|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - sprężyny na tył od paska B3
piru - 2008-02-25, 14:10 Temat postu: sprężyny na tył od paska B3 Właśnie się szykuje do wymiany amorków+sprężyn. Mam zamiar sprężynki założyć od paska B3 wiem, wiem że dupsko się podniesie jakieś 10 cm i glebowcy zaraz podniosą larum że to profanacja dla Ventki. Spyro doradzał niedawno wzmacniane za jakieś 380 zł/kpl ale do paska są o niebo tańsze 90-120 zł/szt. Moja prośba dotyczy tych ludzików z forum co mają takie rozwiązanie w swoich furkach coby podesłali zdjęcie jak to wygląda i jak się z tym jeździ . U mnie gleba nie wchodzi w rachubę bo worze w bagażniku po 200-300 kg od czasu do czasu i przyczepka na wakacje więc przy obecnym rozwiązaniu dupsko mi prawie trze o glebę. Proszę o fotki i sorki za długiego posta.
Morfeusz142 - 2008-02-25, 14:32
Radzę posłuchać Spyra. Auto nie będzie się dobrze prowadziło jak podniesiesz je o 10 cm. Poza tym ventka wyglądać bedzie jak wóz drabiniasty a to "profanacja". Przerabiałem to jak sprzedali mi i załozyli do vento za długie amortyzatory.
piru - 2008-02-25, 14:58
Morfeusz142 napisał/a: | Radzę posłuchać Spyra. Auto nie będzie się dobrze prowadziło jak podniesiesz je o 10 cm. Poza tym ventka wyglądać bedzie jak wóz drabiniasty a to "profanacja". Przerabiałem to jak sprzedali mi i załozyli do vento za długie amortyzatory. |
Oki rozumiem ale cena 380 zł jest dość duża. Widziałem że są sprężyny ,,ala wzmacniane" do Vento na allegro. Jak Wam się widzi takie rozwiązanie ? Czy lepiej dobry amor monroe i dobra sprężyna np. magnum
kovval - 2008-02-25, 15:03
ja mam te spezyny na tyle. a przod ....obnizony lekko. wyglada jak wygada. juz sie przyzwyczailem....na zime i deszcze moze byc. ale na lato - nie wyobrazam sobie tego
spyro - 2008-02-25, 18:40
Widziałeś reklamę Żywca? Prawie jak... To wszystko co mówisz to prawie jak wzmacniane sprężyny które mogę Ci załatwić. Może i nie są najtańsze ale za to nigdzie takich nie ma. Ci co założyli je w swoich Ventkach potwierdzą ich jakość oraz to jak Ventka trzyma sie na zakrętach na nich, ile można władować do bagażnika i ogólnie jak sie jeździ na nich, sprężyny od Passata kombi sa twarde jak cholera a co za tym idzie tył auta dziwnie sie zachowuje... Zresztą ręczę, że w końcu co byś nie założył to zdejmiesz i zamówisz te sprężynki wzmacniane...
Także coś za coś, albo tanio albo dobrze - to są sprężyny robione na zamówienie na miarę, nie taśmowo jak wszystkie, dlatego tez liczą sobie za nie więcej... Ja nic z tego nie mam, chce po prostu pomóc bo sam zanim na nie wpadłem długo męczyłem się z rożnymi wynalazkami w swoim Vento , aha, sorki, mam coś z tego - kolega Lisu piwko mi postawił za pomoc
piru - 2008-02-26, 11:10 Temat postu: spyro spoko, spoko Spyro ja nawet nie zakładałem że coś z tego masz, nawet jeśli miałbyś na dobra flaszkę to nie widziałbym nic w tym zdrożnego w końcu dzięki Tobie istnieje możliwość zamówienia tych sprężyn. Ja tylko pisze że cena w stosunku do normalnych sprężynek jest wysoka. Może i masz racje że i tak w końcu zamówię te sprężynki. Będę na razie eksperymentować i zamówię sprężyny u kowala samochodowego co mam go po sąsiedzku i zgadałem się z nim że przygotuje takie cuda na próbę (darmo) a jak się sprawdzą to będzie kolejna alternatywa do standardowych sprężynek. Kowal jest dość konkretnym gościem z dużym doświadczeniem i może coś ciekawego wymyśli. W każdym razie do tematu pewnie jeszcze nie jednokrotnie będziemy wracać a ja na temat kowalowych sprężynek jak coś to będę informować.
spyro - 2008-02-26, 11:20
no czekam z niecierpliwością na efekty, może będzie tańsze rozwiązanie...
cichy_85 - 2008-03-09, 02:23
SPYRO. A te sprężyny na zamówienie to jaki to jest koszt?? bo może będę zainteresowany ... a co sądzisz o tych + standard amory http://www.autotuningshop...ro-kit-vw-vento
spyro - 2008-03-09, 18:14
cichy_85, trochę czasu temu gdy załatwiałem chłopakom z forum to wychodziło jak 380 zł za komplet na tył. Nie ma lepszych sprężynek do Ventki, sprawdzone na wielu ventkach
cichy_85 - 2008-03-09, 18:54
A co sądzicie jakby założyć sprężyny do tyłu i do przodu od golfa III gt?? koleżka ma do sprzedania za nieduże pieniądze, ale nie wiem czy będą pasowały...
spyro - 2008-03-09, 21:10
na pewno z tyłu nie dadzą rady utrzymać kufra.
cichy_85 - 2008-03-09, 21:15
ale spróbować można... jak nie da rady to będę dalej coś kombinował... może do Łodzi po te co mówisz
spyro - 2008-03-09, 21:28
to mówię Ci z autopsji że z golfa na tył nie ma co zakładać, sam miałem takie założone przez krótki czas i to była tragedia, z pustym bagażnikiem ledwo co od ziemi sie odrywał, a jak z tyłu nie daj Boże ktos usiadł to tłumikiem o ziemie sie szura... Załóż jakiekolwiek, byle nie od golfa.
cichy_85 - 2008-03-09, 21:45
Ale od golfa GT zakładałeś? czy od zwykłego te sprężyny
misiek - 2008-03-09, 22:15
Nie wiem Spyro lansuje te sprężyny wzmacniane ja u szwagra założyłem te od paska i sie venciak już na nich buja ponad 40tys. km i sie nic nie dzieje. także jak dla mnie wydanie 380 zł na wzmacniane nie ma sensu z tego tylko powodu że są do vento typowo. Szwagier nieraz na przyczepce wozi więcej niż napisał piru i nic się nie dzieje .Moje zdanie jest takie że nie warto płacić tyle za jakieś specjalne skoro sprawę załatwiają o niebo tańsze od paska.Ale to tylko moje zdanie.Zrobisz jak będziesz uważał.
cichy_85 - 2008-03-09, 22:22
a zakładał już ktoś coś takiego?? http://www.allegro.pl/ite...eszenie_fk.html A od paska to od jakiego modelu? i czy trza z nimi coś kombinować czy wkładać jakie są??
misiek - 2008-03-09, 22:27
Ja założyłem szwagrowi od passata B3 i nic z nimi nie trzeba kombinować i zakłada się takie jakie są i się śmiga
spyro - 2008-03-09, 22:29
no napewno założyłbymbym prędzej te od passka, od Golfa nie nadaja się. I nie ma znaczeni aktóe, od GT jeszcze gorzej b będa niższe (GT miało niższe zawieszenie ciutkę). Od golfa są za miękkie.
misiek - 2008-03-10, 13:29
to fakt od golfa nie nadają się zbytnio
cichy_85 - 2008-03-10, 16:46
A jakieś opinie o sprężynach firmy waitec -30; -30, znalazłem na www.tuning1.com koszta około 400 za komplet
|
|