|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - szyba
tomek1426 - 2008-03-30, 00:37 Temat postu: szyba mam problem z przednią szybą juz 3 raz ją wymieniam za kazdym razem pęka w innym
miejscu czy moze być to spowodowane że blacha a raczej podłoga i progi są do wymiany bo nie będe ukrywać że tak.
i jeszcze czy da sie takie pękniecie skleić zeby dalej nie pękało (to nie jest duze pękniecie) z góry dziękuje
luck69 - 2008-03-30, 11:25
Hej!
Mi też przednia szybka niestety pęka...podobno (tak twierdzi fachura od klejenia szyb) winne jest u mni ognisko korozji pod szybą (po prostu Niemcy to spaprali podczas wymiany). U mnie niestety nie da się tego pęknięcia "złapać" bo pęka szyba wewnętrzna...Gdyby to była zewnętrzna to nie byłoby żadnego problemu aby to pęknięcie zatrzymać. Jeśli u Ciebie nie jest to duże pęknięcie o moim zdaniem warto to szybko skleić. To naprawdę działa...Jak widziałem szyby po takich skejeniach zrobiłem wielkie oczy. Warunek niestety taki jak zawsze - dobry fachowiec! A co do wpływu korozji progów na pękanie szyby....na pewno naprężenia karoserii mogą to powodować...Może jest sposób na usztywnienie??? Sam chętnie poczytam.
pozdr
cinek82 - 2008-03-30, 11:50
Ja jadę wymieniać szybę przednią w poniedziałek. Pęknięcie mam od kamyczka. Kolega klubowy Gavel polecił mi nawiercić leciutko na końcu pęknięcia żeby sie nie posuwało. Ja tego nie zrobiłem bo już było za późno(pęknięcie za duże, i tak szybę mam do wymiany), ale jeśli u Ciebie jest jeszcze małe to pęknięcie to warto spróbować.
Gavel - 2008-03-30, 11:58
cinek82 napisał/a: | Kolega klubowy Gavel polecił mi nawiercić leciutko na końcu pęknięcia żeby sie nie posuwało |
ale nie samemu
to też się robi w odpowiednim zakładzie i jak porządny zakład to nawet papiery na tak "naprawioną" szybę wystawią i w razie kontroli nie ma żadnych problemów
luck69 - 2008-03-30, 12:18
Cinek - ile masz zapłacić za tą szybkę z wymianą??? Czy będzie to szybka z przyciemnieniem z góry? Też zabiorę sido wymiany...bo oprócz postępującego od góry pęknięcia mam jeszcze dwie dziury po kamolach...a nie chciałbym żeby to strzeliło w niespodziewanym momencie.
pozdr
cinek82 - 2008-03-30, 12:19
Gavel napisał/a: | ale nie samemu ... |
Fu.k zapomniałem dodać.
[ Dodano: 2008-03-30, 12:23 ]
Szyba z wymianą 290 złociszy, szyba zielona z pasem przeciwsłonecznym. Ale nad tym pasem się zastanowię bo nie wiem czy to nie będzie wyglądać tak jak Spyro określił "jak fiat 125P". Wcześniej pytałem się w "Jaan Autoglass" to zaśpiewali za taką szybkę 480 PLN-ów.
luck69 - 2008-03-30, 12:32
To bardzo dobra cena. Mój Ventyl jest zielony więc ten dodatek nie zepsuje wizerunku samochodu..generalnie chyba przy ciemnej karoserii nie wygląda to jak w 125p ale każdy może mieć swoje zdanie. Na pewno nie jest to bezużyteczny gadżet!
pozdr
krzeszak - 2008-03-30, 12:32
cinek82, -a tobie jak ten kamieni uderzył w szybie to zrobił sie pająk i dopiero pękło czy obrazu zrobiła sie smuga?bo mnie kilka dni temu poczęstował kamyczkiem i mam małą dziurkę i pajączka i sie zastanawiam czy z tego pająka to dalej nie pójdzie???
cinek82 - 2008-03-30, 12:43
Jak uderzyło to zrobiła się dziurka z krótkim pęknięciem, ale na drugi dzień już sie mocno posunęło. Także ta szyba już na starcie nie była do naprawy. A jak już masz pajączka to wątpię że się nie posunie. Chyba że w Finlandii masz drogi proste jak szklany stół to może zostanie jak jest.
krzeszak - 2008-03-30, 12:57
No to ładnie... pocieszyłeś mnie na maksa ,pozostaje mi czekać i zobaczyć co będzie dalej sie działo!!! mam tylko nadzieje ze dalej nie pójdzie
cinek82 - 2008-03-30, 13:06
krzeszak napisał/a: | No to ładnie... pocieszyłeś mnie na maksa.... |
No Krzeszak a co miałem powiedzieć, że na pewno nie pójdzie dalej? Jakbym tak powiedział a poszło by dalej to wtedy byś się na mnie wkurzył . Ja też myślałem że nie pójdzie dalej... no ale niestety poszło. Oczywiście że możesz poczekać. Jeżeli masz już pajączka to z tego co się dopytywałem w firmach szklarskich to naprawie podlega tylko dziurka a nie pęknięcie (sądzę ze do słowa "pękniecie" kwalifikuję sie także "pajączek"). Także czekanie i tak już nie zaszkodzi bardziej niż teraz jest.
|
|