|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - luzna dzwignia zmiany biegow
fiDELL - 2007-12-12, 16:41 Temat postu: luzna dzwignia zmiany biegow Witajcie,
Dzisiaj czolgam sie z rana do warsztatu gdy w pewnym momencie cos mnie zaniepokoilo. Otoz dzwognia zmiany biegow ma dosyc powazne luzy, ot lata sobie na boki [po 1-2 cm na kazda ze stron] bez wzgledu na wlaczony bieg.
Sprzeglo chyba jeszcze jest [bierze u gory], ale nie auwazylem roznicy zmieniajac biegi z wcisnietym sprzeglem a robiac to bez niego.
Coz sie moglo znowu skaszanic?
Mechanik chwile sie przejechal, pozminial biegi, ale nic konkretnego nie powiedzial
Paweł J. - 2007-12-13, 18:41
fiDELL napisał/a: | Otoz dzwognia zmiany biegow ma dosyc powazne luzy |
Po prostu, jak na moje oko, wytarł sie mechanizm, ten idący od lewarka do skrzyni.
fiDELL napisał/a: | Sprzeglo chyba jeszcze jest [bierze u gory] |
Jeśli bierze u góry (samej góry?) to sie kończy. Sam sie o tym przekonałem.
fiDELL napisał/a: | nie auwazylem roznicy zmieniajac biegi z wcisnietym sprzeglem a robiac to bez niego. |
Co? Przy włączonym silniku zmieniasz biegi bez sprzęgła??? i Wchodzą??
fiDELL - 2007-12-13, 19:09
Tygrysisko napisał/a: |
Po prostu, jak na moje oko, wytarł sie mechanizm, ten idący od lewarka do skrzyni. |
zestaw naprawczy z IC pomoze?
Cytat: |
Co? Przy włączonym silniku zmieniasz biegi bez sprzęgła??? i Wchodzą?? |
A jakze, nawet lepiej niz ze sprzeglem,
A co, nie powinny?
Paweł J. - 2007-12-13, 19:19
fiDELL napisał/a: | zestaw naprawczy z IC pomoze?
|
Kurcze, tego nie wiem, bo ewego zestawu nie widziałem. Sam zestaw chyba obejmuje tylko te pierdoły tu przy skrzyni a wydaje mi się że problem tkwi tuż przy drążku, a dokładniej mówiąc pod drążkiem.
fiDELL napisał/a: | A jakze, nawet lepiej niz ze sprzeglem, język
A co, nie powinny? |
mechanikiem nie jestem ale biegi piwinny zazwyczaj wchodzić po wciśnięciu sprzęgła...
fiDELL - 2007-12-13, 19:42
Tygrysisko napisał/a: | fiDELL napisał/a: | zestaw naprawczy z IC pomoze?
Kurcze, tego nie wiem, bo ewego zestawu nie widziałem. Sam zestaw chyba obejmuje tylko te pierdoły tu przy skrzyni a wydaje mi się że problem tkwi tuż przy drążku, a dokładniej mówiąc pod drążkiem. |
A to sobie oblukaj:
http://sklep.intercars.com.pl/
katalog:
VW -> VENTO (1H2) -> 1.8 -> Zestaw naprawczy drążka zmiany biegów -> Drążek mechanizmu zmiany biegów -> Przełączanie biegów, wewnętrze -> Przełączanie biegów, zewnętrzne -> Osłona drążka/dźwigni zmiany biegów -> Element drążka zmiany biegów -> Drążek/dźwignia zmiany biegów -> Tuleja drążka zmiany biegów
[quote=]mechanikiem nie jestem ale biegi piwinny zazwyczaj wchodzić po wciśnięciu sprzęgła... |
Eee... w astrze 2 i mondku 2 tez mi wchodza bez sprzegla, chociaz juz nie tak latwo jak w ventce...
Paweł J. - 2007-12-13, 20:00
fiDELL napisał/a: | w astrze 2 i mondku 2 tez mi wchodza bez sprzegla, chociaz juz nie tak latwo jak w ventce... |
Podziwiam...ja jednak zostanę przy sprzęgle.
Doombringer - 2007-12-14, 15:12
zastanawiam się, że albo skryna ci za każdum razem zgrzyta, albo jeździsz jakimś cudem na oszlifowanych kólkach w skrzyn zamiast zębatek...
sebastian - 2007-12-14, 19:11
a może masz automat, i przałączasz z 1 na 2 czy na 3
SCAND - 2007-12-14, 19:40
hehe nie no dobre sebastian
|
|