|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - na przeglądzie nie przeszedł testu hamulców
piotrek22 - 2008-04-16, 00:40 Temat postu: na przeglądzie nie przeszedł testu hamulców witam, miałem przegląd i takie wyszły wyniki hamowania:
hamulec normalny nożny:
przód ok po równo 2.93 kN
tył lewy 1.21 kN
tył prawy 0.80 kN ( ten prawy nie zdał )
nie zdał też hamulec ręczny:
lewa strona 0.38kN
a prawa aż 1.94
macie jakieś pomysły jak to naprawić? wyczytałem że to zależy czy mam tarcze czy bembny.
dzięki za info!
ara - 2008-04-16, 06:10
Po prostu musisz rozebrać tylne hamulce i zobaczyć czy nic nie pordzewiało grubość okładzin no i czy przypadkiem szczęki się gdzieś nie zawiesiły.. A i grubość bębnów lub tarcz zależy co masz.....
[ Dodano: 2008-04-16, 07:48 ]
Najpierw rozbież sprawdz a dopiero pytaj .Bez rozbierania się nie obejdzie.....
piru - 2008-04-16, 07:59
Grubość szczęk i bębnów, ręczny linki. Zmierz grubość bębna może ma już duży rant, szczęki pewnie wytarte. Może również tłoczek już przecieka. Prosta sprawa rozebrać, przeczyścić wszystko, zużyte wymienić na nowe i po robocie. Linka jak już wyciągnięta i tez nie daje się wyregulować wymień na nową. Wymień przy okazji płyn hamulcowy. Jak nie masz jak tego zrobić jedź do mechaniora i zrób wszystko (to nie jest aż tak droga naprawa) . Na temat odpowietrzania itp poszukaj na forum już nie raz temat był poruszany.
Paweł J. - 2008-04-16, 08:06
poprzednicy już praktycznie wszystko na ten teman napisali.
Ja tylko dodam że możesz mieć tłoczek zapieczony i trzeba go rozruszać i nasmarowac///
|
|