|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - cholerne sprzęgło
franz - 2008-03-22, 20:12 Temat postu: cholerne sprzęgło siemka,
wymieniam sprzęgło raz na pół roku, w mojej ventce,po prostu się rozsypuje miał ktoś taki problem??
vw 2.0 127 km 92 rocznik
krzeszak - 2008-03-22, 20:17
To raczej nie jest normalne coś musisz źle robić ,a co dokładnie Ci pada napisz trochę więcej bo trudno coś powiedzieć na tak krótki opis, co wymieniłeś i jakich zamiennikowi użyłeś, ja rok temu robiłem u siebie i zarazie jest git!!!
franz - 2008-03-23, 10:28
jak kupiłem ventkę sprzęgło padło po dwóch miesiącach, kupiłem tarczę za około 120 pln,pojeżdziłem pół roku,potem była założona z wysokiej półki za ok.250 złociszy,znowu się popsuła a teraz mam za 12 taką jak wczesniej i znów to samo;sprężyny lataja,ogólnie żle wygląda.Co do marek to nie pamiętam,aczkolwiek w sklepie mówili że dobra(ta droższa)
teraz myśle że wymienie z dociskiem tylko mam problem bo padła mi w danii i bede musiał sprowadzic ja tutaj
jaca - 2008-03-23, 11:22
Ja miałem taki problem jak ty
wymieniłem od groma razy tarcze dociski i skrzynie
teraz już mam od roku spokój
jak możesz policz ile masz ząbków na tarczy
lub zrób zdjęcie
podejrzewam że masz nie oryginalną skrzynie wstawioną od 1,8 lub dizla
i dlatego ci pada sprzęgło
ja na nowym kompletnym sprzęgle max 2000km i do wymiany był to koszmar
franz - 2008-03-23, 13:09
jak juz pisałem jestem juz w danii auto stoi na parkingu i nie mam za bardzo jak policzyć tych ząbków
mogę to zrobić jak zaczne to wymieniać,ale wtedy już bede miał nowe sprzęgło ,a nie można inaczej sprawdzić tej skrzyni?
Paweł J. - 2008-03-23, 15:04
Ale kto to sprzęgło wymieniał Ty czy mechanik?? Jeśli mechanik to kto kupował sprzęgło Ty czy on?? ja tez sprzęgło wymieniałem i kupiłem droższe, lepsej firmy, kompletne-z dociskiem itp....i po problemie.....no chyba ze jakimś cudem źle linka jest ustawiona i ciągle sprzęgło sie ślizga a co za tym idzie szybko sie ściera....
jaca - 2008-03-23, 15:36
Tak jak franz, napisał kupił auto i był ten problem
ja tak samo kopiłem i miałem problem do puki się okazało że jest wstawiona inna skrzynia
mało który zakład przy zmianie sprzęgła wnika dlaczego sprzęgło padło tylko wymienia
i tu jest ten problem jakby mechanior sprawdził od razu czy dana część jest oryginalna to by było wiadomo
a co do sprawdzenia skrzyni to są numery ale ja się na tym oznakowaniu nie znam
jedne są pod spodem skrzyni i jeszcze jedne są w środku na obudowie ale na które trzeba patrzeć też nie wiem
Paweł J. - 2008-03-23, 15:52
Tak czy siak, to wydaje mi się, że mechanik powinien to sprawdzić.....
jaca, tak zapytam, skoro śmigałeś na dwóch innych skrzyniach....są różnice w przełożeniach??
franz - 2008-03-23, 18:24
sam wymieniałem żaden problem,wszystko tak jak w ksiażkach piszą,tarcze równiesz sam wybierałem,tylko nie wiem co to ma do rzeczy??
każda część w aucie ma swój nr więc nie sądzę żeby sprzedawca dał mi sprzeglo nie od tego modelu
krzeszak - 2008-03-23, 18:40
franz, -a jak wymieniałeś tarcze to i łożysko i docisk czy tylko tarcze?
jaca - 2008-03-23, 19:10
franz napisał/a: | sam wymieniałem żaden problem, |
Zgadzam się z tobą to żaden problem też robiłem parę razy samemu
franz napisał/a: | ,tarcze równiesz sam wybierałem,tylko nie wiem co to ma do rzeczy?? |
Co masz na myśli
kopiłeś taka jak była czy inną
franz napisał/a: | każda część w aucie ma swój nr więc nie sądzę żeby sprzedawca dał mi sprzeglo nie od tego modelu |
Normalnie tak powinno być
ale bywa rożnie
[ Dodano: 2008-03-23, 19:15 ]
Tygrysisko napisał/a: | jaca, tak zapytam, skoro śmigałeś na dwóch innych skrzyniach....są różnice w przełożeniach?? |
Nie wiem od czego miałem to zła skrzynie ale była i to spora
strasznie długie biegi były
a drugą co kopiłem to od seata gt i na piątym biegu przy 160 km/h kończył mi się obrotomierz
franz - 2008-03-23, 19:17
ciężko mi powiedzieć czy kupiłem taką samą czy inną generalnie zamiennik do ventki,
ostatnim razem tylko tarcze wymieniałem,wcześniej łożysko, docisku jeszcze wcale
chyba teraz to zrobię
krzeszak - 2008-03-23, 19:38
spróbuj wymieni wszystko na raz może to pomorze, lecz jak skrzynia nie od tego modelu silnika to nic nie pomoże, a tarcza wytarta czy i na nitach wybita i wieloklin wyciuchany?
spyro - 2008-03-23, 23:48
Po pierwsze i najważniejsze, dlaczego nie wymieniasz komplety, tylko sama tarczę? Jak można nie wymienić docisku jak wszystko jest już na wierzchu.
Nie obraźcie się chłopaki, ale ja mam zrobione 250 tys km i i w 15letnim aucie jest dopiero drugie sprzęgło, także może ta Wasza wymiana powoduje że sprzęgło siada?
piru - 2008-03-24, 10:11
Tu się ze spyro zgadzam w 100% jak można nie wymieniać kompletnego sprzęgła ? Nie słyszałem aby ktoś wymieniał co pół roku któryś element od sprzęgła. Jeśli masz podejrzenia co do innej skrzyni to jedź do dobrego warsztatu i to sprawdź ! Chodź ja podejrzewam że jak wymienisz kompletne sprzęgło to Twój problem się skończy
|
|