70 PLNów:

Tutaj wystawiłem aukcje od złotówki, ale jak chcesz od razu to za 70 zł jest Twoja.

http://www.allegro.pl/ite...agnes_nowa.html

screenik aukcji:

Paweł J. - 2008-09-03, 12:02

Polecam tą antenke od Spyra....na zlocie kupiłem ją od niego i jest świetna...i to nawet nie strojona...
krzysiekjg - 2008-09-03, 20:07

tomek87 napisał/a:
krzysiekjg napisał/a:

to dostrój sobie antenę na jednym samochodzie i przestaw ją na drugi i zobaczysz jaki bedzie efekt, ja siedze trochę w CB i wiem jakie ma znaczenie nawet różne wyposażenie elektryczne ;)

Kolego "tomku87" nie irytuj się tak tylko dokładnie przeczytaj co ja napisałem a na jaki temat Ty odpowiedziałeś ripostą,antenę stroji się z radiem a to ,że instalacje masz do kitu w samochodzie to inny temat więc nie wprowadzaj ludzi w bład bo jak ktoś w sklepie poprosi by zgrać mu radio z zamochodem to go wyśmieją ale jak powie żeby sprawdził czy instalacja nie ma wpływu na zakłucanie odbioru to będą wiedzieli o co chodzi.

Więc albo się źle wysłowiłeś i niepotrzebnie zirytowałeś albo tak naprawdę tylko trochę się znasz na tym temacie,oczywiście w żaden sposób nie miałe tu na myśli by Cię w jakiś sposób obrazić .[/b]

spyro - 2008-09-03, 23:21

Chłopaki, bez nerwów, nie ma sensu sie ostrzej wymieniac zdaniami (co by nie pisac kłócić) o takie głuptoki. Jasne że radyjko stroi się z anteną ale jasnym jest też że do konkretnego autka, czyli jak przełozysz antenkę w inne auti i nne miejsce to ze strojenia nici. Tak przynajmniej spece twierdzą z miejsca gdzie mi antene stroili.
Swing - 2008-09-04, 07:41

A ja posiadam cb radio uniden pro520 xl a antenke wilsona i jestem bardzo zadowolony :P Komplet kosztował ok 500zł ale było warto :dresik:
tomek87 - 2008-09-04, 19:32

spyro napisał/a:
Chłopaki, bez nerwów, nie ma sensu sie ostrzej wymieniac zdaniami (co by nie pisac kłócić) o takie głuptoki. Jasne że radyjko stroi się z anteną ale jasnym jest też że do konkretnego autka, czyli jak przełozysz antenkę w inne auti i nne miejsce to ze strojenia nici. Tak przynajmniej spece twierdzą z miejsca gdzie mi antene stroili.

jest tak jak mówisz i o to dokładnie mi chodziło we wcześniejszym poście ;)

adbaca - 2008-10-20, 17:54

Mam taki mały problem odnośnie mojego radia CB.
http://www.automuza.pl/sk...ntek-m-150-plus
http://www.automuza.pl/sk...lson-little-wil
Antena jest zakładana na dach w miejscu gdzie niektóre Ventyle mają antenę od radia samochodowego.
Mój problem polega na tym że słyszę wycieraczki Venciaka w CB. Na początku miałem zasilane CB w taki sposób że była założona końcówka do zapalniczki no ale jeśli ktoś ze mną jechał to mi ruszył kolanem no i się wyłączało. Zmieniłem to tak że podpiąłem przewody za zapalniczką a z drugiej strony wsadziłem kostkę żeby łatwo było podłączać zasilanie. No ale po jakimś czasie jechałem 4 godziny w deszcz i mnie szlak trafić chciał bo wciąż też słychać było wycieraczki. Wyczytałem na forum „zmień zasilanie i będzie gut” no to poszedłem kupiłem przewód dwu żyłowy, zarobiłem końcówki popiołem pod akumulator, drugi koniec do CB oczywiście kabel leżał obok samochodu bo niby jak inaczej. Co się okazało?? Nadal to samo po włączeniu CB radia oraz wycieraczek ten sam irytujący problem, słychać wycieraczki w CB :( dziękuje za zainteresowanie i odpowiedzi :(

krzeszak - 2011-03-06, 13:12

Panowie czytam ten temat i różne są opinie na temat długości anteny a dokładnie jej długości ... potrzebuje skompletować w miarę dobry zestawi do profesjonalnego użytku , nie chodzi mi o radia z górnej polki a o coś w miarę taniego ale sprawdzonego i niezawodnego ;) za wszelkie info wielkie dzięki!
piechu43 - 2011-03-06, 13:15

krzeszak napisał/a:
coś w miarę taniego

ile max za zestaw ??

vst93 - 2011-03-06, 14:25

http://allegro.pl/radio-c...1472590931.html trochę kosztuje ale warto, http://allegro.pl/radio-c...1471592657.html też git, dobre są też takie radyjka motoroli tylko nie mogę coś znaleźć, sama mam zestaw radio- ultra III + Antena CB PC-8 Midland i też nie narzekam ;) (radio około 200 antenka też tak około)
krzeszak - 2011-03-06, 15:58

piechu43 napisał/a:
ile max za zestaw ??

tak 300-350zl nie chodzi mi o radio z wyższej polki

Paweł J. - 2011-03-06, 17:11

krzeszak napisał/a:
tak 300-350zl nie chodzi mi o radio z wyższej polki

Za te pieniądze nic profesjonalnego nie kupisz, chodź starczy to do zwykłego przemieszczania się po drogach.....ot taki zwykły "antymisiek", którego i ja posiadam i nie powiem....czasami na postoju uda mi się ściągnąć szumowiny z Ukrainy :P

piechu43 - 2011-03-06, 17:24

Paweł J. napisał/a:
ot taki zwykły "antymisiek"

ja mam Alana 199A + bacik Hunter

kupiłem 3 lata temu już używane za 200 zł - komplet i śmiga do dzisiaj

obecnie poszerzam sobie o nową zabaweczkę:
http://allegro.pl/skaner-...1492605662.html

zobaczymy co to będzie ciekawego :P

krzeszak - 2011-03-06, 17:32

piszac :
krzeszak napisał/a:
potrzebuje skompletować w miarę dobry zestawi do profesjonalnego użytku ,

miałem na myśli ze CB potrzebne na co dzień dla kierowcu niedużego dostawczaka , w grę wchodzi używane, lub nowe radio ...chodzi żeby to nie był najgorszy chlam ani nic za 800zl ... coś pośredniego ale sprawdzone i niezawodne

piechu43 - 2011-03-06, 17:35

http://allegro.pl/radio-c...1472594005.html

moja propozycja

sebastian - 2011-03-06, 17:42

http://www.youtube.com/watch?v=KICr68vzY_8
:P

ventylmar - 2011-03-07, 17:00

jezeli chodzi o uzywke, to nie dawno zakupiłem
midland 48multi plus
i do tego antenka president florida.
koszt 280 zloty,
i ie moge narzekac, radyjko super sie sprawuje

ventylmar - 2011-03-07, 17:01

jezeli chodzi o uzywke, to nie dawno zakupiłem
midland 48multi plus
i do tego antenka president florida.
koszt 280 zloty,
i ie moge narzekac, radyjko super sie sprawuje

Ferbus - 2011-03-07, 17:54

Ja mam TTI TCB-881 + Sirio AS 100 i jakoś to sobie tam śmiga :) ogólnie na radio nie narzekałem do puki nie przyjarała mi się końcówka mocy i mam teraz bardzo słabe nadawanie.
Antena w tej cenie i wymiarach z magnesem - chyba najlepsza :P

bradley - 2011-03-07, 18:24

Ferbus napisał/a:

Powiem dosadnie ;) Chyba zwariowales.
Ta antena jest niestety mizerna (odsluchiwalem ja), a to ze przyjarales koncowke wynika albo z twojego niedbalstwa lub z jej "swietnosci" w ustawieniu SWRa ;)

Za bardzo dobra antene jesli chodzi o magnes uwazam Willson little will. Bardzo ladnie sie stroi i jak na metr ma przyzwoite osiagi.

Ferbus - 2011-03-07, 20:31

bradley napisał/a:
Ferbus napisał/a:

Powiem dosadnie ;) Chyba zwariowales.
Ta antena jest niestety mizerna (odsluchiwalem ja), a to ze przyjarales koncowke wynika albo z twojego niedbalstwa lub z jej "swietnosci" w ustawieniu SWRa ;)

Za bardzo dobra antene jesli chodzi o magnes uwazam Willson little will. Bardzo ladnie sie stroi i jak na metr ma przyzwoite osiagi.

A ty chyba sobie jaja ze mnie robisz... I wątpię żebyś "odsłuchiwał" oryginał skoro tak twierdzisz...
SWR osiągnąłem na sirio 1,3 na 1 i 40 oraz 1,2 na 20.
Wilson też jest dobry, ale ilu użytkowników tyle opinii a ja kłucić się nie zamierzam...
Końcówki przyjarałem na pierdzielonym hustlerze...

bradley - 2011-03-07, 20:40

A zwracam honor. Generalnie juz tyle klonow powstalo, ze masakra. Odlsuchiwalem nie siro a hustlera AS100. To samo dotyczy klonow slynnej antenty ML-145
Dlatego wole miec antene na stale i klopot z SWR z banki.

Ferbus - 2011-03-07, 21:42

bradley napisał/a:
A zwracam honor. Generalnie juz tyle klonow powstalo, ze masakra. Odlsuchiwalem nie siro a hustlera AS100. To samo dotyczy klonow slynnej antenty ML-145
Dlatego wole miec antene na stale i klopot z SWR z banki.

Hehe spoko :)
Hustler - masakra... Szumy, trzaski, nic więcej... I na dodatek przyjarane końcówki :mur: "antena" strojona była w miarę możliwości (ciężko było) a i tak nie wiedzieć czemu szlag trafił...
Ogólnie to było tak że miałem tego hustlera, zmieniłem na Sirio Omega 27 którą mi zajumali pod blokiem, potem znów wrzuciłem hustlera (oczywiście znów go stroiłem - wtedy jeszcze było wszystko ok.), po następnym miesiącu kupiłem AS`a i strojąc okazało się że radio nadaje poniżej 3 watt :evil: i ka cholera się stała???

AS 100 to naprawdę dobra antenka, trochę gorsza od Omegi, ale tańsza i przede wszystkim 100% lepsza od hustlera :D

bradley - 2011-03-07, 22:05

Anteny same w sobie sie starzeja, Czasem sprawdzam miarka SWR w radiu bo mam taka mozliwosc. Kiedys przecial mi sie kabel na klapie. Oplot zwarl sie z zyla.
twety100 - 2011-03-08, 19:33

ja śmigam na radyjku tti tcb-880 z anteną sirio super carbonium na moje potrzeby jest akurat antena zamontowana na stałe bo dwie poprzednie zagineły w niewyjaśnionych okolicznościach :mur: :mur: :mur: jak bedę kupował antenę w przyszłości to będzie sirio turbo 5000 co prawda 2m długości ale wymiata nie samowicie z tym radiem bo testowałem ją przez tydzień jak szwagier pojechał do niemiec,
krzeszak - 2011-03-13, 16:02

Pany a co sadzicie o takim zestawie ??
Alan199A +ML-145
http://allegro.pl/cb-radi...1496252943.html

piechu43 - 2011-03-13, 16:07

krzeszak napisał/a:
Alan199A +ML-145

za tą cenę bierz :OK:

krzeszak - 2011-03-13, 16:20

piechu43 napisał/a:
za tą cenę bierz :OK:

tak mówisz Michale ?? ja to laik w te klocki nie chcial bym żeby potem ojciec wieszał na mnie psy :D

Ferbus - 2011-03-13, 16:38

A ja bym wolał:
http://allegro.pl/radio-c...1495884554.html
gdyż ponieważ ma RF Gain`a :)
pzdr.

krzeszak - 2011-03-13, 16:55

Ferbus napisał/a:

Ferbus, cóż to jest ??

tomek87 - 2011-03-13, 16:59

krzeszak napisał/a:
Pany a co sadzicie o takim zestawie ??
Alan199A +ML-145
http://allegro.pl/cb-radi...1496252943.html

Dobrze zestrojone bedzie smigac az milo ;)

Ferbus - 2011-03-13, 17:06

krzeszak napisał/a:
Ferbus napisał/a:

Ferbus, cóż to jest ??

To jest regulacja czułości radia. Jak będzie zbierało za dużo śmieci, czyli będzie trzeszczało, to można sobie przykręcić czułość co zmniejszy trzaski, szumy... :)

piechu43 - 2011-03-13, 17:51

Kamil, kolega Ferbus, ma rację, to jest przydatne

Alan 109 ma tą funkcję i ten zastaw jest w naprawdę dobrej cenie,
tylko nie wiem co do bata ?? nie znam marki :co?:

krzeszak - 2011-03-13, 18:06

czyli lepiej wziąć Alana 109 ?? czytam trochę po necie i fakt co nie którzy piszą ze 199 jest bardzo czulą i potrafi szumieć, szczególnie w mieście i nie ma czym tego podregulować
piechu43 - 2011-03-13, 18:29

krzeszak napisał/a:
199 jest bardzo czulą i potrafi szumieć, szczególnie w mieście i nie ma czym tego podregulować

no racja, czasem jest jeden wielki pisk i hałas, zgadza się
krzeszak napisał/a:
czyli lepiej wziąć Alana 109

w tym wypadku zdecydowanie lepszy będzie Alan 109, dobrze je zestroić i będzie służyć długo

krzeszak - 2011-03-13, 18:36

No to trzeba brać ten zestaw i się nie czaić. Dzięki wielki koledzy :oklaski:
twety100 - 2011-03-13, 18:39

krzeszak, ja bym ci proponował taki zestaw http://allegro.pl/cb-radi...1495189469.html fakt cena wyższa ale radio z wyższej półki niż alan i ma więcej przydatnych funkcji takich jak np. ANL (redukcja szumów) i LOCAL zmiejszenie zasięgu radia o połowę (przydatne w mieście) i gruszką sie pobawisz :diabełek: :diabełek: :diabełek: :diabełek:
Ferbus - 2011-03-13, 18:40

piechu43 napisał/a:
Kamil, kolega Ferbus, ma rację, to jest przydatne

Alan 109 ma tą funkcję i ten zastaw jest w naprawdę dobrej cenie,
tylko nie wiem co do bata ?? nie znam marki :co?:

Marki Sirio nie znasz? Jest ml Presidenta, Midlanda i Sirio (jeśli chodzi o oryginały).
Sirio jest lepiej wykonana od Midlanda, co prawda Midland jest nieco dłuższy bo ma 163cm, a Sirio faktyczne 145cm, ale na dobrą sprawę to są prawie takie same anteny.

W tym przypadku co kto woli ;)

Ja mam AS-100 od Sirio i chwalę :D

A radio tak jak mówiłem Alana 109, ma ono też filtr anl (nie wiem jak w 199) i nie ma FM, ale w PL to nie przydatna opcja :] bo praktycznie każdy nadaje w AM.

twety100 napisał/a:
krzeszak, ja bym ci proponował taki zestaw http://allegro.pl/cb-radi...1495189469.html fakt cena wyższa ale radio z wyższej półki niż alan i ma więcej przydatnych funkcji i gruszką sie pobawisz :diabełek: :diabełek: :diabełek: :diabełek:

Mam to radio i chwaliłem do puki nie przyjarałem końcówki mocy (pierdzielony hustler... :młotek: ) ale tak jak napisałeś to już inna kasa...

krzeszak - 2011-03-13, 18:43

twety100 napisał/a:
krzeszak, ja bym ci proponował taki zestaw

Nie no decyzja padła na ALAN tylko nad modelem jest dylemat 109 czy 199 ??

twety100 - 2011-03-13, 18:45

Ferbus napisał/a:
chwaliłem do puki nie przyjarałem końcówki mocy (pierdzielony hustler... )
ono strasznie nie lubi badziewnych anten u mnie śmiga z sirio i jest gicior
twety100 - 2011-03-13, 18:49

krzeszak napisał/a:
109
to będzie lepsze
Ferbus - 2011-03-13, 19:03

krzeszak napisał/a:

Nie no decyzja padła na ALAN tylko nad modelem jest dylemat 109 czy 199 ??

Po mojemu to nie ma co się zastanawiać i brać 109 z tej aukcji co Ci podałem. No chyba że znajdziesz jeszcze taniej, albo wolisz ML od Midlanda.
Z tego co mi się o uszy obiło to Sirio ma jeszcze podobno lepszy magnes.
Kupuj chłopie, kupuj ;)

twety100 napisał/a:
ono strasznie nie lubi badziewnych anten u mnie śmiga z sirio i jest gicior

No to przekonałem się na własnej skórze... zresztą opisałem to zajście kilkakaście postów wyżej ;)

pzdr.

piechu43 - 2011-03-26, 20:23

i jak tam radyjko ?? kupione ??
Ferbus - 2011-05-11, 15:47

A ja w końcu zmieniłem swoje TTI 881 na Harrego II ASC :)
Kurde, z tti byłem zadowolony (prócz końcówek mocy), ale teraz różnica jest KOLOSALNA (na korzyść presidenta).
ASC mam nie poprawione, ale i tak jestem zadowolony ze zmiany, w najbliższym czasie wysyłam do Sinad`u na modyfikację :)

Ferbus - 2011-08-20, 23:59

Dziś pozbyłem się mojego zestawu - President Harry II ASC oraz antena Sirio ML-145, sprzedałem za 350zł...
Teraz czekam na nowy zestawik:
President Valery made in Philippines + Sirio Delta 27.
Antenka montażowa, helikalna, 95cm (odbiór porównywalny z ML-145, nadawanie lepsze od AS 100).
Bacik leci w dziurkę :) - tak, tak będę kaleczył swój Ferbowóz :D antena będzie z tyłu dachu.

Mam nadzieję że wszystko dotrze do mnie w tygodniu i będę mógł zamontować antenę w weekend.
Postaram się sporządzić fotorelację z montażu :)
Pzdr.