Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - problem z klapa bagażnika

mckano - 2008-02-08, 12:40
Temat postu: problem z klapa bagażnika
moi koledzy, w ostatnim czasie, po tym, jak minęła zima, mam problemy z zamykaniem klapy bagażnika, za przeproszeniem tzreba tak piznąć, że juz mam połamaną ramkę rejestracji, wiem że miala ventka kiedys bardzo dawno temu lekki dzwon w tył, nie wiem czy to przez to, czy po prostu znowi zima coś wyrządziła?
spyro - 2008-02-08, 15:11

Jak otworysz klapę bagażnika to w samej klapie powinienieś miec po obu stronach takie kołeczki gumowe, nimi regulujesz położenie klapy, może sa za mocno wykręcone? Spróbuj nimi poruszać trochę je przykręcić dzięki czemu klapa będzie ciutkę niżej i zamek szybciej załapie, przez co nie beiesz musiał nią walić jak szalony :D
sebastian - 2008-02-08, 18:45

Albo wyreguluj sobie sam zamek po środku co jest. Jak otworzysz klapę, to jak jest próg bagażnika jest zamek i jego trzeba dwiema śrubkami lekko w górę podnieść. Ja też tak kiedyś miałem, że musiałem trzaskać, by się zamknęła, ale wyregulowałęm zameczek i już leciutko się zamyka :)
marmarmarek - 2008-02-10, 02:03

skoro przed zima bylo dobrze, to dziwne... jeszcze sie z tym nie spotkalem, ale byc moze zasniedzal lekko... ?
mckano - 2008-03-24, 15:22

dzisiaj mając chwilkę wolnego czasu poszedłem pobawić się do samochodu, zacząłem walczyć z tą klapą, rozkręciłem, przeczyściłem, nasmarowałem i co? pieknie się zamyka, myślę chwila, otworzyłem - przykręciłem ( nie wiem jak to sie profesionalnie nazywa ) półkę do tylnej części bagażnika i zooonk, znowu trzeba porządnie :bije: aby się ta klapa zamknęła :( jak odkręcę, to zamykam ją jednym paluszkiem, co jest

[ Dodano: 2008-03-24, 15:40 ]
[img][/img]

piru - 2008-03-24, 21:44

Kurna mckano a czy Ty czasem nie masz za bardzo rozkręconych tych gumowych kołków co są w klapie. Bo po Twoim opisie wnioskuje że jak przykręcisz tą osłonę progu bagażnika to Ci nie łapie zapadka i musisz pier olnać klapą aby załapała. Po kombinuj z tymi gumami i jest jeszcze jedna możliwość :D od zapadki do zamka jest cięgno i ono też jest regulowane jak masz bardzo mocno skręcone to też tak może być, rozkręć to cięgno i pokombinuj z tymi ustawieniami. Jak bawiłem się z włącznikiem do światła bagażnika to też później bawiłem się z zamkiem i zamykaniem bagażnika, ale poszło bez problemowo :rotfl:
mckano - 2008-03-24, 22:04

wiesz w czym problem kolego? ze ja mam tylko jedna srube do przykręcenia tej polki zasranej :stop:
spyro - 2008-03-24, 22:39

no to wizyta w ASO i kup resztę śrub.