Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Wymiana paska rozrzadu

lukasz2008 - 2008-03-18, 01:22
Temat postu: Wymiana paska rozrzadu
Witam. Mam problem z wymiana paska tzn. ustawieniem kol zebatych. U mnie sa po dwa znaki na kole, znak TO i wybity punkt, nie wiem na ktore trzeba ustawic. Jesli ma ktos dokladny schemat montazu bede bardzo wdzieczny.
CichyEska - 2008-03-18, 06:51

Przedewszystkim nalezalo zapewnic sobie dostep zdejumujac oslony nastepnie poluzowac napinacz i delikatnie zdjac stary pasek uwazajac zeby nic sie nie obrocilo.Potem znow delikatnie zalozyc nowy pasek ,napinacz naciagnac i pasek hula ,nic nie trzeba ustawiac.Tak zmienilem u siebie ,godzina roboty.
marmarmarek - 2008-03-18, 10:22

znaki sa opisane w materiale w dziale download (Vento-sam naprawiam, czy jakos tak)
lukasz2008 - 2008-03-18, 14:27

no zaczol odpalac, tylko ze teraz nie chce wejsc na obroty zachowuje sie jak by nie palil na wszystkie gary, dusi sie, swiece niby suche. w sumie to cala ta kombinacja wyszla przez to ze wymienialem uszczelke pod glowica, podnioslem glowice na pare cm i wymienilem uszczelke tylko ze nie wiem czy przy tej operacji cos sie nie uszkodzilo bo nie moge dojsc z nim do ladu:(
spyro - 2008-03-19, 00:11

A wydtarczyło zlecić to profesjonalistom, a nie samemu się bawić. Warto ryzykowac dla zaoszczędzonych 50 zł?
adbaca - 2008-04-21, 17:51

apropo ustwienia rorządu na tzw "znaczniki" no więc jak wymieniałem u siebie rozrząd, pozdejmowałem wszystkie te osłony jak tu radził Ci CichyEska potem walka z śrubami mocującymi rolki no i wreszcie sie udało. Okazało sie ze według "znaków" mam przestawiony rozrząd wiec "książkowo" zostawił ustawiony złożony i okazało sie ze jest nie tak jak trzeba ponieważ po zapaleniu waliło cos w nim wiec trzeba było wrócić do ustawien które były przy poprzednim pasku tak więc ustawianie na "znaczniki" nie zawsze moze przynieśc zamierzony efekt
Hemi77 - 2008-04-21, 20:02

jak nie za bardzo widac znaki , wystarczy przed zdjeciem starego paska zaznaczyc zapunktowac , zrobic swoje odnosniki i po sprawie...
adbaca - 2008-04-21, 22:09

dokładnie robi sie tak jak napisał Hemi77 taka jest zasada