Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - silnik pracuje nierówno

pem - 2007-11-19, 12:13
Temat postu: silnik pracuje nierówno
Rano po odpaleniu na benzynie silnik pare sekund pracuje równo a póżniej zaczyna się dusić, pracuje tak jakby na trzech garach. Na gazie wszystko jest ok. Sondę lambda już wymieniłem i nić nie pomogło. Może to wina jakiegoś czujnika? Porszę o pomoć
Paweł J. - 2007-11-19, 12:25

pem napisał/a:
Może to wina jakiegoś czujnika? Porszę o pomoć

Możliwe że czujnik temperatury.

Inne propozycje to filtr paliwa, filtr powietrza....może cos z prądem :hmmm:

pem - 2007-11-19, 12:33

po rozgrzaniu już jest wszystko w porządku. Może wiesz jak sprawdzić czy ten czujnik sprawny
Paweł J. - 2007-11-19, 12:39

pem napisał/a:
Może wiesz jak sprawdzić czy ten czujnik sp

Spróbuj go odłączyć....poprostu wyciągnij wtyczkę i obczaj czy będzie jakaś różnica. A po rozgrzaniu jaka temperaturę podaje zegar???

Ale być może jest coś nie tak z wtryskiem....

Ja też to przechodziłem a mianowicie po odpalenie na benzynie chodził nie równo i się dusił po przełączeniu na gaz wszystko przechodziło. Wystarczyło nawet na sekunde przerzuicic na gaz a potem znowu na benzynę i było juz ok. Pomogło to ze przegoniłem go kilka kilometrów na benzynie i wszystko wróciło do normy i od tej pory zawszy gdy odpalam na zimnym silniku to pozwalam żeby troche dłuzej pochodził sobie na benzynie a potem na gas.

pem - 2007-11-19, 13:16

zegar podaje 90 st.

[ Dodano: 2007-11-21, 16:03 ]
Poczytałem trochę forum i wnioskuje żę to może być wina wtrysku lub poduszki pod wtryskiem. Jak sprawdzić czy to wina poduszki? Czujnik temperatury mam sprawny.
Dodam że spalanie na benzynie jest bardz duże.