|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Podłokietnik
mckano - 2008-03-28, 07:56 Temat postu: Podłokietnik mobilki możecie mi podpowiedzieć jaki najlepiej kupić u kogo na allegro, z łatwym montażem dość fajnego wykonania z jakim schowkiem? dziękuję
piru - 2008-03-28, 09:13
Też się przymierzałem ale mnie forumowicze przekonali że to poroniony pomysł. Argumentacja że źle się biegi będzie zmieniać i ręczny zaciągać zniechęciły mnie do zakładania podłokietnika. Jeśli jesteś na maxa napalony na ten podłokietnik to na allegro jest chyba jeden do Ventki przykręca się go dość prosto i ja miałem właśnie ten zamiar kupić. Jak kupisz i będziesz zakładał to porób foty a potem opisz czy argumentacja zniechęcająca jest trafiona. Powodzonka
spyro - 2008-03-28, 10:42
Temat rzeka, wystarczyło użyć opcji SZUKAJ i znalazł byś nawet fotki, które forumowicze robili.
MAPET - 2008-03-28, 12:07
lipa nie kupuj! zle zmianiac biegi i reczny zaciagac ... nie poelcam!
Malydd - 2008-03-28, 18:39
Osobiście widziałem podłokietnik w golfie III (2x), który został zamontowany do oparcia fotela kierowcy. Plusem takiego rozwiązania było to, że podłokietnik nie przeszkadzał w zmianie biegów oraz użyciu hamulca ręcznego...
Gavel - 2008-03-28, 21:02
Większość podłokietników z allegro montuje się śrubami do tunelu środkowego i da się to zrobić nawet bez wyjmowania foteli więc montaż to żaden problem.
Co do wyglądu i estetyki to sprawa indywidualna - jakto w życiu jednemu się podoba a drugiemu nie.
A w kwestii użytkowej hmmm...
Ja swój mam jakieś 1,5 roku i nie zamierzam się go pozbywać bo bardzo wygodnie mi się z nim jeździ.
Ciężko zaciągać ręczny? W sumie fakt ale ja na ręcznym w zakręty nie wchodzę a na postoju to żaden problem trochę nadgarstek wygiąć. Biegi ciężko? To zależy od tego jak blisko będzie zamontowany ale nawet w bardzo przesuniętych do przodu po tygodniu jazdy bez problemu można się przyzwyczaić i cieszyć się plusami
Wygoda w trasie niezastąpiona, w korkach też jest gdzie łokieć położyć, schowek w środku mi się bardzo przydaje bo mam gdzie trzymać swoje drobiazgi, jak do jakiegoś MC shitu podjadę to też jest gdzie kubeczki postawić...
spyro - 2008-03-28, 22:27
No, czekałem aż Gavl się wypowie na ten temat. Dla każdego coś dobrego, ja jednak zanim bym załozył takowy wynalazek do Ventki najpierw proponowałbym sie przejechać u kogoś innego, mnie tez by drażnił podłokietnik, ale ma też swoje plusy.
marbik - 2008-03-28, 22:47
mam u siebie podłokietnik (przymocowany do fotela) i osobiście uważam że to super sprawa. biegi zmienia się super, ręka sobie leży i się nie męczy. co do ręcznego to ja nie mam z tym problemu bo jestem dosyć wysoki i fotel mam odsunięty daleko więc podłokietnik mi nie przeszkadza ale np. moja żona jest niższa i kiedy przysunie fotel to z ręcznym ma kłopot. jest minus mocowania do fotela bo kiedy zbyt nisko obniżę fotel to podłokietnik haczy o tunel środkowy. oprócz tego same zalety
mckano - 2008-03-31, 15:39
a podłokietnik składany? coś w tym stylu ... coś w tym stylu? http://allegro.pl/item334...i_inne_jom.html
czy już lepiej zainwestować w taki masywny ze schowkiem itp, bo w sumie ten podłokietnik zabiera mi jeden schowek :/
MAPET - 2008-03-31, 17:40
nei wywalac kasy na to tylko kupci cos lepszego do auta
spyro - 2008-03-31, 18:28
mckano, naprawdę jest Ci to potrzebne?
adbaca - 2008-03-31, 19:28
mckano tutaj masz odnośnikt do tego problemu, jest tutaj wiele opini
http://forum.vwvento.org/...=pod%B3okietnik
Sir_Kamil - 2008-03-31, 20:29
Miałem u siebie takie "cudo" http://allegro.pl/item331...des_skoda_.html w kolorze srebrno-czarnym.
Całkiem dobrze się z nim jeździło w trasie.... ale co niektórzy mieli przez niego problemy z zapięciem pasów . Zdemontowałem go i zostały mi piękne 4 otwory w osłonie hamulca ręcznego
Gavel - 2008-03-31, 20:52
mckano napisał/a: | a podłokietnik składany? coś w tym stylu ... | widziałem w Krzeczowie taki u kogoś - chyba to był robertair ale głowy nie dam...
mi się nie podoba bo ma za dużo chromu i nie ma uchwytów na napoje które często wykorzystuję
ale przy takim nie ma raczej problemów z ręcznym
kwestia taka czy Ci potrzebny i do czego ewentualnie ma Ci służyć
no i najważniejsze: ma się Tobie podobać bo jak będziesz słuchał wszystkich w około to nic do auta nie kupisz
skoczek840415 - 2008-03-31, 20:56
Witam!
A co koledzy sądzą o takim wynalazku:
http://www.allegro.pl/ite...yj_lokiec_.html
Nie gustuję w świecidełkach, chromach itd.
Pozdrawiam!
mckano - 2008-04-01, 07:53
a ten uchwyt na napoje jest z tylu, to ja wiem czy to aż taka wygoda? sięgać do tyłu po picie?
Gavel - 2008-04-02, 23:16
ja tam wolę podczas jazdy mieć kubek z gorącą kawą z tyłu w stabilnym uchwycie niż trzymać go między kolanami cały czas się bojąc czy się nie obleję albo nie poparzę
spyro - 2008-04-03, 00:27
a ja tam na kawę zatrzymuje się i przy okazji można rozprostować nogi a nie wadzi mi nic pod łokciem
A na serio to w G4 i Borze jest już fajny wysuwany uchwyt na napoje co ułatwia życie. Widac w czasach gdy projektowali G3/Vento nikt nie widział sensu w uchwycie na kubki, tylko czemu...
mckano - 2008-04-03, 07:46
bo wtedy nie bylo MC drive
spyro - 2008-04-03, 11:05
Był, był... Ale poważnie czemu wcześniej nikt na to nie wpadł... Teraz w każdym nowym aucie to standard, nawet w Matizie mojej Matuli jest miejsce na kubek.
mckano - 2008-04-03, 11:20
to jest własnie dziwne ...... wydaje mi sie że jakos wtedy nie było standardów - spanie jedzenie i zycie w samochodzie, teraz przedstawiciele maja ten standard, biznesmeni i tak jakos weszlo to w życie, kto keidys pomyslał, aby jechac i miec kubek obok siebie jak u nas coca coli nie było
MAPET - 2008-04-03, 17:08
nie bylo??? stary byles keidys w usa?
Dzolo - 2008-04-03, 18:30
Ja mam ten wynalazek i nie wyobrażam sobie juz
teraz jazdy bez niego Co do biegów to przecież przy zakładaniu można
sobie odległosć i wysokosć dopasować.
mckano - 2008-04-04, 07:33
ja nie byłem, ale znam kogos kto był CHłOPAKI NIE PłACZą :)
a czy ten podlokietnik ma jakis schowek czy wszystko zamaskowane jest?
sebastian - 2008-04-04, 10:24
Ja się kiedyś nad takim zastanawiałem: http://allegro.pl/item325..._promocja_.html
Bucus - 2008-09-19, 20:58
Zrobię "mały" odkop, ale może ma teraz więcej osób podłokietniki zamontowane,
I tu moje pytanie, kto jaki poleca, (poprzednie strony z alledrogo nie działają), bo z tego co mierzyłem parę to były za wysokie, jak można to dajcie jakieś zdjęcia jak macie u Siebie.
bradley - 2008-09-19, 21:16
Przed chwila w temacie o cb sebastian dal linka do podlokietnika.
http://allegro.pl/item437...o_promocja.html
spyro - 2008-09-19, 23:33
Bucus napisał/a: | poprzednie strony z alledrogo nie działają | dlatego od niedawna wszstkich namawiam na screeny - przydają się właśnie w takich chwilach.
Bucus napisał/a: | kto jaki poleca |
ja żaden, nie pasuje to do ventki przez to że nie fabryczny to hamuje ruchy ręcznym itp. Mi sie to nie widzi, ale jęli już chcesz bardzo to jak najbardziej klasyczny, tak żeby wyglądał na fabrycznym wszelkie kosmiczne wynalazki pełne chromu, pseudo karbonu itp sa moim zdaniem totalnie fuj.
Bucus - 2008-09-19, 23:39
Jedno jest pewne ma być czarny plastyk i czarne obicie (będzie pasować do tapicerki)
A podłokietnik chcę założyć, bo mam w drugim aucie (zakładałem ten od Dinerek z allegro, i teraz wolałbym jakiś inny)i przy dłuższych trasach bardzo się sprawdza.
spyro - 2008-09-19, 23:44
Cytat: | i przy dłuższych trasach bardzo się sprawdza.
_________________ | wiem, np. w Octavii działa to wyśmienicie, ale w Ventce niestety mi się nie widzi... Poszukaj czegoś nie nachalnego wizualnie.
sebastian - 2008-09-20, 20:07
Ja sobie taki kupiłem, http://allegro.pl/item435...lory_wa_wa.html właśnie z powodu:
spyro napisał/a: | że nie fabryczny to hamuje ruchy ręcznym itp |
Paweł J. - 2008-09-20, 20:09
sebastian, ale zdaję się, ze jest to minusem
sebastian - 2008-09-20, 20:09
ale co jest minusem?
Paweł J. - 2008-09-20, 20:10
To, ze hamuje ruchy ręcznym.
Bucus - 2008-09-20, 20:10
sebastian, możesz pokazać zdjęcie jak wygląda zamontowany
krzeszak - 2008-09-20, 20:10
no to seba zarzuć jakieś foty jak to sie prezentuje
sebastian - 2008-09-20, 20:16
krzeszak napisał/a: | no to seba zarzuć jakieś foty jak to sie prezentuje |
Pokażę, na pewno, ale póki co, to on jest na razie w drodze do mnie
Tygrysisko napisał/a: | To, ze hamuje ruchy ręcznym |
Mój ni ebędzie hamował, bo jest rozkładany
Jak będę chciał zaciągnąć, to go przechylam i zaciągam i nie ma problemu - dlatemu go kupiłem, bo ten z dinerka to taka kolumbryna mi się wydaje
Paweł J. - 2008-09-20, 20:21
sebastian napisał/a: | Mój ni ebędzie hamował, bo jest rozkładany |
A no to super
Ale napisałeś takiego oto pościka i wywnioskowałem, ze Twój hamuje
Ja sobie taki kupiłem, http://allegro.pl/item435...lory_wa_wa.html właśnie z powodu:
spyro napisał/a:
że nie fabryczny to hamuje ruchy ręcznym itp
Sorki za pomyłkę
sebastian - 2008-09-20, 20:23
No bo tak:, ze skoro niefabryczny hamuje ruchy ręcznym, to kupiłem taki, by nie hamował
spyro - 2008-09-20, 20:36
Nie no seba nie obraź się seba ale ten podłokietnik jest... No nie pasuje do Ventki ten cieknący chrom i wygląd a'la ALIEN.
sebastian - 2008-09-20, 20:40
ja cały czarny zamówiłem, bo ta reszta i sie nie podoba.
Mi tego ustrojstwa brakuje i brakowało od zawsze, ale ta cała reszta mi się nie podoba, bo takie wielkie są i utrudniają dostęp do ręcznego, a z tym problemu nie bedzie.
"moze i jest wieśniacki, ale taki własnie ma być"
żarcik - a tak na poważnie, to jak mi się nie spodoba, to wystawię go z powrotem, się kupce znajdą, bo widzę, że ma powodzenie...
spyro - 2008-09-20, 20:48
sebastian napisał/a: | ja cały czarny zamówiłem | chociaż tyle, bo ten pseudo chrom jest żenujący... czarny może będzie git.
piotrek_inf - 2008-12-17, 17:22
Może mi ktoś po krótce przedstawić sposób montowania allegrowych podłokietników, czy trzeba coś wiercić, czy są już w tunelu odpowiednie otwory? czy to jakoś zupełnie inaczej się przedstawia?
Paweł J. - 2008-12-17, 17:25
piotrek_inf napisał/a: | czy trzeba coś wiercić |
Chyba tak, ale nie pamiętam dokładnie...
sebastian, taki kupował to pewnie się wypowie
krzeszak - 2008-12-17, 17:40
z tego co pamiętam seba klął te podłokietniki i go odesłał,nie dość ze nie pasują to jeszcze problem z zaciągnięciem ręcznego a wiercić dziury musisz by go przemontować w konsoli środkowej
Paweł J. - 2008-12-17, 17:44
krzeszak napisał/a: | z tego co pamiętam seba klął te podłokietniki |
też mi się tak wydaje
piotrek_inf - 2008-12-17, 17:44
Jak trzeba wiercić to sobie chyba jednak odpuszczę ten podłokietnik.
Dzolo - 2008-12-17, 17:47
piotrek_inf napisał/a: | Jak trzeba wiercić to sobie chyba jednak odpuszczę ten podłokietnik. |
Wiercić trzeba ale przeciez tego praktycznie nie widać
Co do ręcznego to chyba ze ktos w zaketach zaciąga bo tak na postoju
ja problemu nie widze.
Paweł J. - 2008-12-17, 17:49
to są uniwersalne podłokietniki czyli "pasujące" do wielu aut i jest wielce prawdopodobne, że aby je odpowiednio przymocować trzeba trochę dziurek.
piotrek_inf, no chyba, że chodzi Ci o oryginały
piotrek_inf - 2008-12-17, 17:52
A można gdzieś dorwać oryginał? Na allegro nie widziałem.
krzeszak - 2008-12-17, 17:54
piotrek_inf napisał/a: | A można gdzieś dorwać orygina |
oj ciężko będzie
Paweł J. - 2008-12-17, 17:57
piotrek_inf napisał/a: | A można gdzieś dorwać oryginał? |
szukaj na allegro...czasami są.
możesz także przeszukać najtańsze venta...te przeznaczone do rozbiórki...no i angielskie, tanie wersje...także na części.
krzeszak - 2008-12-17, 18:01
Tygrysisko napisał/a: |
szukaj na allegro...czasami są.
możesz także przeszukać najtańsze venta...te przeznaczone do rozbiórki...no i angielskie, tanie wersje...także na części. |
rzadkość ,naprawdę ciężko dorwać jedynie wersja USA to był standard jak sie ni mylę...
piotrek_inf - 2008-12-17, 18:03
A od Golfa by nie podszedł?
Paweł J. - 2008-12-17, 18:05
piotrek_inf napisał/a: | A od Golfa by nie podszedł? |
Wydaje mi się, że tak...
Bucus - 2008-12-17, 18:06
Ja mam ten uniwersalny i zamocowanie to są 4 wkręty na dole w konsole, tego ani nie widać ani to nie przeszkadza.
Co do samego ręcznego to też nie widzę problemu w użytkowaniu, nawet na śniegu jak jeździłem z ręcznym to bez problemu się zaciąga.
krzeszak - 2008-12-17, 18:12
Bucus, -wrzuć link do tego uniwersalnego podłokietnika...
Paweł J. - 2008-12-17, 18:12
http://moto.allegro.pl/it...producenta.html
http://moto.allegro.pl/it...golf_iii_3.html
wygląda na to, że aby oryginały pasowały bez wiercenia trzeba mieć odpowiednią konsolę środkową
Bucus - 2008-12-17, 18:49
Ja mam coś takiego http://moto.allegro.pl/it...modele_aut.html
a wygląda tak:
sebastian - 2008-12-17, 19:06
Tygrysisko napisał/a: | sebastian, taki kupował to pewnie się wypowie |
taaa, zostawiłbym to bez komantarza, ale powiem 3 słowa...
Wiocha jednym słowem... raz, że to nie pasuje w ogóle, dwa, ze cholernie to delikatne - mocniej się opszesz to się wygnie, tandetne wykonanie, w ogóle szkaradnie to wygląda i trza dziurki wiercić bo bez tego ani rusz... nie zawracaj sobie tym głowy bo to nie ma sensu i nie jest warte. fakt, ze przydatne to jest, ale nie pkaktyczne,. Jest on uniwersalny, czyli pasuje do każdego auta, ale jak się okazuje, jak coś pasuje do wszystkiego, to nie pasuje do niczego.
A co wy o oryginałach piszecie? Nie było czegoś takiego, jak oryginalny podłokietnik do vento z przodu. jedynie co, to niektóre amerykańce miały. Ale dorwac taki... masakra... Widziałem ostatnio to ponad 200 zł za to i chętnych nie brakowało... Także odradzam zakup allegrowego podłokietnika. Ja go odeszłalem i problem nawet z tym miałem bo ponad dwa tygodnie czekałem aż mi gościu łaskawie pieniążki za ten szajs odda - aż chciałem już do allegro pisać by się tym zajęłi, bo za długo to trwało, ale coż... jaki towar taka obsługa i w ogóle...
Bucus - 2008-12-17, 19:58
No nie do końca się z Tobą sebastian zgodzę.
sebastian napisał/a: | cholernie to delikatne - mocniej się opszesz to się wygnie |
Nie jest on może zrobiony z blachy nie wiadomo jak grubej żeby był sztywny, ale nie służy on znowu do tego żeby jeździć na jednym boku i całą siłą na niego naciskać.
sebastian napisał/a: | nie zawracaj sobie tym głowy bo to nie ma sensu i nie jest warte |
Nie wiem jak dużo jeździsz samochodem, ale dosyć często robię trasę do Anglii (1600 km w jedną stronę) i nie wyobrażam sobie teraz jazdy bez podłokietnika, ręka przy jeździe odpoczywa, więc nie ma co komuś odradzać, najlepiej niech się przejedzie samochodem z zamontowanym podłokietnikiem i zobaczy czy warto.
sebastian napisał/a: | trza dziurki wiercić |
Już nie pisz że zrobienie 4 otworów wiertłem 3mm to aż tak straszne dziury, w które i tak wkręcasz wkręta i tego nie widać, bo schowane są za fotelami.
sebastian - 2008-12-17, 20:07
No ok - są za i przeciw.
Ja wypowiedziałem tylko swoje zdanie na ten temat.
Paweł J. - 2008-12-17, 21:06
Bucus, sebastian, a może Wy inne podłokietniki kupiliście, co
sebastian - 2008-12-17, 21:55
Jedno wiem na pewno - ani razu więcej tych uniwersalnych nie kupię, z resztą żadnych... Chyba, że trafi się okazjon na rarytasa z MK3 lub Jetty prosto z USA.
Dzolo - 2008-12-17, 22:28
Tygrysisko napisał/a: | Bucus, sebastian, a może Wy inne podłokietniki kupiliście, co |
Chyba tak bo np. ja nie wiem jaka siła by musiała zadziałac zeby moj uniwersalny sie wygioł czy pekł.Podłokietniki generalnie wygladaja jak wygladają ale jak sie człowiek
przyzwyczai to cięzko potem bez tego Chyba że ktos z kobietą non stop lata to mozna wtedy na kolanko łape połozyc.
sebastian napisał/a: | Chyba, że trafi się okazjon na rarytasa z MK3 lub Jetty prosto z USA. |
Widziałeś jak on wygląda?Fotel chyba na maksa w tył bys musiał dac żeby łokiec oprzeć
sebastian - 2008-12-17, 22:33
A po licha podłokietnik, jak można rączkę ladnie na kolanku położyć
adbaca - 2008-12-17, 23:16
no no pochwalam Sebastiana opcje
|
|