|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Woda w bagazniku?
Cybul - 2007-12-09, 10:12 Temat postu: Woda w bagazniku? Strasznie skrapla mi sie woda w bagazniku tzn jak otwieram bagaznik to na pokrywie od spodu jest pelno kropelek wody, czy to normalne ze w srodku mam cieplo a na zewnatrz zimno i sie tak robi?? bo nei wiem czy to normalne ale chyba nie bardzo. co moze byc przyczyną??
Paweł J. - 2007-12-09, 13:01
Mi tez troche się skrapla od środka, nie jest tego dużo ale kilka kropel czasami sie znajdzie. Mam na myśli zimę.
Morfeusz142 - 2007-12-09, 16:12
Pewnie masz mokrą albo bardzo wilgotna wykładzine w kufrze, stąd to skraplanie.
spyro - 2007-12-09, 22:08
dokładnie, albo pod wykładziną te a'la styropiany zobacz, mi kiedyś pod tym wszystkim się zbierało.
yahoo - 2007-12-09, 22:15
e tam, ja mam suchutką wykładzinkę i boczki, a i tak się skrapla - nie ma siły wilgoć i niska temperatura
ostatnio jeździłem bez wykładziny i boczków, z zupełnie pustym bagażnikiem przez kilka dni, a klapa od wewnątrz i tak była mokra
spyro - 2007-12-09, 23:23
e to coś nie tak, bo odkąd mam uszczelnione wszystko to nic mi sie nie skrapla w bagażniku.
Morfeusz142 - 2007-12-10, 08:13
U mnie spód klapy zachodzi parą, ale żadnych kropli nie ma nigdy. Nic nie kapie.
Paweł J. - 2007-12-10, 11:32
A może zależy to od tego czy samochód jest garażowany. Bo jeśli stoi na dworze to temperatura w bagażniku jest taka sama lub zbliżona do temperatury na zewnątrz. Co innego gdy samochód wyjedzie z ciepłego garażu na mróz i w tedy na klapie bagażnika (od wewnątrz) może powstawać para w skutek różnicy temperatur.
Nie wiem czy też instalacja gazowa nie ma nic z tym wspólnego. ja np.mam butlę 60litrów i czasami zauważam jak butla pokrywa się jakby rosą do poziomu znajdującego się w niej gazu. Ale to bardzo sporadyczna sytuacja. I nie wiem czy to ma coś wspólnego z klapą bagażnika.
Kolejna sprawa to np. podświetlanie tablicy rozdzielczej. Może światełka nie są dobrze przykręcone lub mają padnięte uszczelki które łapią wilgoć z zewnątrz.
bobas - 2007-12-11, 17:24
a moze to bedzie juz uszczelka albo moja taka teoria jedziesz masz wloczone ciepło, całe to ciepło ucieka na tył auta aż do bagażnika, wtedy masz ciepło w bagażniku a jak zostawiasz auto w tedy na długi okres np. na noc o wtedy zbiera się wilgoc w bagażniku i skrapla się. Mam ten sam problem
Paweł J. - 2007-12-11, 17:29
bobas napisał/a: | całe to ciepło ucieka na tył auta aż do bagażnika, wtedy masz ciepło w bagażniku a jak zostawiasz auto w tedy na długi okres np. na noc o wtedy zbiera się wilgoc w bagażniku i skrapla się |
Też myślę w podobny sposób. Jeśli ktos jeździ dłużej to normalka że w bagażniku zbierze sie ciepło a co za tym idzie-wilgoć. Podobnie dzieje się w oknach w domu. Jeśli nie ustawisz (okien w domu) na termo-wentylację to czasami zbierze się kilka kropel wody na ramie.
yahoo - 2007-12-11, 21:36
Morfeusz142 napisał/a: | U mnie spód klapy zachodzi parą, ale żadnych kropli nie ma nigdy. Nic nie kapie. |
no u mnie też nie ma wody po kostki, ale klapa od środka wilgotna się robi
pyza_snk - 2007-12-12, 11:55
A u mnie drodzy koledzy normalnie jest mokro, gdzieś dostaje się woda, myślałem, że przez lampy, wykreęciłem, zasylikonowałem i owszem pomogło, jest mmniej wody ale nadal mokro:/ Niemam pojęcia jak dostaje się woda.
Paweł J. - 2007-12-13, 17:18
pyza_snk napisał/a: | Niemam pojęcia jak dostaje się woda. |
Uszczelka, lub moze przez dziury w których montuję się blendę
|
|