Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Dziwny odg³os

palysa - 2006-05-05, 23:03
Temat postu: Dziwny odg³os
Mam problem z swoim Ventkiem podczas krecenia kierownica s³ychac dziwny dzwiek cos w rodzaju warczenia, my¶la³em ze to pompa wspomagania ostatnio wymieni³em olej ale to nic nie da³o. Zrobi³em równiez test krecenia kierownica bez wlaczonego silnika i nadal s³ychaæ ten dzwiek, zastanawiajace jest to ze podczas niskiej temperatury do 5 stopni (otoczenia) nie ma tego zjawiska. Moze kto¶ wie co to moze byæ, czy mam szukaæ tego w przek³adni kierownicy czy moze to swozeñ waczacza. [/b]
Gavel - 2006-05-05, 23:10

Poczytaj ten temat: http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=186
palysa - 2006-05-05, 23:23

Dzieki za odpowiedz ale problem który by³ opisany w linku jaki poda³e¶ dotyczy³ innego zjawiska ni¿ u mnie. U mnie nie jest to pisk tylko co¶ w rodzaju warkotu i wystepuje w przy skrecie we wszytkie strony, tylko na postoju i równie¿ kiedy pompa nie pracuje.
Gavel - 2006-05-05, 23:58

Ró¿nice problemów zauwa¿y³em ale poda³em linka bo jest tam opisanych kilka opcji które mog± u Ciebie powodowaæ ten warkot choæ oczywi¶cie mo¿e to byæ niestety co¶ innego..
spyro - 2006-05-06, 11:10

Dok³adnie, przeczytaj ca³y ten post, bo rozpisywali¶my siê o wszelkich mo¿liwo¶ciach!Zacz³±bym sprawdzanie od paska i ko³a pasowego wspomagania
palysa - 2006-05-06, 12:20

Ok po dok³adnym przeczytaniu tego postu pozostaje mi tylko jedna my¶l `ze moze to byæ przek³adnia lub sworzeñ wachacza, co by wskazywa³o ze dzwiek ten równie¿ s³ychaæ jak krêce kierownica na postoju bez w³aczonego silnika. A czy jest mo¿eliwe zeby to by³ dzwiek sparcia³ej gumy na os³onie przek³adni lub sworznia?, moze tutaj muszê szukaæ przyczyny.
spyro - 2006-05-06, 16:57

wiedz autem na kanal i zobacz dok³adnie od spodu czy nie masz ¿adnych luzów itp. Mo¿e to byæ co¶ z przek³adni±, u mnie z kolei jak mia³em walniêta przek³adniê to przy krêceniu kierownic± strasznie przeskakiwa³a no i p³yn od wspomagania la³ siê ciurkiem, a najgorzej by³o jak deszcz pada³ wtedy wogóle nie mog³em skrêcaæ i jak prawie wywali³em w latarniê stwierdzi³em, ¿e najwy¿szy czas zregenerowaæ przek³±dniê...
wojtek - 2006-05-06, 20:10

Bardzo mo¿liwe ¿e ten d¿wiêk to sworzeñ albo koñcówka dr±¿ka kierowniczego z ga³k± sam tak mia³em w vw golfie luzów nie by³o wiêc to ola³em,co do sworznia to jak by³em ostatnio w serwisie u kumpla to przyjecha³ taxiarz passatem i mnia³ podobny problem paskudny d¿wiêk skrzypienia,okaza³o siê ¿e to w³a¶nie sworzeñ...wiêc wszystko jest mo¿liwe ale lepiej to sprawd¿ dok³adnie.pzdr
palysa - 2006-05-06, 20:22

Dzieki wszystkim za rade w przysz³ym tygodniu bedê mia³ czas to sprawdze mam nadzieje ze nie bedzie to przekladnia, bo regeneracja bedzie chyba kosztowna?.
spyro - 2006-05-07, 10:44

kupno nowej przek³±dni jest wogóle nie op³acalne bo jest to parê tys z³, ja za regenracjê swojej zap³aci³em 500 albo 600 z³, nie pamiêtam ju¿ dok³±dnie, tylko trzeba znale¼c warsztat, który tylko tym siê zajmuje, w £odzi jest tylko jeden takowy, ale robi± tylko i wy³±cznie przek³±dnie kierownicze i daj± na robotê najwiêcej gwarancji...
BANDERAS_RR - 2006-05-12, 12:32

to ja wole przekladnie z rozbitka na te regenerowane nie moge patrzec mi do kadeta wykasowali 400pln i wytrzymala 2 miechy i objawy wrocily a mechanik nie chcial mi uznac reklamacji
spyro - 2006-05-12, 12:38

Pewnie oddales do jakis paprochów, ja ju¿ je¿d¿ê parê lat po regenracji, warsztat da³ normaln± gwarancjê na pi¶mie i nic jak narazie siê nie dzieje, a kupinie z rozbitka mo¿e skoñczy æ siê tym, ¿e padnie ci po roku bo skad mo¿esz wiedzieæ, æzy w rozbitku nie by³± przek³±dnia w taki samym stanie jak twoja popsuta...Wolê zregenerowaæ...
BANDERAS_RR - 2006-05-12, 13:45

po czesci masz racje ale taka przekladnie mozna wyrwac za 200 i jedziesz a jak jest podejrzana to mozna im oddac
palysa - 2006-07-22, 08:13

Witam
Naszczêscie nie by³a to przek³adnia tylko sworzeñ ju¿ wszytko w porzadku Dzieki za rady