|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Tylne hamulce
rabenshwarz - 2008-03-11, 18:45 Temat postu: Tylne hamulce witam...zauwazylem ostatnio ze szybko wycieraja mi sie klocki przednie...wymienilem klocki.na diagnostyce wyszlo ze mam slabe tylne hamulce..wymienilem bebny na lepsze,szczeki,cylinderki bo byly chyba od nowosci(12lat)odpowietrzylem...i jest jeszcze gorzej...dodam ze hamulec reczny jest swietny,,obydwa kola piszcza na asfalcie..prosze o rade.
piru - 2008-03-11, 19:43 Temat postu: cos nie jasno opisales ten swój problem Zostały do wymiany jeszcze przewody hamulcowe, oczywiście trzeba obejrzeć pod samochodem jak z samoregulatorem siły hamowania. Może jest urwany ? Obejrzyj dokładnie, ale jak już tyle wymieniłeś pokuś się o wymianę przewodów hamulcowych.
rabenshwarz - 2008-03-11, 20:01
ogladalem samoregulator wygladal na dobry,,,a przewody??? maja jakies znaczenie sa od nowosci ale wygladaja na dobre,,,a tak wogole ile moga kosztowac takie przewody????
Hemi77 - 2008-03-11, 20:06
zmien plyn hamulcowy, i pamietaj ze hamulce po wymianie nie beda suteczne dopuki sie nie dotra,takze od razu na szlag nie zachamuje...
rabenshwarz - 2008-03-11, 20:10
Hemi77 napisał/a: | zmien plyn hamulcowy, i pamietaj ze hamulce po wymianie nie beda suteczne dopuki sie nie dotra,takze od razu na szlag nie zachamuje... |
z plynem to chyba dobry pomysł,,,a one sa raczej dotarte poniewaz reczny jest bardzo dobry sam bylem zaskoczony
i jak najszybciej zmienic plyn
marmarmarek - 2008-03-11, 20:11
Hemi77 napisał/a: | takze od razu na szlag nie zachamuje... | ale reczny dziala...
rabenshwarz - 2008-03-11, 20:18
pewnie cos z tym samoregulatorem jest nie tak... pompa chyba nie bo przod bardzo dobrze hamuje
piru - 2008-03-11, 20:27
rabenshwarz napisał/a: | ogladalem samoregulator wygladal na dobry,,,a przewody??? maja jakies znaczenie sa od nowosci ale wygladaja na dobre,,,a tak wogole ile moga kosztowac takie przewody???? |
przewody nie są drogie w 100 zł sie zamkniesz razem z płynem, tyle że kup o odpowiedniej długości ! znając VW pewnie są rózne; wymiana płynu hamulcowego obowiązkowa i obowiązkowe dokładne odpowietrzenie !
rabenshwarz - 2008-03-11, 20:43
sprobuje tak zrobic i zobaczymy co sie bedzie dzialo
piru - 2008-03-12, 07:45
rabenshwarz napisał/a: | sprobuje tak zrobic i zobaczymy co sie bedzie dzialo |
Tylko nie zapomnij później napisać na forum co wynikło z wymiany przewodów i płynu
FILKAN - 2008-03-12, 21:38
Jeśli masz korektor hamowania(wersja bez ABS-u) to warto też to sprawdzić.
rabenshwarz - 2008-03-14, 00:01
wymienilem plyn...był gesty jak olej i "rozruszalem" korektor hamowania..i ja narazie hamuja ladnie 4 kola...tylko tak jakby klocki huczaly z przodu przy hamowaniu...nie wiem dlaczego?
piru - 2008-03-14, 07:41
rabenshwarz napisał/a: | wymienilem plyn...był gesty jak olej i "rozruszalem" korektor hamowania..i ja narazie hamuja ladnie 4 kola...tylko tak jakby klocki huczaly z przodu przy hamowaniu...nie wiem dlaczego? |
Już lepiej ale jeśli tak jak piszesz klocki z przodu hałasują to albo jeszcze są nie dotarte, albo jak się już kiedyś spotkałem zawleczki (blaszki) zostały źle założone - mogły w wyniku tego wypaść(ale wtedy to hałas jest zaj....). Sprawdź też czy felgi się nie grzeją (nie cofa się tłoczek) mogli źle wyczyścić przy wymianie. Jeśli wszystko będzie oki to może huczą ale łożyska a nie hamulce
rabenshwarz - 2008-03-14, 11:05
moga byc klocki bo niedawno wymienialem (800km) mysle tez ze to moze jedna tarcza bo z jednej strony jest porysowana tak jakby jakis debil jezdzil n wytartym klocku,,(samochod sprowadzony z austri i wlasciciel wychodzi na to ze dbal tylko o olej)
piru - 2008-03-14, 13:43
rabenshwarz napisał/a: | moga byc klocki bo niedawno wymienialem (800km) mysle tez ze to moze jedna tarcza bo z jednej strony jest porysowana tak jakby jakis debil jezdzil n wytartym klocku,,(samochod sprowadzony z austri i wlasciciel wychodzi na to ze dbal tylko o olej) |
Tarcze nie są drogie aby ich nie wymienić Klocki hmmmm nie po 800 km przejechanych, chyba że kupiłeś tanie badziewie. Jeśli tarcza porysowana to i możliwe że jest krzywa na dodatek. Przetaczać się nie opłaca, a mając tarcze do d...py to i klocki szybko polecą
zlotykamil - 2010-03-08, 19:03
tak szukam i nie moge znaleźć jakiegoś opisu jak wymienić ten płyn hamulcowy...
Arcaj - 2010-03-08, 19:07
zlotykamil napisał/a: | wymienić ten płyn hamulcowy... |
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1059721
|
|