Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - haczace biegi

darek110 - 2008-02-09, 12:26
Temat postu: haczace biegi
Czesc mam vevto tdi110KM i problem z wcodzeniem biegow , czasami musze ruszyc z 2 nie dawno wymienilem tarcze z łożyskiem ale zostawilem docisk i bez zmian a zeby tego bylo malo to szarpie jak jade na stalych obrotach a na luzie elegancko chodzi i trzyma 900obr napiszcie oco chodzi czy jedno z drugim ma cos wspolnego?? pomocy. darek
babyy82 - 2008-02-10, 15:52

No mi tez czasem jedynka nie chce wskoczyc lub wsteczny. Wczoraj jak mi padl aku to dopatrzylem sie przez przypadek ze ten mechanizm zmiany biegow co jest przy skrzyni jest luzny. Tzn w tym mechanizmie jest taki jakby odwazmik w ksztalcie luku do gory taki odlem metalowy i on luz ma. Chcialem dzis na spota podjechac i zobaczyc jak to u kolegow jest ale pogoda mi pokrzyzowala plany:P
kodi - 2008-02-10, 20:35

simka panowie ja tez mam to samo zwlaszcza jak jest zimny to jedynka i wsteczny nie wchodzi.jak cos bedziecie wiedziec to dajcie znac :dresik:
spyro - 2008-02-10, 21:39

wystarczy użyć opcji SZUKAJ, bo pisali¶my o tym wielokrotnie a tak znowu dublujecie temat...
babyy82 - 2008-02-11, 01:41

Cytat:
znowu dublujecie temat

Ja sie tylko podpiolem:P
A tak na powaznie to nie chodzilo mi o to jak to naprawic tylko chcialem sie dowiedziec czy ten ciezarek o ktorym pisalem powinien miec luz czy nie. Jak to jest w waszych furach??

darek110 - 2008-02-11, 19:54

siemka u mnie tez jest luz na tym mechanizmie a wogole to w gazecie przeczytalem ze w golfach i ventach to norma;/ mial bym jeszcze jedno pytanie. ja nie jestem mechanikiem ale czy jak wymienialem tarcze sprzeglowa i zostawilem stary docisk (wygladal na dobry)to moze on byc przyczyna szarpania na stalej predkosci na kazdym biegu oprucz jalowego ?? ???? pozdro darek
babyy82 - 2008-02-14, 16:51

No ja dokrecilem ten ciezarek (jedna srobka) tylko bo sie poluzowal i powiem wam ze roznica jest duza w przelaczaniu. Co prawda mam juz spore luzy w tym mechanizmie ale narazie nie bede tego ruszal bo biegi ladnie wchodza.