|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Jak spuścić paliwo z baku?
JAnO_ - 2006-05-20, 17:04 Temat postu: Jak spuścić paliwo z baku? Czy jest jakis sposob oprocz zrzucania baku aby wypompowac cale paliwo z baku. Bo kupilem niedawno Vento i dzisiaj wyjmowalem pompe paliwa bo byla spalona i smierdzi z tamtad rozpuszczalnikiem. Vento 1.8 55kw 1992r.
marmarmarek - 2006-05-20, 17:54
moze sprubuj starej metody wezykiem? bo inaczej sie nie da (tez pompke wymienialem)
spyro - 2006-05-20, 22:30
TeŻ miałęm ten problem, i spuściłem wszystko jak to łądnie nazwaliście wężykiem
marecki2R - 2006-05-21, 00:20
A ja też miałem taki problem i u mnie była ( i jest śróbka pod spodem) do spuszczania paliwa , nie wiem jak u innych . Jesli brak śróbki to proponuje zdemontować zbiornk i poprostu wylać paliwo będzie przynajmniej pewność ze zbiornik jest zupełie pusty a przy okazji czysty :wink:
spyro - 2006-05-21, 09:24
No ja właśnie nie mogłem znaleźć i w końcu wciągnołem wszystko co się tylko dało, jaki syf był na jego dnia, masakra... Mój mechanik miał taki swój wynalazek z jakąś pompą, że wciągnął calutki syf z dna baku...
[ Dodano: 2006-05-21, 11:11 ]
http://www.allegro.pl/ite...przedanych.html
MAPET - 2006-05-21, 13:56
rurke rozumeim przez wlew wpuszczaliscie czy wykrecaliscie pompe?
zatankowalem ostatnio paliwo na stacji co sie remontuje i wypompowywali resztki paliwa i teraz jak mam juz wskaznik na rezewrwie to auto traci polowe mocy
spyro - 2006-05-21, 21:33
Mapet, nie czekaj tylko wyczyśc zbiornik paliwa, kumpel miał tak w megance i doprowadził do zatkania wtrysków w silników, o cenie nowych nie będę wspominał bo była powalająca...
Przew wlew paliwa może być Ci ciężko bo przecież w baku jest zabezpieczenie )siatka) żeby nikt Ci nie wypompował wężykiem, najlepiej przez pompe lub w ostateczności pokombinuj z tą siatką... Ja wybrałem przez pompe, bo i tak była wtedy wymieniana:-)
MAPET - 2006-05-21, 21:54
chyba jednak spuszcze zbiornik na dol
spyro - 2006-05-21, 23:34
Oczyśc go jak najszybciej i następnym razem nie tankuj na syfkach... Ja omijam szerokim łukiem stacje nie firmowe, nie zależnie jak super wyglądają i ile lat są na rynku, tyle dużych koncernów. Może i to nie jest patriotyczne podejście, ale niestety w polskich realiach nie da się inaczej...
MAPET - 2006-05-21, 23:55
to byl ORLEN tyle ze przed rozbudowa i wymiana zbiornikow
spyro - 2006-05-22, 08:38
Orlen nie Orlen, ale lipa, wiesz, że jeśli masz paragon lub fakturę to możesz ich obiążyć kosztami naprawy auta, szczególnie teraz gdy jest tak głośno o chszczonym paliwie...
marmarmarek - 2006-05-22, 16:52
srubka dobra sprawa-ale jak przez nia "syf" wybrac? ja jak pompke wymienialem, to z reka na sercu-w baku bylo czysciutko! moze to przez to, ze za duzo na polskich stacjach nie zdazylem potankowac, bo od razu w gaz poszlo autko...
browar1 - 2006-05-25, 23:14
najlepiej zdejmnij przewud od przelewu uruchom silnik a pompka paliwowa sama ci wypompuje
marmarmarek - 2006-05-26, 01:32
pompka tak nisko nie siegnie, a pozatym jak sie skonczy, to sie spali:) zreszta-z tego co napisal juz jest spalona
browar1 - 2006-05-26, 18:46
przeciez pompka pracuje caly czas podczas pracy silnika a przelew jest pote by nadmiar wpompowanego paliwa cofnonc w zbiornik jak ona sie moze spalic
marmarmarek - 2006-05-27, 11:31
zaluz sobie instalacje LPG-zobaczysz, ze moze
browar1 - 2006-05-27, 21:57
no to sie zgodze ale przy samym paliwie niema najmnieszego prawa bo coby bylo gdyby sie tak szybko zuzywala pozdrowienia
spyro - 2006-05-28, 01:21
Ano sam już spaliłem przez LPG pompkę, teraz zastanawiam sięnad założeniem tego modułu, który wyłącza pompę jak tylko przejdziena gas...
marmarmarek - 2006-05-28, 03:17
Spyro-polecam a tak-no niby od czego mialaby sie spalic... (no chyba, ze tak jak kolega napisal smierdzi rozpuszczalnikiem z baku-moze ktos probowal cos innego tam zalac, albo na stacji cus bylo, co jej dobrze nie smarowalo)
spyro - 2006-05-28, 09:48
Teoretycznie powinno być pół baku benzyny jak jeździ sięna LPG żeby pompa miała się w czym "pluskać", ja mam zawsze koło 10 litrów, więc muszę założyć coś takiego żebym znowu nie spalił pompy, co prawda teraz są pompy po 100 zł na ALlegro, ale nie wiem jak to wogóle działa, a za swoją dałem prawie 300 zł, więc szkoda mi jej...
BANDERAS_RR - 2006-05-28, 12:13
no w golfie to wymontowalismy zbiornik bo wezykiem to wszystkiego nie sciagniesz
browar1 - 2006-05-28, 19:14
niesciągniesz bo zdaje sie ze jest pileczkawe wlewie na wygienciu przerabialismy to wgolfie a ztego co wiem przewaznie wszystki vw maja ten uklad (zeby sie paliwo niecofalo)ale niechce mieszac pozdrowienia
marmarmarek - 2006-05-28, 20:06
admin napisał/a: | teraz są pompy po 100 zł na ALlegro, ale nie wiem jak to wogóle działa |
-moge poweidziec, ze poki co mi dziala odpukac oczywiscie.
spyro - 2006-05-29, 11:44
no to jest jakaś alternatywa... A były na niej jakieś napisy czy golizna bez niczego?
marmarmarek - 2006-05-29, 12:27
nic-zadnego znaczka, napisow. kto wie, gdzie ja skladali... ale jak mam ten wylacznik pompki, to sie ona za bardzo nie przemecza i mam nadzieje, ze troszke pochodzi.
spyro - 2006-05-30, 23:23
marmarmarek napisał/a: | Spyro-polecam Smile a tak-no niby od czego mialaby sie spalic... |
No i napisali w Auto Świecie nt. tych modułów co wyłączają pompę paliwa, chyba jednak zrezygnuje z zamontowania tego urządzenia...
MAPET - 2006-05-31, 00:10
ktos bak zdejmowal w ventce?
spyro - 2006-05-31, 00:46
Na szczęście jeszcze nie, a co jednak nie udało się usunąc syfu z baku beż jego ściągania?
MAPET - 2006-05-31, 00:49
nie probowalem jeszcze ale mam nad pompa butle z gazem i eni weim czy nei prosciej opuscisc bak i bedzie dostep lepszy...
spyro - 2006-05-31, 00:51
no napewno bo tak będzie ci ciężko przez butle grzebac....
marmarmarek - 2006-05-31, 01:19
ja odkrecilem butle jak do pompki sie dokopywalem-zle nie bylo... a co do artykulu, to ktos sie juz tu wypowiadal, ze wtryskiwaczom nic stac sie nie moze... jutro wstapie jeszcze do tego elektryka, co mi to zakladal i sie dokladnie spytam...
spyro - 2006-05-31, 01:32
No ja dzisiaj pytałem mojego elektryka ile by wzioł za założenie takiego urządzonka i zaczeliśmy o tym gadać no i stwierdził, żebym odpuścił, no chyba że mam full pieniędzy na nowe wtryskiwacze...
Nie mam pojęcia ile w tym prawdy, może się okazać, że jest to bzdura, ale wolę dmuchać na zimne...
marmarmarek - 2006-05-31, 01:36
tos mnie zmartwil... jutro to sprawdze
spyro - 2006-05-31, 01:37
Narazie się nie martw na zapas, możliwe, że to kolejna bujda, ale z drugiej strony co by im zależało na ściemnianiu. Pogadaj z kimś znającym się narzeczym wiesz elektryk, któy sam Ci to założył może gadać coś zupełnie innego, bo może być mu głupio, ze sam Ci wcisnłą, jeśłi rzeczywiście tak jest,może jakiegoś innego mechaniora...
marmarmarek - 2006-05-31, 01:39
ale ten co mi to zakladal, to naprawde swietny fachowiec (zeby do niego auto zawiesc do naprawy, to miesiac w kolejce...) naprawde znaja sie na rzeczy
[ Dodano: 2006-05-31, 01:40 ]
pozaytm jest bardzo uczciwy. (po co by zakladal mi cos, co zabezpiecza pompke przed spaleniem odbierajac sobie kolejna robote? )
marecki2R - 2006-05-31, 01:42
Ja tam u siebie z paliwem po niżej rezerwy nie schodze , miałem już awarie pompki i mam nauczke , a co mi szkodzi zostawić w baku te 7 itrów benzynki . . . W końcu to Ventyl należy mu się
spyro - 2006-05-31, 04:11
ja staram się mieć te 10 litrów w baku, ale podobno najlepiej mieć conajmniej połówę baku zawsze, ale powiem szczerze, że chyba nigdy tak nie miałem odkąd ma LPG...
marmarmarek - 2006-05-31, 12:27
bo w zasadzie, to to paliwo traci swoje wlasciwosci w tym baku... ja od kiedy mi sie ta pompka spalila (mimo, ze mam ten wylacznik) to mam cos w okolicach polowy zbiornika
[ Dodano: 2006-06-02, 00:48 ]
dobra-mojego elektryka zapomnialem sie spytac... :| ale poczytajcie tutaj-coprawda kazdy mowi cos innego prawie . ale zawsze rzuca to jaies swiatlo na sprawe...
http://www.csk.pl/~bialob...topic.php?p=879
Yeti - 2008-07-25, 17:08
W poprzednim poście dowiedziałem sie ze w zbiorniku paliwa jest jakaś siatka i w związku z tym jak jej sie pozbyć bo nie mogę spuścić paliwa wężykiem
Poradźcie
spyro - 2008-07-25, 22:09
Beny, po pierwsze wileki PLUS dla CIeie że poszukałeś a nie zakładałeś nowego tematu.
Co do wywalenia tej siatki. TO po pierwsze zobacz czy ją wogóle masz bo nie wszystkie Ventki ją miały!
Jej demontaz jest upierdliwy, bo musiałbyś bak zdemontować, bo innego dojścia do wlewu nie widzę... Pamiętam u mnie jak trzeba było spuścić paliwo, nie dało rady inaczej jak demontaż baku... Chyba że znowu kłania sie różnorodność Ventek i nie wszystkie tak mają...
sebastian - 2008-07-25, 23:06
Mi, przy wymianie pompy paliwa, spuszczali paliwo poprzez odkręcenie wieczka w bagażniku, czyli tam, gdzie ta pompa się znajduje. A, że trzeba było spuścić, gdyż miałem caluśki bak zalany, do pełna to się męczyli z tym dobry kawał czasu, powolutku do butelki, później do kanistrów, i tak ze 20 litrów spuścili, nim można bbyło swobodnie dostać się do pompy i ją wyjąć. A co da demontarz baku, jak to pieruństwo jest w środku?
spyro - 2008-07-25, 23:07
Ale to połowiczne rozwiązanie, bo nie spuścisz chęchów z dna. U mnie właśnie chodziło o wywalenie syfu z baku po wielu latach używania, bo jakie byś nie tankował paliwo to lata lecą syf osada na dnie... U mnie to normalnie błotko było na dnie zbiornika, a mechanik który wymieniał mi pierwsza pompę paliwa stwierdził ) i dzięki Bogu że taki sumienny) że skoro pompa poprzednia wytrzymała 10 lat to na pewno na dnie zbiornika jest niezły syf). I w ten sposób wyczyścił całe dno zbiornika.
sebastian - 2008-07-25, 23:28
spyro napisał/a: | Ale to połowiczne rozwiązanie, bo nie spuścisz chęchów z dna | W moim przypadku chodziło tylko o samą wymianę pompy, nie było czasu, ani nawet nie pomyślałem, by to zrobić jeszcze. Stara wytrzymała długo, pewnie i od nowości, bo oryginales to był. Nowa, choć zamiennik - działa już bardzo dobrze ponad rok i jakoś nie narzekam, pomimo, iż czasami jednak zdarza mi się doprowadzić skrajne położenie wskazówki poziomu benzyny na pierwszą, czyli ostatnią, czerwoną, kreseczkę. Staram się tego nie robić, ale czasami jednak, jak nie ma kiedy w danej chwili zatankować, a potrzeba szybko tu, czy tam...
spyro - 2008-07-25, 23:48
U mnie to samo, poprzednia od nowości autka. Następna pompa, jako że internetowa sprzedaż wtedy nie była tak rozwinięta jak teraz to wyrwałem jakąś podróbkę za super cenę jak na warunki w tamtych czasach: coś koło 300 czy 400 PLN, nie pamiętam dokładnie. Ale i ta padła, teraz mam jakaś tanioszkę za 150 czy coś koło tego:D (kupiona w Łodzi, zależało mi na czasie, więc nie mogłem czekać na pompę z allegro za 60 PLN). No bo po co przepłacać skoro i taka za 300 padła po 2 latach...
marmarmarek - 2008-07-26, 00:52
spyro napisał/a: | nie mogłem czekać na pompę z allegro za 60 PLN). | ja tam murem za nimi stoje... lepiej wydac 2 razy 60 zl, niz raz 300 (i tak padnie jak bedzie miala...) a na ostatniej od chinskich dluuugo jezdzilem
sebastian - 2008-07-26, 16:17
marmarmarek napisał/a: | lepiej wydac 2 razy 60 zl, niz raz 300 |
Niby tak, ale te tanie pompy, to nawet w samych ogłoszeniach, jak czytałem kiedyś, było napisane, że żywotność tej pompy to 7000 godzin, czy coś koło tego, a więc kilka miesięcy, więc to się moja z celem trochę. Ja dałem za swoją coś ze 200 zł i to bez marży, po prostu po cenie zakupu. i Jeżdzę dalej.
spyro - 2008-07-26, 23:51
MArek na tym długo jeździł i gdyby nie dzwon pewnie dalej by jeździł. Ja wtedy nie mogłem czekać tak długo az paka dojdzie, więc kupiłem tanią pompę w sklepie w
Łodzi...
marmarmarek - 2008-07-28, 11:31
spyro napisał/a: | Arek na tym długo jeździł i gdyby nie dzwon pewnie dalej by jeździł | caly czas mam ta pompe (z calym plywakiem i reszta wyciagniete ) i jak cos (odpukac) z ta co mam teraz sie stanie, to tylko calosc przekladam.
|
|