Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - niedziała wsteczny bieg

finek - 2008-01-12, 09:01
Temat postu: niedziała wsteczny bieg
A więc tak wczoraj przy ostrym chamowaniu wrzuciłem wsteczny ni zgrzytu ni nic nio i niestety niewszedł. Wszystkie biegidziałają wsteczny wchodzi ale nie działa działają tylko lampy od wstecznego. Czy poszła skrzynia
spyro - 2008-01-12, 17:01

Jezu jakto przy hamowaniu wrzuciłeś wsteczny? Niezły rajdowiec jesteś. Z Twojego opisu cienko to widzę... Pewno synchronizator wstecznego biegu poszedł, to ta lajtowa wersja, przy hardcorowej skrzynia out...
marecki2R - 2008-01-13, 05:05

Raczej na synchronizator bym nie obstawiał Spyro , Jestem pewien Że poszła zębatka wstecznego biegu, Jest ona w Venciaku poprostu sporo za słaba, przy normalnej eksploatacji w leciwych ventkach siada a co dopiero tu mówić o :kosci: zabujczym wrzucaniu podczas jazdy do przodu :diabełek: . Jest duże prawdopodobieństwo ze podczas tego chamowania koła zablokowało całkowicie a wtedy wsteczny wejdzie bez najmiejszego problemu i to bez jakiegokolwiek uszkodzenia synchronizatora ;) , puszczas hamulec i trach po zębatce wstecznego biegu :połbie: Nawet nie poczujesz ani nie usłyszysznic. A jak jeszcze powodem tego chamowania była stresująca sytuacja na drodze to tym bardziej zmysł rozpoznawczy jest wtedy prawie sparaliżowany :stop:
spyro - 2008-01-13, 13:37

Na pewno masz rację, ty już grzebałeś w skrzyni ja zaś tak strzeliłem na przykładzie mojej matuli Matiza, gdzie właśnie synchronizator padł...
misiek - 2008-01-14, 18:57

Marecki 2R a co konkretnie grzebałeś w swojej skrzyni?Bo mam w swojej mały problem, robiłem sprzęgło według książki i niestety wypadła mi ośka widełek, niby ją włożyłem ale sie okazało że nie mam wstecznego :stres: :beczy: :boisię: :( :(
finek - 2008-01-23, 13:37

skrzynia odebrana od mechanika. A oto przyczyna.
.

jaca - 2008-01-23, 14:57

Trochę się przytarła hehe
finek - 2008-02-01, 09:45

nio troszki tak.Włożyłem skrzynie a tu lipa coś stuka na wstecznym i znuw do mechanika zawiozłem zrobił mi już za darmo teraz. Dziś włoże i zobaczymy
Poldi - 2008-02-07, 23:26

a ile zapłaciłeś za wymianę tej zebatki?
finek - 2008-02-08, 16:53

300zł