Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - jak załózyc pokrowce na przednie siedzenia

sławek - 2006-05-28, 09:22
Temat postu: jak załózyc pokrowce na przednie siedzenia
zagłówki już zdjąłem ale zostały takie plastikowe części w siedzeniu , no i nie mogę ich wyjąć., może ktoś wie.
dzieki.

spyro - 2006-05-28, 09:46

Ale po co chcesz te plastiki zdejmować? Ja usiebie mam pokrowce i zal\łożyłem na to, powinieneś mieć w pokrowcach miejsce (poprostu dziurę, najlepiej obszytą dookoła) w któą będziesz mógłpo założeniu pokrowców wsadzić zagłówek...
BANDERAS_RR - 2006-05-28, 12:09

te plastiki to nie taka latwa sprawa a juz bez rozebrania siedzen sie nie obedzie wiec raczej bym zostal przy opcji spyro a jesli nawet bys wymontowal to zostana dziury w siedzeniach w materiale
sławek - 2006-05-29, 07:28

mysłałem że da sie to normalnie wymontować i wtedy bym założył pokrowiec a potem ten plastik żeby to jakos ładnie docisnęło materiał do siedzenia żeby nie odstawał.
A może wystarczy materiał podłożyć pod ten plastik? Spróbuje może cos wykombinuje.
dzięki.

spyro - 2006-05-29, 11:32

Mam pokrowce od dośc dawna i nie miałem tego problemu, jeśli kupisz pokrowce do Vento to będa pasowac jak ulał i nic niebędzie odstawać. Ja swoje szyłem na miarę i są wyprofilowane tak jak siedzenia, wiec niec nie odstaje. no chyba że kupiłeś uniwersalne, to wtedy kaplica....
ali - 2006-06-06, 13:33

wycina się mały otwór w miejscu gdzie na siedzeniu jest ten plastik i jakimś cienkim drutem stalowym (nie wyginającym się) musisz to wcisnąć pon ten plastik.

Ps1. srednica otworu nie powinna dużo przekraczać średnicy otworu w który wkładasz zagłówek.

Ps2. napewno da się to zrobić bo robiłem to wielokrotnie.

Ps3. jeżeli są to pokrowce z marketu lub kosztowały w granicach 100zł to musisz uważać bo mogą się rozerwać.

spyro - 2006-06-06, 14:02

Ja pokrowce szyłęm na miarę, bo wiem, że te tanie i z marketu są do kitu... Inwestycja się zwraca dość szybko, chociażby jak będziesz chciał je wyprać (wyprałem normalnie w pralce po tym jak mój psiak wlazł z zabłoconymi łapami do auta).
Poldi - 2007-06-04, 23:22
Temat postu: Re: jak załózyc pokrowce na przednie siedzenia
sławek napisał/a:
zagłówki już zdjąłem ale zostały takie plastikowe części w siedzeniu , no i nie mogę ich wyjąć., może ktoś wie.
dzieki.

A ja mam problem ze zdjęciem zagłówków przednich. Coś należy podważyć ? Nie chcą mi za cholerę wyjść a na siłę się boje żeby czegoś nie pourywać.

Paweł J. - 2007-06-04, 23:35

Trzeba coś przy tych plastikach przycisnać żeby zagłówki puściły. Tak jest coś w rodzaju blokady.
Szycha... - 2007-06-04, 23:42
Temat postu: Re: jak załózyc pokrowce na przednie siedzenia
sławek napisał/a:
dzieki.

tygrysisko chyba nie doczytałeś ?? :OK:
Szycha...

[ Dodano: 2007-06-04, 23:47 ]
żartowałem :hahaha:
jestem po imprezie dobrze się bawiłem i teraz śmieję się z sytuacji z mojego postu
tygrysisko masz rację trzeba te plastiki dobrze przycisnąć z dwóch stron i zagłówki napewno wyjdą
pozdrawiam Szycha...

spyro - 2007-06-04, 23:49

Weź jakiś twardy drut lub długi i cienki wkrętak i musisz odgiąć metalowe zapinki w środku tych plastików w siedzeniach,te spinki trzymają zagłówki. Jak zajrzysz w ten plastik zobaczysz właśnie te zapinki. Działają one na tej samej zasadzie co spinki w korbkach szyb, tyle, że tutaj trzeba się namęczyć bardziej...
Poldi - 2007-06-04, 23:51

Plastiki przy tylnych zagłówkach mają z boku coś w rodzaju przycisków, takich zwalniaczy a przednie czegoś takie nie mają, kurcze nie wiem co mam nacisnąć mocowałem sie z tym dziś 15 minut
Paweł J. - 2007-06-04, 23:53

Szycha... napisał/a:
teraz śmieję się z sytuacji z mojego postu

he he mi też się ta sytuacja przypomniała z innego tematu

Ja np podważałem nożem bo dobrze wchodzi w szczeliny w owych plastikach.

[ Dodano: 2007-06-04, 23:54 ]
Poldi napisał/a:
przednie czegoś takie nie mają

u mnie mają...

spyro - 2007-06-05, 00:04

Delikatnie to trzeba robić, spróbuj zerknąć w ten plastik, jest malutki ale da sę, zobaczysz ta metalową spinkę, wystarczy ją podważyć od wewnątrz i gotowe.

Narysowałem na szybko taki mały schemacik:

na niebiesko zaznaczyłem te plastiki, które są na siedzeniu i w nie wtyka się zagłówek.

Drugi obrazek jak wygląda spinka (bez komentarzy prosze bo wiem co przypomina :-) )

Ta spinka zakleszcza się na tych metalowych "nóżkach" zagłówka, odginasz ją i gotowe.

Poldi - 2007-06-05, 00:21

spyro, schemacik bąbowy :) Nawet nie mam jak Ci dać plusika na który zasłużyłeś bo nie mój wątek (sławek czy mógłbyś?)
Dzięki chłopaki za pomoc jutro wojna na zagłówki cd..

sławek - 2007-06-05, 09:41

punkcik poszedł
spyro - 2007-06-06, 00:41

Poldi, dzięki za punkciki cieszę się że mogłem pomóc.
MAPET - 2007-06-07, 23:04

jestem przeciwniekiem jakichkolwiek pokrowcow ;) tak na marginesie ;)
spyro - 2007-06-08, 01:23

Czasami nie ma wyjścia, u mnie z tyłu np wozi się mój malutki psiaczek, i delikatnie mówiąc nie dość że linieje to zostawia za sobą mega syf, bez pokrowca na tylnej kanapie z siedzenia została by sieczka. Przykrywaniem tylu auta specjalnym pokrowcem na psa nie daje nic...
MAPET - 2007-06-08, 01:29

nei no spox sa wypadki ze np jezdzisz uwalony w samrze albo masz brudna robote czy psa to ok ale tak ogolnie ;)
spyro - 2007-06-08, 01:31

Tak ogólnie też nie popieram teraz pokrowców, choć parę latek temu podobały mi się miśkowate ;) Ale teraz to obciach :-)
yahoo - 2007-06-08, 22:17

Generalnie nie jestem zwolennikiem pokrowców, ale miałem kiedys pokrowce firmowane przez markę opla w Vectrze B ( zakupione u dealera opla ). Były naprawdę fantastyczne, zupełnie nie wyglądały na pokrowce, a raczej jak oryginalna tapicerka. Welur porządnie podbity pianką, doskonale profilowane, kolor i wzór dopasowany do barwy tapicerki. Po założeniu na fotele nigdzie nie odstawały i układały się idealnie. Ciekawe czy jest szansa znalezienia czegoś podobnego do Vento/Golf III :hmmm:
spyro - 2007-06-09, 23:34

yahoo napisał/a:
Ciekawe czy jest szansa znalezienia czegoś podobnego do Vento/Golf III

tak szyte na miarę. Ja po zakupie vento kupiłem miśki na miarę. Teraz leje się z tego, ale uszyte były tak jak mówisz, nic nie odstawało, poprostu przylegasly pięknie. Firma ta szyla tez inne z innych materiałó. Trwało to koło 2tygodni ale rewelka dopasowanie.

Poldi - 2007-06-26, 08:31

Tak wyglądają moje uniwersalne pokrowce:

yahoo - 2007-06-26, 22:32

z przodu fajnie, tył trochę gorzej spasowany
Poldi - 2007-06-26, 23:07

tak, z tyłem to jest ten problem że podłokietnik jest schowany. żeby go wyciągnąć rozsuwa się dwa zamki błyskawiczne
Szpiker - 2007-07-23, 23:27

Mam identyczne pokrowce tylko ze niebieskie :D Mam je już od dłuższego czasu i nic złego nie moge na ich temat powiedzieć :-) Dobrze się odkurzają, nie przecierają się, nie naciągają się itd. :P

[ Dodano: 2007-07-23, 23:30 ]
A co to jest jak można wiedzieć :-) ??

theority - 2007-07-23, 23:49

zapewne grizzli lock, czyli blokada skrzyni biegów :P Dobrze mówię ? :>
spyro - 2007-07-23, 23:54

A nie jest to przypadkiem kawałek blokady skrzyni biegów?
spyro - 2007-07-23, 23:57

Hehe, aleśmy się z Theoritym wstrzelili :-)
Poldi - 2007-07-24, 18:09

Szpiker napisał/a:
Mam identyczne pokrowce tylko ze niebieskie :D Mam je już od dłuższego czasu i nic złego nie moge na ich temat powiedzieć :-) Dobrze się odkurzają, nie przecierają się, nie naciągają się itd. :P

Też tak uważam pokrowce są bardzo dobre. Jedyne co może sprawiać kłopot to składanie siedzeń, szczególnie jak chce złozyć tylko jedną część, trzeba porozsuwaź zameczki itd.
Szpiker napisał/a:

[ Dodano: 2007-07-23, 23:30 ]
A co to jest jak można wiedzieć :-) ??

A to jest uchwyt z bolecem od blokady skrzyni biegów.