|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - klamka z zamkiem od drzwi
piru - 2008-04-07, 12:16 Temat postu: klamka z zamkiem od drzwi Pogrzebałem w archiwum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanko. Mianowicie w sobotę zamknąłem mojego Ventylka z kluczyka (jest centralny) i po wyjęciu kluczyka z zamka wkładka zamka została na kluczyku Teraz tak: Czy wkładka w klamce jest wyjmowana (jak jest nowa) ? W golfie II klamki leciały często, gęsto i wymieniałem tylko klamkę, wkładka zostawała ta sama. Kupno nowej i ustawienie wkładki pod dotychczasowy kluczyk mnie nie ominie Kupować całą klamkę czy tylko wkładkę o ile jest to ekonomicznie uzasadnione ? Wymiana pewnie prosta jak w golfie II tyle że mam centralny i nie wiem czy jest to jakaś różnica przy wymianie ?
spyro - 2008-04-07, 15:44
wkładka jest osobno. Zdjęcie klamki to pikuś, odkręcasz z boku drzwi tą śrube i już możesz wyjąc klamkę. Wyciągasz wkładke, wkładasz nową i niby to tyle, ale...
Trochę dłubaniny żeby natrafić ta łopatką (mimośród) no i nową wkładke musisz ustawic identycznie jak stara żeby kluczyk pasował.
piru - 2008-04-07, 17:08
Tak myślałem że budowa klamki jaj w golfie II Byłem u gościa od zamków i krzyknął sobie 100 zł za wymianę wkładki i ułożenie jej pod stary kluczyk. Zmartwił mnie że klamki i wkładki z allegro oraz innego rodzaju chińszczyzna nie daje się ułożyć pod dotychczasowy kluczyk. Trzeba kupić oryginala niemca ech ...że ta wkładka pękła tak dziwnie ale czego nie robi się i jakich pieniędzy nie wydaje na Ventylka
pablomed - 2008-04-07, 20:34
ja ci proponuję kup jakikolwiek bębenek ze starą klamka od golfa III lub vento, a zapadki do bębenka przełożysz ze starego, w tej samej kolejności, po umyciu w ropie wszystko ładnie da się rozebrac. tylko nie pogub miktych sprężynek co są pod każda zapadką. nie jest to trudne i kasę zaoszczędzisz
spyro - 2008-04-07, 20:55
jak mi rozwalili zamki kiedyś, pare lat temu to zapłaciłem podobna kwotę, i to samo mwił gościu, że tylko oryginales.
piru - 2008-04-09, 07:42
pablomed napisał/a: | ja ci proponuję kup jakikolwiek bębenek ze starą klamka od golfa III lub vento, a zapadki do bębenka przełożysz ze starego, w tej samej kolejności, po umyciu w ropie wszystko ładnie da się rozebrac. tylko nie pogub miktych sprężynek co są pod każda zapadką. nie jest to trudne i kasę zaoszczędzisz |
pablomed dobra rada została nagrodzona
Kupiłem całą klamkę z zamkiem z golfa III, dużo dałem bo 50 zł ale oryginał przy mnie z drzwi wymontowana w domku ładnie została rozebrana, wymyta WD 40 i przystąpiłem do operacji ułożenia zapadek. Każda zapadka została podmieniona na tą z mojego zamka, ale wcześniej dokładnie została wyczyszczona. Operacja trwała zaledwie 15 minut; kolejne 5 min i klamka już w samochodzie śmiga. Za tą operację krzyczą sobie 50 zł ech.... no nie każdy lubi dawać zarobić jak spyro za byle pierdołę.
spyro - 2008-04-09, 11:24
piru napisał/a: | dużo dałem bo 50 zł ale oryginał przy mnie z drzwi wymontowana |
piru napisał/a: | Za tą operację krzyczą sobie 50 zł ech |
I to straciłeś 20 minut, to ja wolę dać te 50 zł a w tym czasie pooglądać sobie dupencje przechodzące obok Nie dość, ze będę zdrowszy to jeszcze nie ubabrany
piru napisał/a: | no nie każdy lubi dawać zarobić jak spyro |
Wiesz, np. nagrzewnice sam wymieniłem (zaoszczędzone min. 400 zł), ale za pewne rzeczy się nie zabieram bo więcej stracę na tym czasu (a przy tym kasy) niż zyskam, wolę w tym samym czasie zarobić kasę i dać zarobić innym...
piru - 2008-04-09, 11:42
spyro napisał/a: | piru napisał/a: | dużo dałem bo 50 zł ale oryginał przy mnie z drzwi wymontowana |
piru napisał/a: | Za tą operację krzyczą sobie 50 zł ech |
I to straciłeś 20 minut, to ja wolę dać te 50 zł a w tym czasie pooglądać sobie dupencje przechodzące obok Nie dość, ze będę zdrowszy to jeszcze nie ubabrany
piru napisał/a: | no nie każdy lubi dawać zarobić jak spyro |
Wiesz, np. nagrzewnice sam wymieniłem (zaoszczędzone min. 400 zł), ale za pewne rzeczy się nie zabieram bo więcej stracę na tym czasu (a przy tym kasy) niż zyskam, wolę w tym samym czasie zarobić kasę i dać zarobić innym... |
AAAAA to sory nie wiedziałem ze prezes już takim bambrem został ja sądze że 50 zł za dwadzieścia minut to sie opłaca, a odnośnie babrania, echhhh jak problemem jest umyć ręce to szkoda pisać
MAPET - 2008-04-09, 11:45
uu spyro pozycz kasy
spyro - 2008-04-09, 14:50
piru, no przecież sam napisałes, że dałes 50 za klamkę i tyle samo kosztowałaby naprawa twojego zamka. O to mi chodziło , że wydałes tyle samo a samemu musiałes sie z tym męczyć. Chyba źle zrozumieliście moje intencje koledzy
spyro - 2008-04-09, 14:51
Temacik osłony odświeżam, i mam propozycje:
http://forum.vwvento.org/...p?p=44393#44393
piru - 2008-04-09, 15:36
Syro może Ty za dużo tych postów dziennie czytasz i robisz to już byle jak. Napisałem :Byłem u gościa od zamków i krzyknął sobie 100 zł za wymianę wkładki i ułożenie jej pod stary kluczyk. Czyli zaoszczędziłem 50 zł, bo sam sobie ułożyłem zamek ech spyro, spyro
spyro - 2008-04-09, 18:48
ano to zmienia postać rzeczy, ja zrozumiałem z tego co napisałeś, że 50 złociszy byś dał i u gościa. No nie ważne to w takim razie, najważniejsze, że masz zrobiony zamek...
|
|