Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Piszczący dźwięk...

dragon1strong - 2008-04-04, 09:39
Temat postu: Piszczący dźwięk...
Mam problem z piszczącym dźwiękiem wydobywającym sie z pod maski... :(
Zaczęło się od wizyty w sklepie z częściami u szwagra, zakupiłem wszystkie paski i rolki,
wymiana tych podzespołów nie pomogła,
Zgłosiłem sie do mechanika, ten powiedział ze może to być wspomaganie, lecz okazało się jednak że nie to,
Zauważyłem ze piszczenie słychać tylko rano kiedy jest zimny,
Naciągania pasków nic nie dały, 2 razy wymieniane paski w ciągu 2 miesięcy nie pomogły, wciąż piszczy...
Poradzcie co zrobić! :(

sebastian - 2008-04-04, 10:14

U mnie tez czasami popiskuje, jak jest zimny, ale to łożysko alternatora, bo wsłuchałem się dobrze, przyłożyłem ucho i jednak to. Może u Ciebie też trzeba będzie je wymienić.
dragon1strong - 2008-04-04, 14:39

jaki jest tego koszt??? duzo zabawy??? :)
Majkel - 2008-04-04, 14:58

mam identyczny problem jak kolega dragon1strong.. wymienilem pasek, potem rozkrecilem alternator i tez stwierdzilem, ze to lozysko.. ale gdzie ta czesc kupic najlepiej oryginalna i w rozsadnej cenie??
Paweł J. - 2008-04-04, 15:05

Ale jakie to dokładnie piszczenie?? Bo mi np popiskuje silniczek od sterowania światłami, jak postoi kilka godzin na mrozie a światła są na maxa w góre to piszczy, wystrczy ciutkę zniżyć światła i jest ok. Nie wiem czy tak jest u Ciebie ale ja mam taki przypadem...
spyro - 2008-04-04, 15:31

tylko nie kupujcie tych tańszych. Tylko oryginalesy Boschowskie są OK.
dragon1strong - 2008-04-04, 19:01

Wg mnie to nie jest silniczek regulacji lusterek...
A z tym alternatorem może być prawda, jak co to mam gdzies taki alternator chyba od silnika 1.9 TDI to przełożę łożysko i zobaczymy co to da...
:( :( :(

sebastian - 2008-04-04, 21:44

Też mi silniczek od regulacji świateł popiskuje czasami, ale łożysko to na 100%. Ostatnio sprawdzałem w robocie, ile takie łożysko kosztuje, to o ile pamiętam cena coś koło 60-70 zł dla alternatora 70-amperowego - jak w moim przypadku. I to Boschowskie właśnie. A co do wymiany to nie mam pojęcia co jak z czym się je, ale na pewno trzeba alternator wyciągnąć i go rozkręcić, a co więcej to nie mam pojęcia - jak zwykle, dam koledze :]
Majkel - 2008-04-04, 22:44

no mi raczej tez piszczy łożysko, bo jak wyjalem alternator to szczotki byly ok, ale jak krecilem kolem pasowym i gdy przylozylem do niego ucho, to slyszalem jakies scieranie co przy wiekszuch obrotach daje wlasnie efekt piszczenia.. silniczek od swiatel odpada w moim przypadku.. pozdrawiam!